Jurnalista care îl acuză pe Ciucă de plagiat dă detalii despre “metoda copy paste” folosită de premier

×
Codul embed a fost copiat

La nici două luni, de când a devenit premierul României, Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan spune că șeful guvernului ar fi copiat peste 40 de pagini, fără a cita sursele, în lucrarea sa de doctorat.

Unele paragrafe ar fi copiate cuvânt cu cuvânt, inclusiv notele de subsol.

În replică, Nicolae Ciucă susține ca teza de doctorat a respectat cerințele legale de la vremea respectivă, și a cerut ca lucrarea, să-i fie verificată, de comisia de etică a universității Carol Intâi, unde și-a făcut doctoratul.

Din cele 138 de pagini ale tezei de doctorat, cel puțin 42 ar fi plagiate. Este concluzia jurnalistei Emilia Sercan, care în trecut a documentat mai multe cazuri de plagiat ale unor oficiali de rang înalt. După o analiză manuală, în care a comparat fiecare propoziție din lucrarea lui Nicolae Ciucă cu alte cărți și teze redactate doar în format tipărit, a ajuns la concluzia că premierul s-a inspirat din alte două lucrări de doctorat și din două cărți. Numai că nu a citat sursele ori a făcut-o incomplet. Potrivit anchetei publicate pe site ul pressone, Șercan susține și că în unele cazuri inclusiv notele de subsol dintr-una dintre tezele de doctorat folosite ca sursă au fost copiate cuvânt cu cuvânt.

Emilia Șercan, jurnalistă de investigatii: “Porțiuni foarte mari din teza de doctorat pe care eu le-am descoperit ca fiind plagiate sunt prin metoda copy paste. S-a încercat o ușoară cosmetizare a faptului că s-a preluat ad literam din alte surse. De exemplu, începutul sau sfârșitul unor fraze a fost reformulat, a fost schimbat, astfel încât conținut copiat a fost îngropat. În alte situații a fost schimbată topica, însă conținutul a rămas același”.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis reacționează în cazul acuzațiilor de plagiat aduse premierului Ciucă

În fața acestor acuzații, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa de doctorat a fost bazată pe experiențele personale trăite în misiunile la care a participat și că a respectat întotdeauna legislația și metodologiile de la vremea respectivă.”În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică. Acuzațiile publice nu se pot susține științific în niciun fel”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.

Cât despre asemănările dintre paragrafele din teza sa de doctorat și din cărțile folosite ca sursă, premierul susține că, în domeniul apărării, ”semantica trebuie neapărat să fie precisă, de aceea anumite formulări este obligatoriu să fie standardizate”.

Nicolae Ciucă a cerut ca lucrarea sa de doctorat să fie verificată de comisia de etică a Universităţii Carol I, însă Colegii din PNL au fost primii care i-au luat apărarea.

"Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL: -A lămurit activul de partid că nu are niciun fel de problemă în acest subiect, şi, bineînţeles, situaţia este cât se poate de normală.
Reporter: Au fost solicitări ca premierul Ciucă să-şi dea demisia?
Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL: -Nu, nu, exclus aşa ceva”.

Din Opoziție, USR a cerut public demisia de onoare a premierului Nicolae Ciucă, mai ales dacă acuzațiile de plagiat vor fi validate.

Stelian Ion, vicepreşedintele USR: ”Furtul intelectual e la fel de grav ca orice altă formă de ilegalitate. Un gest de onoare absolut firesc, ar fi depunerea demisiei de către premierul Nicolae Ciucă”

Universitatea Carol I a anunțat că a început demersurile pentru a verifica teza de doctorat a premierului. La solicitarea Știrilor Pro TV, președintele Klaus Iohannis a transmis că "orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public este o decizie corectă și necesară".

Pe de altă parte jurnalista Emilia Şercan a declarat, marţi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că, în cazul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) trebuia sesizat, pentru verificare, şi nu Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” , aşa cum a făcut-o şeful Executivului, ea precizînd că această instituţie nu se poate autosesiza, conform News.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
A început verificarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
A început verificarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă

Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” a anunţat, marţi, că a cerut Comisiei de etică universitară să verifice ”existenţa unor similitudini cu alte lucrări ştiinţifice”, în lucrarea de doctorat al premierului Nicolae Ciucă.

 

Iohannis reacționează în cazul acuzațiilor de plagiat aduse premierului Ciucă
Iohannis reacționează în cazul acuzațiilor de plagiat aduse premierului Ciucă

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un punct de vedere referitor la acuzațiile de plagiat aduse premierului Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă se apără în scandalul de plagiat:
Nicolae Ciucă se apără în scandalul de plagiat: "Acuzațiile nu se pot susține științific în niciun fel"

Nicolae Ciucă a reacționat după ce a fost acuzat că a plagiat în teza de doctorat. Premierul a spus, prin intermediul unui comunicat de presă, că "lucrarea a fost elaborată onest" și că "acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel".

Press One: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat
Press One: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat

Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138, relatează Press One, citat de News.ro.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.