Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 300.000 de români au fost amendaţi pentru încălcarea restricţiilor. Ce sumă a strâns astfel statul

Ministrul de interne Marcel Vela a declarat sâmbătă seara că amenzile date în perioada stării de urgenţă pentru nerespectarea restricţiilor din ordonanţele militare se ridică la peste 600 de milioane de lei.

Ministrul de Interne a anunţat, potrivit News.ro, că au fost sancţionate pentru nerespectarea restricţiilor din ordonanţele militare 308.859 de persoane. Dintre acestea, 2.028 sunt cercetate, majoritatea pentru acte de teribilism sau violenţe comise sub influenţa alcoolului, iar poliţia a întocmit 1.673 de dosare penale.

"În total, restul contravențiilor, de la debutul epidemiei până azi au fost 308.859 de persoane sancționate, iar valoarea amenzilor a fost în jur de 600 de milioane de lei. Cam 120 de milioane de euro”, a precizat Marcel Vela.

 

Ce se va întâmpla cu suma strânsă din amenzi

 

Citește și
Autoritățile, în alertă de 1 mai. Amenzi uriașe pentru cei care fac grătare și încalcă regulile
Autoritățile, în alertă de 1 mai. Amenzi uriașe pentru cei care fac grătare și încalcă regulile

Ministrul Vela a mai afirmat că la sfârşitul lunii mai se va face o analiză şi se va decide exact cum vor fi alocaţi banii. El a reamintit că, dacă au fost plătite în 24 de ore, amenzile au fost reduse la jumătate.

De asemenea, ministrul a estimat că o proporţie relativ mică din rândul celor amendaţi au contestat amenzile.

 

Şi după 15 mai se vor da amenzi pentru încălcarea restricţiilor

 

Ministrul de interne a mai precizat că în cazul înlocuirii stării de urgenţă cu starea de alertă după 15 mai, vor exista în continuare amenzi pentru restricţiile care vor rămâne în vigoare. Vela a spus că  este prematur să indice un ordin de mărime pentru aceste sancţiuni.

 

Avocatul Poporului: "nenumărate cazuri" de amenzi date "posibil nelegal"

 

Pe de altă parte, Avocatul Poporului a solicitat încă de la 1 aprilie ministrului Afacerilor Interne să dispună măsurile necesare pentru asigurarea interpretării şi aplicării unitare a normelor incriminatorii şi sancţionatorii din ordonanţele militare emise, fără a primi niciun răspuns

“Din sesizările apărute în mass-media şi pe paginile de socializare, dar şi din sutele de petiţii şi sesizări primite la Avocatul Poporului, rezultă că sunt nenumărate cazuri de aplicare diferită, posibil nelegală şi/sau netemeinică a prevederilor incriminatorii şi sancţionatorii din actele normative adoptate ulterior decretării stării de urgenţă”, menţionează Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult