De ce s-au colorat apele râului Bistrița în cărămiziu. „După aspect, ar putea să fie un compus chimic toxic”

×
Codul embed a fost copiat

A fost alertă în Nordul Moldovei, după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică, apele râului Bistrița s-au colorat în cărămiziu.

Specialiștii au emis și mesaje RO-Alert, iar inspectorii de mediu i-au prevenit pe locuitorii a cinci localități din zona afectată să nu folosească sub nicio formă apă din rău. În continuare, situația de la fața locului este monitorizată de cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Când au vâzut apa, oamenii s-au îngrozit. Apele râului Bistrița, la granița dintre județele Suceava și Neamț, au căpătat o culoare cărămizie.

Un mesaj RO-Alert care venit noaptea trecută, aproape de miezul nopții, anunța locuitorii din cinci localități că apa din râul Bistrița a ajuns la cote alarmante de poluare și a căpătat o culoare cărămizie.

Mai multe echipaje ale Gărzii de Mediu și a Sistemului de Gospodărire Apelor au început cercetările și au prelevat probe din apă, pentru a stabili ce a dus la schimbarea culorii apei.

Citește și
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Din primele verificări, a reieșit că sursa de poluare este în județul Suceava, unde se află fosta platforma minieră Isipoaia. De aici se scurg ape de coloratură cărămizie. Experții au descoperit că poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

Marius-Andrei Niță, comisar Garda Națională de Mediu Suceava: „O poluare de la apele de mină. Sunt ape de mină, fostă mină care este închisă."

Oamenii sunt îngrijorați, mai ales că unii foloseau apa și pentru animale. Iar alții se tem că apele murdare vor ajunge în pânza freatică.

Femeie: „Am văzut că e urâtă apa. Să nu dăm la vite apă... eu am la robinet, eu știu, e bună de băut acuma?"

Femeie: „Acum e roșcată, eu nu știu de ce e așa! Are o culoare.. eu m-am speriat!"

Analizele au arătat, în primă instanță, o cantitate uriasă de metale în apă: fier, zinc, cupru, mangan. Nu este exclus ca în compoziție să existe și substanțe toxice, spun specialiștii.

Silviu Gurlui, fizician și activist de mediu: „După aspect, ar putea să fie un compus chimic toxic. Trebuie investigat, trebuie probat."

Pentru a evita un potențial pericol, au fost impuse restricții pentru localnici.

Adrian Niță, prefect de Neamț: „Restricționarea accesului animalelor la Apele Bistriței pentru adăpare, precum și interdicția consumului de pește din râul Bistrița."

În mod categoric, oamenii sunt îndemnați să nu bea apa sub nici o formă apă din râu și să nu o folosească în scopuri menajere.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
O bătrână de 79 de ani a fost înjunghiată mortal de un vecin, într-o comună din Gorj
O bătrână de 79 de ani a fost înjunghiată mortal de un vecin, într-o comună din Gorj

O femeie de 79 de ani, din comuna Drăgoteşti, Gorj, a fost înjunghiată mortal de un vecin în vârstă de 58 de ani, informează, joi, surse judiciare, potrivit Agerpres.  

Razie de amploare în Portul Constanța. Poliţia caută persoane date în urmărire
Razie de amploare în Portul Constanța. Poliţia caută persoane date în urmărire

O razie de amploare are loc, joi, în Portul Constanţa, unde poliţiştii caută persoane date în urmărire.

 

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră
România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră"

România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Explicațiile judecătorilor internaționali care ne-au dat dreptate
De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Explicațiile judecătorilor internaționali care ne-au dat dreptate

România a câștigat procesul Roșia Montană intentat de canadienii de la Gabriel Resources cu privire la exploatarea de aur din Munții Apuseni, iar instanța comercială supremă de la Washington a explicat detaliat de ce țara noastră nu a greșit cu nimic.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.