Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noile tendințe apărute în cofetăriile din România. Sortimentele create după scumpirea boabelor de cacao

Your browser doesn't support HTML5 video.

Odată cu scumpirea boabelor de cacao din ultimul an, producătorii caută soluții ca să țină costurile sub control. Au creat sortimente în care au înlocuit o parte din pudra și untul de cacao cu creme, biscuți și fructe.

Tendința se păstrează și în cofetării și mici ateliere, acolo unde ciocolatierii pregătesc, de pildă, praline cu castravete sau ovăz. Totuși, mare parte dintre români rămân fideli ciocolatei simple, cu lapte.

Boabele de cacao au început să se scumpească încă de anul trecut și au ajuns, pentru prima dată în istorie, să depăsească 12.000 de dolari tona, în luna aprilie. În 2023, în aceeași perioadă, tona de cacao costa de patru ori mai puțin. De vină este, în principal, seceta din Africa.

În aceste condiții, producătorii de dulciuri au fost nevoiți să își regândească strategiile, ca să reziste pe piață.

Marian Anghel, reprezentantul unui importator de ingrediente pentru cofetării: "Producătorii încearcă să pună în rețete mai puțină ciocolată, să o înlocuiască cu altceva, o frișcă, cu diverși alți subtituți".

Citește și
sf andrei
Semnificația numelui Andrei. Peste 900.000 de români sărbătoresc onomastica pe 30 noiembrie

Tendința se vede deja la companiile mari din străinătate, care folosesc mai ales fructe.

Carmela Dragomir, administratorul unei ciocolaterii: "Sunt branduri care au înlocuit practic pudra de cacao cu pudră de zmeură, cu pudră de iuzu, de portocale, cu pudră de lămâie și au venit cu tot felul de sortimente cu un gust foarte fresh, răcoritor".

Oricum piața ciocolatei este invadată de sortimente la care nu ne-am fi gândit niciodată.

Unii consumatori apreciaza noile tendințe.

Consumator: "Eu prefer ciocolata aerată, gen mousse, așa, făcută ca o spumă. Iar mie îmi plac cele cu fructe. Ciocolată cu fructe".

Cristina Cerednicenco, chocolatier: "Întotdeauna preferința consumatorului a fost către lapte, fiind oarecum un mix între ciocolata albă și cea neagră din punct de vedere procentual, cacao".

Așadar, vom găsi în continuare ciocolată "pură" la rafturi, doar ca in cantitati mai mici.

Marinel Bejan, chocolatier: "O să încercăm să producem mai puțin, dar să păstrăm aceeași calitate".

Românii consumă anual în jur de 5 mii de tone de ciocolată, din care 3 mii de tone este ciocolată produsă în cofetării și ateliere. Restul, este acoperit de ciocolată produsă industrial.

Georgiana Bernea David, medic specialist în diabet zaharat: "Cu cât cantitatea de zahăr e mai mare, cu atât stimulăm eliberarea mai multor hormoni ai fericirii, dopamina, și astfel ne simțim mai bine. E astfel o dependență, o dependență de starea de bine".

Trebuie să fim însă atenti la cantitate. Medicii ne atenționează că excesul de zahăr duce foarte ușor la obezitate și diabet.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult