Elena Lasconi, realeasă primar, ar putea fi candidatul USR la prezidențiale. Discuții intense pentru alegerile din toamnă
Nici nu s-au închis bine urnele, că cei de la PSD și PNL au strigat pe rând că au câștigat alegerile. Votul politic arată că, într-adevăr, coaliția a obținut peste 50 de procente la euro-parlamentare.
Social democrații și liberalii și-au împărțit și harta țării, pentru că au luat cele mai multe orașe și consilii județene. Rezultatele au dus imediat la discuții despre care dintre cei doi lideri ar fi mai potrivit să candideze la prezidențiale.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „PSD a câștigat alegerile!”.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Peste 2,3 mililioane de români au votat ca PNL să fie cea mai puternică forță de dreapta!”.
Coaliția PNL-PSD și-a dorit să obțină la europarlamentare peste 50% și a reușit. Acum se numără fiecare vot și se pune problema dacă partidul care a obținut mai multe are dreptul să propună candidatul pentru alegerile prezidențiale. Social -democrații sunt categorici - vor alianță cu liberalii, dar candidatul să fie al lor.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: „Din punctul meu de vedere, atunci când o alianţă electorală are cu cinci în faţă, e un semnal puternic transmis de către români că au încredere în această alianţă. Este foarte puţin probabil ca PSD să renunţe la candidat, ţinând cont că chiar le-a câştigat”.
Sunt lideri social-democrați care îl împing chiar pe Marcel Ciolacu spre Cotroceni deși, surse din anturajul său spun că acesta și-ar dori mai degrabă un mandat întreg de premier.
Paul Stănescu, secretar general PSD: „PSD nu își permite să nu aibă candidat”.
La rândul său, Nicolae Ciucă, liderul PNL, lasă de înțeles că ar putea să facă pasul la cererea partidului.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Sunt convins că în baza rezultatelor vom lua o decizie și în acest sens”.
Deocamdată partidul îi cere să nu facă niciun compromis cu PSD. Mai mult, sunt lideri care ar fi dispuși să facă alianțe cu formațiunile de dreapta.
Rareș Bogdan, prim vicepreședinte PNL: „PNL nu părăseşte corabia guvernării şi Partidul Naţional Liberal. Sigur că analizează, alături de liderii noştri din ţară, analizăm fiecare situaţie în parte şi acolo unde am pierdut şi acolo unde am câştigat".
Învingători se consideră și cei de la AUR. Au reușit al doilea scor la europarlamentare după coaliția PNL-PSD. Momentul a fost marcat la sediul central cu cântece patriotice și rugăciuni.
Pentru că la aceste alegeri alianța de dreapta, din care fac parte USR, PMP și Forța Dreptei, a părut slabită, Cătălin Drulă și-a anunțat astăzi demisia.
Cătălin Drulă, președinte USR: „Acest rezultat este sub așteptările pe care le-am avut. Nu mă mai văd candidat la prezidențialele din acest an”.
În locul său, șef la partid ar putea veni primarul din Timișoara, Dominic Fritz. Elena Lasconi, care a fost realeasă primar la Câmpulung Muscel, ar putea fi candidatul USR la prezidențiale.
Toți s-ar putea înfrunta în alegeri cu Mircea Geoană, acum secretar general adjunct al NATO.
Alegerile prezidențiale sunt programate în septembrie.