Mai multe organizaţii civice cer preşedintelui Iohannis desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT
Mai multe organizaţii civice cer, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT: „Tergiversarea publicării acestor informaţii nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului”.
13 organizaţii civice au transmis, miercuri, o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, cerând desecretizarea informaţiilor discutate în şedinţa CSAT.
”Considerăm că publicul român are dreptul să cunoască:
- Natura şi amploarea atacurilor cibernetice care au vizat procesul electoral.
- Modul în care platforma TikTok a influenţat artificial vizibilitatea candidatului Călin Georgescu.
- Dovezile privind implicarea unor “actori statali şi non-statali” în campania electorală.
- Detaliile operaţiunilor care au manipulat preferinţele electoratului
- Ce instituţii au fost sesizate pentru a lua măsuri cu privire la verificarea acestor fapte.
- Orice altă informaţie discutată sau prezentata în şedinţa CSAT mai sus menţionată”, au transmis organizaţiile semnatare.
Acestea se referă la ”investigaţiile jurnalistice şi ONG-istice recente care au relevat operaţiuni coordonate de manipulare prin platforme sociale şi alte tehnici de guerilla marketing pentru influenţarea alegătorilor”.
Ce s-a constatat în ședința CSAT
”Având în vedere faptul că procesul electoral este unul esenţial democratic, iar manifestarea voinţei cetăţenilor trebuie să fie una informată, tergiversarea publicării acestor informaţii nu face decât să contribuie la afectarea negativă a votului. Menţinerea secretului asupra acestor informaţii vitale şi necesare nu face decât să contribuie la ameninţările şi riscurile despre care se face vorbire în comunicatul CSAT din data de 28.11.2024. Credem că în spiritul transparenţei şi valorilor democratice, trebuie desecretizate toate materialele care au stat la baza şedinţei CSAT precum şi anexele dispozitivului”, au transmis organizaţiile.
Scrisoarea este semnată de Funky Citizens, Asociaţia Declic, Centrul pentru Inovare Publică, ApTI - Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch, Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă, Expert Forum, Geeks for Democracy, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia CIVICA, Mediawise Society şi Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
CSAT a anunţat, după şedinţa din 28 noiembrie, că membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.
”CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom CSAT, potrivit News.ro.
Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.
Sursa: News.ro
Etichete: klaus iohannis, alegeri prezidentiale, sedinta, csat,
Dată publicare:
04-12-2024 12:15