Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce s-au colorat apele râului Bistrița în cărămiziu. „După aspect, ar putea să fie un compus chimic toxic”

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost alertă în Nordul Moldovei, după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică, apele râului Bistrița s-au colorat în cărămiziu.

Specialiștii au emis și mesaje RO-Alert, iar inspectorii de mediu i-au prevenit pe locuitorii a cinci localități din zona afectată să nu folosească sub nicio formă apă din rău. În continuare, situația de la fața locului este monitorizată de cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Când au vâzut apa, oamenii s-au îngrozit. Apele râului Bistrița, la granița dintre județele Suceava și Neamț, au căpătat o culoare cărămizie.

Un mesaj RO-Alert care venit noaptea trecută, aproape de miezul nopții, anunța locuitorii din cinci localități că apa din râul Bistrița a ajuns la cote alarmante de poluare și a căpătat o culoare cărămizie.

Mai multe echipaje ale Gărzii de Mediu și a Sistemului de Gospodărire Apelor au început cercetările și au prelevat probe din apă, pentru a stabili ce a dus la schimbarea culorii apei.

Din primele verificări, a reieșit că sursa de poluare este în județul Suceava, unde se află fosta platforma minieră Isipoaia. De aici se scurg ape de coloratură cărămizie. Experții au descoperit că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

Marius-Andrei Niță, comisar Garda Națională de Mediu Suceava: „O poluare de la apele de mină. Sunt ape de mină, fostă mină care este închisă."

Oamenii sunt îngrijorați, mai ales că unii foloseau apa și pentru animale. Iar alții se tem că apele murdare vor ajunge în pânza freatică.

Femeie: „Am văzut că e urâtă apa. Să nu dăm la vite apă... eu am la robinet, eu știu, e bună de băut acuma?"

Femeie: „Acum e roșcată, eu nu știu de ce e așa! Are o culoare.. eu m-am speriat!"

Analizele au arătat, în primă instanță, o cantitate uriasă de metale în apă: fier, zinc, cupru, mangan. Nu este exclus ca în compoziție să existe și substanțe toxice, spun specialiștii.

Silviu Gurlui, fizician și activist de mediu: „După aspect, ar putea să fie un compus chimic toxic. Trebuie investigat, trebuie probat."

Pentru a evita un potențial pericol, au fost impuse restricții pentru localnici.

Adrian Niță, prefect de Neamț: „Restricționarea accesului animalelor la Apele Bistriței pentru adăpare, precum și interdicția consumului de pește din râul Bistrița."

În mod categoric, oamenii sunt îndemnați să nu bea apa sub nici o formă apă din râu și să nu o folosească în scopuri menajere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult