Descoperire incredibilă sub ruinele unei moschei distruse de ISIS în Mosul. FOTO
Sub dărămâturile lăsate de gruparea Stat Islamic, cercetătorii germani au descoperit vestigiile unui gigantic edificiu de secol VII înaintea erei noastre. Doar sala tronului măsoară 55 de metri.
În acest palat regele Assarhaddon îşi aduna curtea, acum aproape trei milenii, conform News.ro.
Mult timp rămasă ascunsă şi inaccesibilă, construcţia a apărut, ca o ironie a istoriei, din ruinele unei moschei din Mosul, distrusă în 2014 de gruparea Stat Islamic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ridicat pe colina Nebi Yunus, edificiul religios a fost demolat cu explozibil de combatanţii Stat Islanic, ca multe alte situri arheologice din oraşul irakian.
Découverte à Mossoul d'un gigantesque palais avec la plus grande salle du trône connue de l'Empire assyrien, celle d'Assarhaddon, qui régna de 680 à 669 av JC. Cette découverte faite suite à la destruction par Daech d'une mosquée qui recouvrait le palais https://t.co/V1EWn2WaLA pic.twitter.com/IFLzZWgF30
— bsaLille3 (@bsaLille3) April 15, 2020
Dar distrugerea moscheei nu a fost în zadar: oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Heidelberg, Germania, au putut descoperi resturile palatului subteran datând din epoca Imperiului asirian.
Pe urmele islamiştilor, care au încercat să recupereze numeroase artefacte pentru a le revinde, arheologii şi-au croit drum prin galeriile subterane pe alocuri de 70 de centimetri înălţime.
Un efort răsplătit în mare parte atunci când au ajuns la poarta palatului, păzită de patru mari tauri înaripaţi sculptaţi în relief.
Tunelurile i-au condus în sala de 55 de metri lungime în care Assarhaddon îşi primea vizitatorii, urcat pe o platformă de cinci metri înălţime.
„Este cea mai mare sală a tronului din imperiul asirian descoperită până astăzi”, a explicat pentru Die Welt Peter Miglus, profesor de arheologie la Heidelberg.
Potrivit arheologilor, palatul este în parte conservat, ceea ce este cu atât mai surprinzător cu cât oraşul vechi Ninive, astăzi acoperit de suburbiile Mosulului, a fost fondat în 612 înaintea erei noastre, apoi distrus de armatele aliate ale babilonienilor şi ale mezilor.
Existenţa reşedinţei regale era cunoscută deja de decenii, dar nimeni nu a putut ajunge până aici.
Construcţia măsura în jur de 450 metri lungime şi între 200 şi 300 de metri lăţime. Textele asiriene arată că Assarhaddon avea palatul decorat cu pietre exotice, lemn, fildeş şi metale preţioase.
Oamenii de ştiinţă germani au la dispoziţie de acum cinci ani pentru a face cercetări în situl arheologic. Dar coronavirusul, care a contaminat puţin peste o mie de persoane în ţară, a oprit pentru o perioadă nedeterminată orice proiect de excavare.
Sursa: News.ro
Etichete: siria, descoperire, statul islamic, mosul,
Dată publicare:
18-04-2020 17:42