Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Concurs cu mâncăruri sofisticate, gătite de bucătarii din spitale, cu 22 de lei/zi. De ce nu se bucură toți pacienții de ele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Concurs binevenit, organizat în Sighișoara. Bucătari din 28 de spitale de stat din țară s-au întrecut să demonstreze că pot pregăti meniuri îndestulătoare și gustoase, cu suma modestă oferită de stat, drept alocație de hrană pentru pacienți.

Cu numai 22 de lei de persoană pe zi, îţi trebuie o adevărată artă ca să concepi feluri de mâncare sățioase și dietetice.

Ca să poată oferi trei mese pe zi cu suma de 22 de lei, bucătarii trebuie să încadreze meniul mesei principale în 10-15 lei de persoană. În plus, trebuie să asigure pacienților nutrienții de care au nevoie, așa că masa trebuie să includă și carne și legume.

Vlad Floarea , bucătar spitalul Bacău: „Avem un piept de pui la cuptor cu sos de brânzeturi și parmezan, avem proteină, avem fibre , carbohidrați, avem un pic de sălățică de rucola, e un fel principal complex. Ajunge la șapte lei.”

Iulian Dan, bucătar Spital Sighișoara: „Șalău de nil cu legume la grătar, desert Pavlova cu spumă de căpșuni. Acest meniu e la 10,45 lei.”

Bucătarii recunosc că puțini pacienți primesc asemenea mâncăruri. Spun că bucătăriile spitalelor nu sunt dotate corespunzător și nici personalul nu-și prea dă silința. Evenimentul a fost organizat special ca să schimbe mentalitatea colegilor din acest sector. Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct Autoritatea Națională de Management al calității în Sănătate: „Ar trebui să fie începutul rezolvării unei probleme pe care toți știm că o are sistemul sanitar. Ar putea reprezenta standardizarea modului în care se asigură alimentația pacientului.”

Ministerul Sănătății lucrează, de altfel, la un ghid de bune practici privind hrana bolnavilor din spitale, ghid care ar putea intra în vigoare peste câteva luni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult