Somonul contaminat cu Listeria, retras din mai multe magazine. Explicaţia producătorilor
Alerta alimentară privind somonul afumat contaminat cu o bacterie periculoasa continuă în România. 3 mari lanţuri comerciale au anuntat retragerea de la raft a mai multor tipuri de somon afumat file.
Primele alerte au fost date luna trecută, când un producător a retras de la comercializare un tip de somon afumat file. Apoi, acum două săptămâni şi un lanţ de magazine a descoperit Listeria în urma unui control intern, la un produs marca proprie. Autoritatea Sanitar-Veterinară s-a alertat şi a demarat un amplu control naţional. Inspectorii au găsit produse contaminate la doi producători.
Rareş Hăbeanu, purtător de cuvânt ANSVSA: “S-a luat decizia închiderii liniei de producţie pentru file somon afumat de la cei doi producător şi de asemenea sechestrarea, urmând a fi distruse 134 de kg în depozitele celor doi producători. De asemenea s-au dat şi amenzi în valoare de 42 de mii de lei.”
Prin urmare, şi lanţurile de magazine unde au ajuns produse din loturile contaminate, Kaufland, Carrefour şi Auchan, au anunţat retragerea lor de la raft. Este vorba despre mai multe tipuri de somon afumat file ambalat, inclusiv unul dedicat copiilor, produse în ianuarie şi februarie.
Cei care au cumpărat atfel de pachete sunt sfătuiţi să nu mănânce peştele pentru că se pot îmbolnăvi de listerioză.
Valeria Herdea, medic: „Avem dureri musculare, dureri de cap, stare febrilă, în general infecţia este una care poate fi stăpânită dacă este descoperită la timp. Ce trebuie să ştim este să ne prezentăm rapid la medic. Dacă într-adevăr este un organism la risc, vorbim de copii mici, sub 3 ani, pacienţi vârstnici, gravide, producerea unei infecţii are un procentaj mult mai mare.”
Reprezentanţii Ocean Fish, unul dintre producătorii amendaţi, spun că testele proprii au arătat că bacteria nu este prezenta pe utilajele din fabrică, ci doar în produsele importate de la crescătoriile din Insulele Feroe. Dar nu în cantităţi care să fie periculoase pentru om.
„Se încadrează în limitele stabilite de regulamentul european, adică conform buletinului de analiza, rezultatul este sub limita de 10, limita maximă admisă fiind de 100 de unităţi formatoare de colonii pe gram”, spune Rareş Popa, director de calitate.
"Marii crescători de somon din Atlantic, vorbesc de ţările Norvegia, Insulele Feroe, Islanda, ne trimit buletine pentru fiecare lot în parte. Acesta este un somon proaspăt care vine deşirat, pe gheaţă, în fabrica din Afumaţi. Ne avertizează dacă aceasta listerie, care poate fi prezentă în majoritatea peştelui proaspăt, este până în 100 de colonii per gram e inofensivă. Totuşi există o lacună în lege. Laboratoarele care au dat acest răspuns îţi spun doar atât: este detectat, doamnă, dar cât, nu am făcut numărătoarea”, spun reprezentanţii Ocean Fish.
Celalat producător la care inspectorii ar fi identificat bacteria, Negro 2000, nu a oferit până la această oră un punct de vedere.
Pe site-ul ANSVSA se pot găsi codurile loturilor de peşte afumat contaminate, Dacă aveţi un astfel de produs în frigider, verificaţi codul, iar dacă corespune, vă puteţi duce cu produsul la magazin şi o să vă recuperaţi banii. NU este nevoie de bon pentru a vă lua vanii înapoi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: magazin, simptome, bacterii, peste, ansvsa, auchan, kaufland, Carrefour, feroe, somon, listeria,
Dată publicare:
18-02-2019 18:46