Mireasa jihadistă și alți 150 de teroriști ISIS se pot întoarce în UK. "Decizia are consecințe dramatice"

Dată publicare: 16-07-2020 21:14
Dată actualizare: 16-07-2020 21:14
Sursa: The Sun


Shamima Begum

Pețitoarea ISIS, "Jihadi Jack" și groparul ISIS se numără printre cei 150 de teroriști care ar putea reveni în UK după ce judecătorii au decis că mireasa jihadistă Shamima Begum poate reveni în țară pentru a-și redobândi cetățenia.

Shamima Begum a fost una dintre cele trei şcolăriţe, alături de Kadiza Sultana şi Amira Abase, de la Academia din Bethnal Green care au fugit din Marea Britanie în februarie 2015.

După ce a ajuns în Siria, la doar 15 ani, Shamima s-a căsătorit cu teroristul ISIS Yago Riedijk, cu care a avut trei copii, care însă nu au supraviețuit.

În 2019, Guvernul britanic i-a retras cetățenia după ce aceasta a fost depistată într-o tabăra de refugiați din Siria

Joi, Curtea de Apel a decis în favoarea lui Shamima Begum, susținând că i-au fost încălcate drepturile atunci când i s-a interzis să-și susțină cazul, scrie BBC.

Acum, tânăra de 20 de ani poate reveni în UK pentru a încerca să-și recapete cetățenia.

The Sun scrie că decizia șocantă deschide ușile pentru revenirea în UK a unor extremiști ISIS cunoscuți, care au fugit din Marea Britanie pentru a se alătura ISIS.

“Una dintre cele mai grave consecințe ale acestei decizii este că până la 150 de teroriști au acum dreptul legal de a reveni în UK pentru a-și apăra cazurile în instanță. Această decizie ar putea avea repercursiuni dramatice pentru întreaga nostră strategie antiteroristă”, a declarat Alan Mendoza, director executiv al societății Henry Jackson.

Cel puțin 900 de britanici s-au alăturat grupării teroriste ISIS în perioada în care a fost creat califatul în Siria și Irak.

Printre cei mai cunoscuți teroriști ISIS care ar putea reveni în UK se numără "Jihadi Jack", un fost student la Oxford care s-a alăturat ISIS chiar de la început, în 2015, Shahan Choudhury, 32 de ani, cunoscut drept groparul ISIS, precum și soția sa, Hamza Parvez, 25 de ani, care a apărut în numeroase filme de propagandă ale ISIS, încurajându-i pe alții să se alăture grupării teroriste, dar și pețitoarea ISIS, Tooba Gondal, care a racolat zeci de mirese pentru jihadiști.

Sursa: The Sun, P.R.


VIDEO PROTVPLUS.RO