Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
Duminică votează și cei aproape de-o vârsta cu țara. Vorbim de centenari, românii care au o sută ani și peste o sută. Sunt 7.401, în toată România.
La una din secțiile de votare din Iași, unde urmează să ajungă și unul dintre din cei 165 de centenari din județ.
Este vorba de un bărbat de 102 de ani, unul dintre ultimii doi generali cu 4 stele ramași în viață la noi în țară. Un om decorat de 11 ori, atât pe timp de război cât și de pace, care spune ca n-a lipsit niciodată de la vot. Prin urmare, va veni aici azi, în scurt timp, pentru a-și exprima opțiunea.
Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, la nivel national sunt astăzi 2.608 de persoane virsta de 100 de ani. Alte 4.793 au peste 100 de ani. Cele mai mulți trăiesc în județele Iași, Giurgiu și Suceava.
La 102 ani, Toma Ion Rusu din Bacău priveste cu nostalgie puținele fotografii pe care le are, cu părinții săi.
Bărbatul a luptat în Regimentul 9 Antiaeriană, în apărarea Bucureștiului. Apoi a fost șofer de ambulanță. A trăit experiențe dramatice, care l-au marcat.
Toma Ion Rusu, 102 ani: „Foametea, pe timpul foametei, am fost după porumb la Jimbolia, dincolo de Timişoara, scria acolo trenul foamei. Nu aveam pâine, nu găseam. Se vindea mămăliguţa pe trotuar”.
Astăzi, spune că a votat cu mândrie și cu speranță în mai bine, pentru familia sa și pentru România.
Toma Ion Rusu: „S-auzim de pace, pace şi bunăstare, poporul să poată să se bucure de această hotărâre pe care am luat-o cu toţii. Am votat pentru binele nostru, pentru copii noştri, nepoţi”.
La Timișoara, l-am găsit pe Mihai Vucea, de dimineață, pregătindu-se de vot. Tocmai a împlinit 100 de ani. Și el e veteran de război. Își amintește ce însemna să votezi în '46 la ultimele alegeri așa-zis libere, dinaintea instaurării comunismului.
Mihai Vucea, 100 de ani: „Te vedeau că ești cu alții, nu ești cu ei, puteai să ai neplăceri. Adică te luau în primire. Te pomeneai lovit. ce aveți cu mine. Acuma există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără nici un risc”.
Foarte activ, chiar și la centenar, spune că merge zilnic pe jos, un kilometru. Așa a venit și la secția de vot. Are speranțe mari, legate de viitorul președinte.
Cei mai vârstnici români sunt așteptați la secțiile de votare, iar cei care nu se pot deplasa, pot solicita urna mobilă, care va ajunge la ei acasă.
Românii votează duminică, pe 24 noiembrie, la alegerile prezidențiale 2024, primul tur și la referendumul din București. Votul în diaspora a început de vineri, 22 noiembrie. Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real. Primele rezultate exit poll la alegerile prezidențiale vor fi publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, vârstnici, veterani de razboi,
Dată publicare:
24-11-2024 13:57