Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când se pune varza la murat. Anul acesta temperaturile ridicate au dat peste cap tradiția

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toamna călduroasă le-a făcut pe gospodine să mai aștepte înainte să pună varza la murat.  

Temperaturile mari de afară grăbesc fermentația, iar varza murată riscă să nu mai fie bună la Crăciun. În aceste condiții, producătorii stau degeaba cu grămezile de varză la vânzare. În plus, dacă nu va fi culeasă în următoarele două săptămâni, riscă să se strice pe câmp.

În mod tradițional, varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și 8 noiembrie, de Mihail și Gavril. Anul acesta temperaturile ridicate au dat peste cap regula: procesul de fermentație care ar trebui să dureze o lună, e acum accelerat la două săptămâni.

Adriana Negoianu, gospodină: „Puneam la lăsatul postului de Crăciun și o mâncam la începutul lui Decembrie sau de Sf. Nicolae. O aveam bună de Crăciun. Acum în două săptămâni putem să facem sarmale. E mai cald. S-a întors clima".

Temperatura optimă de murare

Temperatura optimă de murare este de 18 grade Celsius, spun specialiștii. Multe gospodine așteaptă ca temperaturile să scadă sub 20 de grade ca să pună varza la murat și să fie numai bună de sărbători.

Citește și
Cât poate să coste șnițelul de pui și salata de varză la o cantină studențească. Mereu e coadă
Cât poate să coste șnițelul de pui și salata de varză la o cantină studențească. Mereu e coadă

Spre deosebire de varza murată de vară care se consuma imediat, cea de toamnă trebuie să se conserve până anul viitor.

Femeie: „Încă nu. E prea devreme. E foarte cald afară și se acrește prea din timp și noi nu prea mâncăm așa varză acră".

Femeie: „A fost cald și de multe ori nu e calitate".

Cât costă kilogramul de varză

În piețe varza se vinde cu 2,5 - 3 lei kilogramul, în funcție de mărime și soi. La Moțăței, județul Dolj, în patria verzei, grămezi imense își așteaptă cumpărătorii. Prețul pornește de la 50 de bani, mai mic chiar decât anul trecut.

Mircea Boia, producător-vânzător: „Nu cumpără lumea că e cald. Majoritatea îi auzi că mai iau trei sau patru verze de completare, că au luat anul trecut. Anul trecut băgau în două bidoane, anul acesta iau și bagă într-un bidon".

Laurențiu, producător-vânzător: „Nu bagă, se strică. Păi până la Crăciun cât mai este și mai amână".

Varza luată dimineața de pe câmp se strică pe tarabă până seara și ajunge hrană pentru animale - tot din cauza căldurii. Deși recolta e bună anul acesta, dacă nu va fi culeasă în următoarele două săptămâni varza riscă să se strice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult