USR a contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia BEC de renumărare a voturilor din întreaga ţară. „Este un abuz uriaş”
USR a depus la Curtea de Apel Bucureşti o contestaţie la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară.
USR cere anularea deciziei BEC şi suspendarea ei până la soluţionarea cauzei. USR solicită Curţii de Apel scurtarea termenelor procedurale, astfel încât atât contestaţia depusă, cât şi un eventual recurs să fie soluţionate înainte de data de 6 decembrie, când ar trebui, potrivit calendarului în vigoare, să înceapă votul în în străinătate pentru turul II al alegerilor prezidenţiale, conform unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
"Ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu decizia total nejustificată de renumărare a tuturor voturilor din ţară, în loc să fi fost validate rezultatele primului tur şi să înceapă campania pentru al doilea tur, este un abuz uriaş, un atac direct la democraţia din România şi la votul oamenilor. Ne opunem acestui abuz cu legea în mână, aşa cum am făcut-o de fiecare dată. Nu putem asista pasivi la încercarea disperată a celor care nu ştiu să piardă de a manipula rezultatul alegerilor astfel încât un anumit candidat să fie favorizat. Tocmai astfel de demersuri adâncesc neîncrederea oamenilor în funcţionarea instituţiilor statului şi dau aripi extremismului şi toţi oamenii de bună credinţă trebuie să se coalizeze în apărarea regulilor, a legilor şi a democraţiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a USR, Cristina Prună.
USR subliniază că decizia BEC nr. 205D/28 noiembrie 2024 este "nelegală şi trebuie să fie anulată" din mai multe considerente. Unul dintre acestea e că solicitarea CCR de reverificare şi renumărare a tuturor buletinelor de vot "este în afara prevederilor legale", precizează sursa citată.
"În cererea sa de anulare a alegerilor, Cristian Terheş a invocat continuarea campaniei electorale în afara perioadei de campanie, vicii cu privire la consemnarea rezultatului votului din 3 secţii de votare dintr-un total de 19.000 de secţii, precum şi faptul că numărul voturilor nule (223.132 voturi nule) ar fi disproporţionat în raport cu diferenţa de voturi dintre candidaţii clasaţi pe primele trei locuri. Or, dintr-o simplă verificare a proceselor verbale prezentate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente rezultă că aspectele sesizate cu privire la cele trei secţii de votare nu se confirmă" se arată în comunicat.
În ce priveşte voturile nule, o comparaţie cu numărul voturilor nule înregistrate în alte scrutine arată că procentul acestora din numărul total de voturi "este acum considerabil mai mic" (2,36% la turul I al prezidenţialelor faţă de 5,17% la alegerile europarlamentare din iunie 2024, respectiv 2,88% la localele din iunie 2024), precizează aceeaşi sursă.
"Cât despre aspectele privind continuarea campaniei electorale, acestea sunt, potrivit legii în vigoare, sancţionabile cu amendă contravenţională aplicată persoanelor vinovate şi nu reprezintă fraudă în sensul legii. Prin urmare, Curtea Constituţională avea posibilitatea legală să solicite BEC informaţiile pe care le deţine sau alte acte şi documente necesare, nicidecum să ceară BEC să dispună o verificare extinsă a tuturor celor 9.000.000 de buletine de vot, în afara limitelor investirii prin cererea de anulare", transmite formaţiunea.
USR adaugă că decizia BEC "a fost aprobată în afara cadrului legal". Astfel, în baza legii, BEC poate dispune într-un singur scenariu renumărarea voturilor dintr-o secţie de votare sau refacerea centralizării voturilor "doar dacă se constată că au fost comise erori sau există neconcordanţe" între datele consemnate în procesele verbale, se menţionează în comunicat.
"Or, reamintim că BEC nu a primit contestaţii şi a aprobat procesul verbal privind rezultatul alegerilor. După această dată, nu mai există cadru legal pentru a dispune renumărarea voturilor", precizează sursa amintită.
În al treilea rând, termenele prevăzute în decizia BEC "încalcă" prevederile HG 1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024.
"Decizia BEC prevede că operaţiunea de reverificare a rezultatelor trebuie să se încheie până la 1 decembrie, ora 22,00, dar HG 1061/2024 prevede că până pe 28 noiembrie 2024 trebuiau validate alegerile şi publicat rezultatul acestora în mass-media şi Monitorul Oficial, astfel încât pe 29 noiembrie să înceapă campania electorală pentru al doilea tur de scrutin", mai menţionează USR.
Formaţiunea menţionează că "nu există nicio garanţie cu privire la corectitudinea" renumărării, în condiţiile în care "nu există certitudinea că nu s-a intervenit - la preluare, transport sau după predare - asupra buletinelor de vot", care au fost transportate la tribunal sau au rămas în birourile judeţene ori în consulate, în cazul secţiilor de vot din străinătate.
"Reamintim că din decizia BEC rezultă că se vor renumăra inclusiv voturile găsite în saci ale căror sigilii au fost rupte anterior recepţionării. Totodată, în condiţiile în care birourile vor primi toate materialele din secţie, inclusiv ştampilele de control şi ştampilele cu menţiunea 'votat', nu există nicio siguranţă că asupra sacilor sigilaţi nu se poate interveni înainte de renumărare, existând posibilitatea desigilării şi resigilării prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare", susţin reprezentanţii USR.
Se reaminteşte şi faptul că numărarea iniţială a voturilor a fost realizată de peste 100.000 de persoane, sub supraveghere audio-video, în peste 20.000 de secţii de votare.
"Or, acum, la renumărare, fiecare birou electoral judeţean va avea de verificat, renumărat şi consemnat o medie de aproximativ 200.000 de voturi (9.000.000 de voturi/46 birouri electorale), adică un volum de voturi de aproximativ 200 de ori mai mare, într-un interval de timp foarte scurt. Respectiv, ar avea de verificat şi procesat un număr de peste 4.300 de voturi/oră, fără pauză, timp de 2 zile, pentru a se încadra în termenele stabilite de BEC. La toate acestea se adaugă faptul că renumărarea se va face fără înregistrare audio-video şi în absenţa reprezentanţilor partidelor care nu au membri în birourile electorale, a observatorilor şi a reprezentanţilor mass-media", se menţionează în comunicat.
USR: BEC vrea să transforme România în Rusia
USR acuză, vineri, că decizia Biroului Electoral Central de a interzice reprezentanţilor în birourile electorale să furnizeze informaţii despre renumărare este un nou abuz al sistemului controlat de Marcel Ciolacu şi PSD, o nouă dovadă că adevărata intenţie din spatele renumărării voturilor este fraudarea rezultatelor şi deturnarea voinţei electoratului, aşa cum a fost ea exprimată în 24 noiembrie.
”Procesul de renumărare este un plan pentru fraudă cap-coadă. Circulara BEC de astăzi vorbeşte de ascunderea proceselor-verbale şi nu are nicio bază legală. Dimpotrivă, Constituţia României garantează dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public, iar rezultatul electoral al procesului de renumărare este categoric de interes public. Amintesc că renumără voturile angajaţii prefecturilor, adică ai Guvernului PSD-PNL. Suntem siguri că există printre aceştia şi oameni de bună credinţă, dar întreg procesul se desfăşoară cu încălcarea legii – fără înregistrări video, fără observatori. Acum şi cu procese-verbale ascunse sub cheie. Totul este organizat să se renumere până când iese Marcel Ciolacu în faţă? Suntem în România, nu în Rusia. Şi nici nu vrem să ajungem în Rusia. De aceea, soluţia pentru salvarea democraţiei este una singură: votarea USR, a echipei Elena Lasconi, la alegerile parlamentare. Nu există nicio altă forţă politică cu şanse reale de a salva democraţia în Parlamentul României”, afirmă Cristian Seidler, coordonatorul de campanie al USR.
USR atenţionează că circulara prin care BEC interzice reprezentanţilor comunicarea de informaţii nu are nicio bază legală şi este un abuz inacceptabil. USR solicită tuturor membrilor birourilor electorale, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, să comunice în timp real tot ceea ce constată cu privire la renumărarea voturilor. Nu există nicio sancţiune pentru a face publice rezultatele care sunt de interes public, conform Constituţiei.
”Tot procesul de renumărare e o fraudă cap-coadă. Atât de mare sunt disperarea din tabăra PSD şi dorinţa de a-l împinge pe Marcel Ciolacu pe locul 2 încât vedem încălcare după încălcare a oricăror norme democratice. Nu le-a ajuns că au decis ca renumărarea voturilor să fie făcută de oamenii prefecţilor, fără înregistrări audio-video şi fără observatori şi reprezentanţi ai mass-media, vor acum ca şi reprezentanţii noştri în BEJ-uri să nu poată furniza informaţii despre ce matrapazlâcuri văd că se fac la renumărare. Asta pentru că tocmai veneau informaţii din ţară cum că voturi care iniţial fuseseră numărate la Elena Lasconi sunt constatate acum ca fiind nule, pentru că, între timp, a mai apărut din senin o ştampilă pe buletin. Marcele, opreşte-te din această mascaradă! Am înţeles că vrei să mai bagi o fisă, poate a doua oară iese cum vrei tu, dar nu poţi da foc întregii ţări şi distruge imaginea României de ţară democratică, în care se organizează alegeri libere şi corecte, doar pentru că vrei tu să rămâi agăţat de putere!”, declară Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR.
În Ilfov, reprezentantul USR în BEJ a atras atenţia că mai multe voturi au fost anulate, deşi erau perfect valabile. Motivul invocat - că nu se vede bine ştampila de control. La Sectorul 3, personalul tehnic auxiliar a renumărat voturile dintr-o secţie şi au fost trecute 3 voturi în minus la Elena Lasconi, fără să fie anunţat reprezentantul USR că a fost găsită vreo neconcordanţă. Când reprezentantul USR a observat scăderea numărului de voturi, a cerut renumărare, care s-a şi efectuat şi nu s-a confirmat scăderea celor 3 voturi. Totuşi, procesul-verbal a rămas în forma greşită, cu 3 voturi în minus la Elena Lasconi.
„Dacă asta se întâmplă la toate secţiile din ţară, câte 3 voturi în minus la Elena Lasconi, rezultatul va fi că va trebui să-l declarăm împărat pe Marcel Ciolacu? Acesta este scopul renumărării? Şi pentru astfel de procese-verbale cu date false trebuie să fie închise sub cheie? Falsul trebuie ascuns? Şi să se vadă doar după alegerile parlamentare, ca lumea să voteze în necunoştinţă de cauză? Aşa ceva ne duce spre Rusia, nu spre Uniunea Europeană civilizată”, adaugă Cristian Seidler.
Potrivit USR, Biroul Electoral Central a emis astăzi o circulară către Birourile Electorale Judeţene, Birourile Electorale ale Sectoarelor Municipiului Bucureşti şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate prin care îi atenţionează pe reprezentanţi că le este interzisă comunicarea de informaţii privind renumărarea.
”Atragem atenţia asupra obligaţiei de a păstra cu maximă stricteţe confidenţialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate şi a voturilor nule”, se arată în circulara BEC.
În aceeaşi circulară, BEC solicită să fie luate „toate măsurile care se impun în vederea prevenirii accesului persoanelor neautorizate la versiunile scanate şi la cele originale ale proceselor-verbale” şi atrage atenţia că documentele în versiune electronică trebuie să fie păstrate doar de preşedintele biroului electoral, în timp ce documentele în format fizic trebuie să fie închise în fişete, iar cheia să fie tot la preşedintele biroului electoral.
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: alegeri prezidentiale, USR, Curtea de Apel Bucuresti, bec,
Dată publicare:
29-11-2024 11:24