Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Alcoolul distruge efectele terapeutice ale medicamentelor antihipertensive. Cum? Ne spun medicii specialiști

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inima se mărește ca volum și apare oboseala la eforturi minime, din cauza consumului regulat de alcool. Iar dacă aveți deja hipertensiune arterială, alcoolul distruge efectele terapeutice ale medicamentelor antihipertensive.  

Când bem un pahar de vin, alcoolul conținut, adică 11%, ajunge în opt minute în creier. Ne explică motivul acestei viteze excepționale un expert în biochimie:

Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Din momentul în care am luat prima gură de băutură alcoolică, primele molecule de alcool ajung la creier în maxim opt minute. Alcoolul, apa, dioxidul de carbon, drogurile se absorb direct din stomac, nu ajung niciodată în intestin. Stomacul este semi-permeabil pentru aceste categorii de substanțe, ca dovadă, dacă ne doare capul și luăm o pastilă durerea trece în 15 minute”.

Alimentele se digeră complet în opt-nouă ore. Abia după acest interval vor trece în sânge și vor putea fi folosite de tot organismul. Alcoolul ajunge în sânge în mai puțin de opt minute.

Alcool constant. O parte dintre noi reacționează la consumul de alcool cu inima. Mușchiul cardiac devine subțire. Inima nu mai pompează bine.

Citește și
doctor de bine
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații la Doctor de Bine

Dr. Iulian Călin, medic primar cardiolog: „Ce înseamnă cardiomiopatie? Inima se dilată foarte mult, se bombează, nu mai are forță de contracție și oamenii obosesc la eforturi minime, ușoare. Ajung cu stază, adică cu apă care se oprește în sistemul venos periferic și picioare umflate, cum e un pacient cu insuficiență cardiacă. Avem voie să consumăm alcool - 120-130 de grame de alcool pe săptămână - dacă ești bărbat și vreo 70 de grame dacă ești femeie, asta înseamnă o sticlă de vin”.

O sticlă de vin, dar consumată pe tot parcursul săptămânii ar fi limita de siguranță. Dacă aveți, însă, hipertensiune, e mult.

Dr. Iulian Călin, medic primar cardiolog: „Pacienții care iau un tratament de tensiune arterială și este controlată, dacă consumă alcool, nu reușim să îi controlăm corect cu tratamentul. De asta le recomandăm să evite consumul de alcool”.

Peste șapte milioane de români au hipertensiune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult