LIVE UPDATE. Susținătorii lui Călin Georgescu s-au adunat în fața sediului CCR de la Palatul Parlamentului

×
Codul embed a fost copiat

Cei nouă judecători ai Curtii Constitutionale a României au respins marți seara contestația lui Călin Georgescu la decizia BEC. Georgescu nu va putea candida din nou la alegerile prezidențiale din luna mai.

Știrea este în curs de actualizare!

UPDATE ora 19.10 Sute de susținători ai lui Călin Georgescu se află la această oră în fața Palatului Parlamentului, unde se află sediul Curții Constituționale a României.

Zona este supravegheată de forțele de ordine.

Citește și
protest CCR
Protest al susţinătorilor lui Călin Georgescu, la sediul Curţii Constituţionale a României. FOTO

UPDATE ora 19.00: CCR a respins contestația lui Călin Georgescu privind candidatura la alegerile prezidențiale, potrivit mai multor surse aflate la fața locului. 

Decizia a ajuns pe masa lor după ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura, iar avocații săi au contestat această măsură.

Susținătorii lui Georgescu s-au strâns în fața Parlamentului, acolo unde este sediul CCR, iar zeci de echipaje de jandarmi sunt gata să intervină dacă oamenii devin violenți, așa cum s-a întâmplat duminică seara.

Protestatari: „Călin Georgescu, președinte! Călin Georgescu, președinte!”.

Protestatari: „Turul doi înapoi!”.

Protestatari: „Libertate! Libertate!”.

După violențele de duminică seara, Jandarmeria Română pare că a luat măsuri sporite de securitate. Sunt zeci de dube înșirate în dispozitiv între clădirea Parlamentului, unde judecătorii CCR decid asupra contestației depusă de Călin Georgescu și mulțimea de susținători ai acestuia strânși în fața Academiei Române.

Reporter: Cu cine veți merge mai departe în cazul în care și CCR va da o decizie nefavorabilă lui Călin Georgescu?

Femeie: Noi deja ne-am gândit și la aceste variante, tocmai de aceea, mediul asociativ din diaspora ne-am grupat. Știți și dvs că noi, în diaspora, suntem în jur de 8.800.000 cu drept de vot, cam două milioane sunt copii”.

CCR are în discuție 12 contestații

La ora 17.00, cei nouă judecători CCR au început ședința. În textul contestației, Călin Georgescu reclamă faptul că Biroul Electoral Central și-a depășit competențele și nu are suport legal pentru a se raporta la hotărâri ale CCR.

Pe lângă contestația lui Călin Georgescu, sunt discutate în sedință 11 contestații depuse de persoane care reclamă același lucru: că decizia de respingere a lui Georgescu nu ar fi legală pentru mai multe vicii de procedură și că membrii BEC și-au motivat decizia asumându-și atribuții ale Curții Constituționale. Alte patru contestații sunt legate de candidatura lui Nicușor Dan.

Decizia Curții este urmărită și de Moscova.

Îndepărtarea liderului de la alegerile prezidențiale din România este o încălcare a normelor democratice”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. Potrivit Kremlinului, alegerile prezidențiale din România fără candidatura lui Călin Georgescu, ultranaționalist și prorus, „nu vor avea legitimitate”.

Numeroase forțe de ordine, mobilizate la CCR

Numeroase forțe de ordine sunt mobilizate pentru prevenirea oricăror incidente cu susținători ai lui Călin Georgescu, în așteptarea verdictului Curții Constituționale privind contestația depusă după respingerea candidaturii sale, la prezidențiale. Duminică, membrii Biroului Electoral Central i-au respins dosarul.

Sub aspect procedural, Călin Georgescu susține că decizia BEC ar trebui respinsă pentru că nu au fost respectate toate condițiile legale privind cvorumul de prezență, cvorumul de vot, procedura de desfășurare a ședinței și procedura de adoptare, redactare și publicare a Deciziei și a procesului verbal încheiat, ceea ce ar atrage anularea lui.

Georgescu acuză BEC că "nu a verificat, în niciun fel, îndeplinirea cumulativă, pentru candidatura mea, a condițiilor de formă și de fond cerute de Lege și actele adoptate în baza acesteia din urmă".

El susține că BEC și-a substituit competența exclusivă a Curții Constituționale a României de a examina și verifica îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și de fond pentru candidatura la funcția de Președinte al României.

Sunt așteptați susținătorii lui Călin Georgescu, cunoscuți pentru violențele pe care le-au provocat

CCR are pe masă în ședința de marți trei contestaţii ce vizează decizia Biroului Electoral Central de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu, dar și o contestaţie la candidatura lui Nicuşor Dan, acceptată deja de BEC. Deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive.

A treia contestație împotriva candidaturii lui Călin Georgescu a fost depusă marți. „Astăzi, 10 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituțională contestația formulată de domnul C.M.V.D. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D/9.03.2025 privind neînregistrarea candidaturii independente a domnului GEORGESCU Călin și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025” precizează CCR într-un comunicat.

„Şedinţa de judecată a Curţii Constituţionale privind contestaţiile înregistrate în temeiul Legii nr.370/2004 va avea loc marţi, 11 martie 2025, ora 17:00 (pe baza sesizărilor şi a celorlalte documente depuse la dosar până la data de 11 martie 2025, ora 14:00)”, a anunţat Curtea Constituţională, conform news.ro.

Este de aşteptat ca susținătorii lui Călin Georgescu să se adune din nou la Palatul Parlamentului, unde se află sediul Curţii Constituţionale, aşa cum au făcut şi luni, deşi la acel moment Curtea nu avea programate activităţi legate de alegeri.

Luni seară, un bărbat de 43 de ani, despre care există indicii că a participat la actele de violenţă de duminică seară, de la BEC, a fost scos din mulţime şi dus la Parchet. Totodată, jandarmii au întocmit două acte de sesizare a organelor de urmărire penală pentru portul de obiecte periculoase şi trafic/consum de droguri şi au dat şapte amenzi.

Nicușor Dan, bănuit de colaborare cu fosta Securitate

O contestaţie vizează înregistrarea candidaturii lui Nicuşor Dan, contestatarul solicitând inclusiv verificări privind un document care a circulat anul trecut referitor la o colaborare a acestuia cu fosta Securitate. CNSAS a anunţat că nu există documente care să ateste o astfel de colaborare, iar autenticitatea documentului a fost contestată de mai mulţi experţi.

Primarului Capitalei i se mai reproşează „refuzul sistematic de a pune în executare hotărârile judecătoreşti, care este de natură a submina puterea judecătorească în structura tripartită a statului de drept şi implicit funcţionarea optimă a acestuia”.

„Orice candidat care aspiră să devină preşedinte al României are obligaţia de a promova integritatea sistemului democratic şi a instituţiilor fundamentale, de a respecta caracterul democratic al statului şi valorile şi principiile pe care acesta se întemeiază, iar nu un exemplu negativ care sporeşte neîncrederea publicului în efectivitatea justiţiei”, se arată în sesizarea depusă la CCR.

Ce a scris Călin Georgescu în contestație

Călin Georgescu precizează în contestaţia depusă la Curtea Constituţională, după respingerea candidaturii sale la Biroului Electoral Central, că BEC nu doar că nu şi-a îndeplinit singura atribuţie în materie, dar şi-a substituit competenţa exclusivă a Curţii Constituţionale de a examina şi a verifica îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi de fond pentru candidatura la funcţia de preşedinte. În plus, spune Georgescu, BEC nu a produs nicio dovadă că situaţia de fapt imputată lui, în cadrul procesului electoral din 2025, ar fi similară celei a Dianei Şoşoacă, în cadrul procesului verbal din 2024.

O a doua contestaţie la decizia BEC de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu a fost depusă de o persoană fizică.

„Respingerea candidaturii unui cetăţean pentru motivele invocate de către BEC în decizia atacată echivalează cu crearea unei proceduri arbitrare pentru alegerea preşedintelui României, nestabilită de către Parlamentului României, procedură care contravine articolului 1 lin, 3 din Constituţia României care statuează că România este un stat de drept şi democratic în care drepturile fundamentale sunt garantate şi creează premisele pentru instaurarea în România a unui regim dictatorial, suveranitatea naţională a poporului român, statuată de articolul 2 din Constituţia României fiind anulată prin crearea unor pârghii prin care candidaţii pe care poporul doreşte să-i aleagă ca reprezentanţi ai săi să fie înlăturaţi în baza unor criterii arbitrare neprevăzute de legea adoptată de Parlament, care reglementează procedura de alegere a preşedintelui României şi care sunt contrare prevederilor Constituţiei României”, se arată în contestaţie.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra cu fizic de model
FOTO Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra cu fizic de model
Citește și...
BBC: Populistul român de extremă-dreapta Călin Georgescu face apel împotriva interdicţiei de a vota
BBC: Populistul român de extremă-dreapta Călin Georgescu face apel împotriva interdicţiei de a vota

Populistul român de extremă dreapta Călin Georgescu a făcut apel împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) al ţării de a-i interzice să participe la alegerile prezidenţiale din mai, relatează BBC despre situaţia din România.

Protest al susţinătorilor lui Călin Georgescu, la sediul Curţii Constituţionale a României. FOTO
Protest al susţinătorilor lui Călin Georgescu, la sediul Curţii Constituţionale a României. FOTO

Susţinători ai lui Călin Georgescu au ieşit din nou în stradă, luni seară, pentru a susţine cauza candidatului în cazul căruia Biroul Electoral Central a decis, duminică, respingerea candidaturii.

Rectorul SNSPA solicită CCR menţinerea soluţiei de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Rectorul SNSPA solicită CCR menţinerea soluţiei de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a depus un memoriu la Curtea Constituțională a României pentru menținerea deciziei BEC privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din anul 2025, anunță SNSPA.

Expert: Tabăra pro-rusă, anti-europeană şi extremist-naţionalistă a pierdut deja alegerile. E posibil să nu intre în turul 2
Expert: Tabăra pro-rusă, anti-europeană şi extremist-naţionalistă a pierdut deja alegerile. E posibil să nu intre în turul 2

Tabăra pro-rusă, anti-europeană şi extremist-naţionalistă a pierdut partida odată cu eliminarea lui Călin Georgescu din cursa prezidenţială, afirmă profesorul Valentin Naumescu, expert în relaţii internaţionale.

Gigi Becali (AUR), după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu: ”Ce, ne e frică de 70 sau 200 că vin cu parul?”
Gigi Becali (AUR), după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu: ”Ce, ne e frică de 70 sau 200 că vin cu parul?”

Finantatorul FCSB, Gigi Becali, care este și deputat AUR, a afirmat, luni, că era de aşteptat să nu fie acceptată candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale. 

Recomandări
Sondaj Reuters: Risc ridicat de recesiune economică globală din cauza şocului tarifar din SUA
Sondaj Reuters: Risc ridicat de recesiune economică globală din cauza şocului tarifar din SUA

Riscurile ca economia globală să intre în recesiune în acest an sunt ridicate, potrivit majorității economiștilor dintr-un sondaj Reuters.

Scenariile luate în calcul pentru pana masivă de curent din Spania și Portugalia. Polițiștii au împânzit străzile noaptea
Scenariile luate în calcul pentru pana masivă de curent din Spania și Portugalia. Polițiștii au împânzit străzile noaptea

Autoritățile spaniole au declarat stare de urgență la nivel național, din cauza uriașei pene de curent care a afectat mare parte din Peninsula Iberică.

Mesajul transmis ucrainenilor de Vladimir Putin odată cu anunțarea armistițiului de 3 zile. Trump nu e încântat de negocieri
Mesajul transmis ucrainenilor de Vladimir Putin odată cu anunțarea armistițiului de 3 zile. Trump nu e încântat de negocieri

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat un armistițiu „umanitar” de trei zile, cu ocazia Zilei Victoriei. În comunicatul difuzat de Kremlin, Ucraina este îndemnată să respecte încetarea focului între 8 și 11 mai.