Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina este foarte aproape de ”default” financiar. Datoriile țării nu au putut fi plătite la timp

Agenția internațională de rating Standard & Poorʼs (S&P) a retrogradat ratingul de credit pe termen lung al Ucrainei la nivelul de „deficiență selectivă” (SD - default selectiv).

Acest lucru a fost declarat într-o declarație a S&P din 2 august.

„Guvernul nu a plătit veniturile din cupon pentru euroobligațiunea 2026 la 1 august 2024, când plata era scadentă și nu ne așteptăm la plata în perioada de grație contractuală de 10 zile lucrătoare”, a spus S&P.

Agenția a retrogradat ratingurile emisiunii de euroobligațiuni din 2026 la „D” (implicit).

Pentru obligațiile de datorie negarantate prioritare rămase ale Ucrainei, agenția a confirmat ratingul la nivelul „CC” (adică emitentul se confruntă cu dificultăți serioase cu plățile obligațiilor de datorie).

La sfârșitul lunii iulie, agenția de rating Fitch a retrogradat ratingul Ucrainei în valută străină la C („default este iminent”) față de CC anterior („probabilitate mare de neplată”).

Fitch a spus într-un raport că un acord de restructurare a datoriei publice externe de 20 de miliarde de dolari, încheiat la 22 iulie între guvernul ucrainean și unii creditori „marchează începutul unui proces asemănător implicit”.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a anunțat pe 22 iulie că a convenit cu Comitetul deținătorilor de euroobligațiuni cu privire la o restructurare completă a datoriei externe în valoare de 20 de miliarde de dolari. Acordul prevede că euroobligațiunile existente vor fi schimbate cu un pachet de euroobligațiuni noi cu o reducere nominală a costului datoriei cu 37%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult