Ce a cerut CSAT la scurt timp după încheierea ședinței. Cum s-ar fi implicat Federația Rusă în alegerile prezidențiale
Consiliul Suprem de Apărare a Țării, condus de președintele Klaus Iohannis, a ajuns la concluzia că au existat atacuri cibernetice în turul întâi al alegerilor prezidențiale pentru a influența corectitudinea lor.
Mai mult, ar fi existat acțiuni ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă. Iar un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de un tratament preferențial, pe platforma TikTok, care nu a respectat legislația. Ca atare, CSAT a cerut organelor de urmărire penală să afle cât mai repede ce s-a întâmplat.
Membrii CSAT au constat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. Reuniți în ședință, ei au analizat riscurile la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT.
Alegeri 2024
21:21
Câte procente ar obține USR la alegerile parlamentare, după calculele făcute de Elena Lasconi
21:12
Marcel Ciolacu, despre înfrângerea în turul 1: Dacă ar trebui mâine să reiau campania, e posibil să fac aceleaşi greşeli
20:30
Elena Lasconi insistă să-l aibă pe Ilie Bolojan premier, dacă va deveni președinte. „Eu nu mă sucesc după cum bate vântul”
20:21
BOR, apel în contextul alegerilor: "Votul nu trebuie să constituie o cauză a tulburărilor sociale". Îndemn pentru români
Comunicatul transmis după încheierea ședinței specifică faptul că a existat un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românescă, în special de actori statali și non-statali, în speță, Federația Rusă.
Fără a-i menționa numele lui Călin Georgescu, comunicatul administrației Prezidențiale arată și faptul că un candidat la alegerile prezidențiale a avut parte de un tratament preferențiale pe platforma TikTok și expunere mai mare. De altfel, postările acestuia nu au fost marcate drept candidat politic, lucru impus de legislația electorală.
Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei.
În plus, TikTok nu a respectat Deciziile Biroului Electoral Central și nici normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral.
În urma celor constatate, membrii consiliului au cerut autorităților din domeniul securității naționale, instituțiilor care se ocupă de buna desfășurare a procesului electoral, dar și organelor de urmărire penală să ia măsuri urgente în zilele următoare pentru a putea clarifica toate aspectele prezentate în ședința CSAT.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, tiktok, alegeri prezidentiale, csat,
Dată publicare:
28-11-2024 19:17