Un român în vârstă de 102 ani a fost printre primii votanți în Bacău. Ce înseamnă votul pentru el: ”Înseamnă a pune umărul”
Duminică au votat și cei aproape de-o vârstă cu țara. Au 100 de ani și chiar mai mult. Sunt 7.401 în toată România și au trecut printr-un război mondial, foamete și libertate refuzată.
I-am întâlnit la vot pe câțiva dintre cei care, la o vârstă venerabilă, n-au renunțat să spere la mai bine pentru ei și semenii lor.
La 102 ani, Toma Rusu a fost printre primii votanți în Bacău. A mers la secție împreună cu un strănepot care i-a ținut bastonul cât a pus ștampila. Primul mesaj l-a avut când a introdus în urnă buletinul lui.
Toma Rusu: „Să fie mai bine, pace, liniște.”
În opinia lui Toma Rusu, pacea și liniștea sunt esențiale pentru ca o țară să se dezvolte. În Al Doilea Război Mondial, când a luptat să apere Bucureștiul, a văzut suferințe crunte care l-au convins că fiecare vot contează.
Reporter: „Cât de important este dreptul a exprima un vot?”
Toma Rusu: „E de mare importanță. Votul înseamnă a pune umărul cu toții.”
Mesajul unui veteran din Al Doilea Război Mondial
Așa arată cartea de identitate a unui bărbat care pune umărul la dezvoltarea țării. Titularul este Mihai Vucea din județul Timiș. Are o sută de ani. Dimineață l-am găsit acasă când se pregătea să iasă, elegant, la vot. E bucuros că acum poate vota după cum îi dictează conștiința, spre deosebire de înainte.
Mihai Vucea: „Te vedeau că ești cu alții, nu ești cu ei, puteai să ai neplăceri. Adică te luau în primire, nici nu te așteptai. Te pomeneai lovit.”
A votat cu gândul să nu ne mai întoarcem niciodată la acele timpuri. A explicat și cum ar trebui să fie, în opinia lui, președintele țării.
Potrivit Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, în toată țara sunt 2.608 români care au o sută de ani și 4.793 care au depășit această vârstă. Cei mai mulți trăiesc în județele Iași, Giurgiu și Suceava. La cei care nu se pot deplasa și au vrut să voteze a fost trimisă urna mobilă.
Maria Filip: „Să vină copiii din străinătate, mamă, că uite eu sunt bătrână, neputincioasă, la 100 de ani, și copiii să stea prin străinătate. Stau cășile pustii, să vină acasă.”
Ștefan Dimofte din Iași este unul dintre ultimii doi generali cu 4 stele ai României rămași în viață. Decorat de 11 ori, atât pe timp de război, cât și de pace, bărbatul spune că nu a lipsit niciodată de la vot. A fost la urne îmbrăcat în uniforma de gală.
Ștefan Dimofte: „Am trăit în era când Stalin era cel mai mare criminal, al doilea a fost Hitler. Doresc ca domnul președinte care ia în primire țara să lupte. Să nu mai fim al 27-lea stat, ultimii din țările europene.”