Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce nu este bine să ”ronțăim” între mese? Iată ce fenomen periculos se produce pentru tot organismul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Doi hormoni, insulina și glucagonul, mențin nivelul moderat al zahărului din sânge, numit glicemie. Insulina determină celulele să primească zahărul din sânge și să îl folosească pe post de energie. Adică să trăiască.

Glucagonul. Eliberează zahăr din ficat. Aici găsim depozitul de energie, când nu mâncăm.

Acest joc între hormoni are loc în fiecare secundă. Ca să ne menținem greutatea corporală corectă, doar îl respectăm.

”Nu ronțăi între mese” este recomadarea medicilor de toate specialitățile.

Ritmul circadian din creier, cel care conduce hormonii și toate procesele vieții, ne cere mâncare… după soare. Adică la 6 dimineața, la prânz, la ora 18. Nici creierul și nici sistemul de hormoni, care conduce informații în organism, nu vor mâncare între aceste mese principale. De ce?

Mâncăm. După procesare, alimentele ajung sub formă de glucoză. În sânge. Pancreasul produce hormonul insulină. Ia glucoza din sânge și o transportă în celule. Acolo unde devine combustibil.

Citește și
inima si plamani
Oboseala, un simptom pentru problemele cardiace și cele ale aparatului respirator. Avertismentul medicilor

Insulina va scădea zahărul din sânge, adică glicemia, fenomen indispensabil vieții. Alfel, sângele s-ar umple doar cu zahăr.

De ce ronțăiala între mese nu e bună?

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Dacă eu mănânc repetat, repetat, repetat, pancreasul meu va produce din ce în ce mai multă insulină. Și o să ajung la hiperctivitate pancreatică, adica la insulină multă. În timp, duce la epuizarea pancreasului.”

Epuizarea pancresului înseamnă diabet.

Aceeași ronțăială între mese generează permanent insulină și produce celule grase. În special pe abdomen. Acestea crează așa numiții factori de inflamație. Duc la rezistență la insulină. Un fenomen periculos pentru tot organismul.

Rezistanța la insulină înseamnă că pancreasul produce hormonul insulină, dar celulele devin un fel de zid pentru hormon. La celule nu va ajunge energia din mâncare. Când celulele nu pot absorbi zahărul din sânge, acesta se acumulează. Cresc glicemiile.

Dr. Răzvan Vasilescu, medic primar diabet și boli de nutriție: ”Mai întâi, luăm în greutate, apoi devenim obezi, după care ai nevoie din ce în ce mai multă insulină și apoi nu se mai secretă.”

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Ronțăitul este o mare capcană, nu doar pentru greutate. Noi ținem tot sistemul digestiv și neuro-endocrin pentru ca noi avem hormone, care se secretă și din pereții stomacului și din intestin și din vezica biliară. Toți sunt hormoni, ei se secretă și la nivel de hipotalamus și hipofiză și eu îmi țin tot sistemul meu neuro-endocrine și digestiv în priză și funcționează în permanență.”

Adică se epuizează prea repede.

4 ore cel puțin pauză între mesele principale. Și doar 3 mese pe zi. Înainte de somn, aveți nevoie de cel puțin 3 ore în care să nu mâncați.

În rest, preocupări toată ziua, care vă țin departe de mâncare. Este ceea ce va cere creierul și tot sistemul endocrin.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult