Alegerile locale și europarlamentare din 2024, în imagini. Cum s-au prezentat liderii politici la secțiile de votare. FOTO

prezenta vot
Inquam

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători.

Aceștia sunt aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

Până la momentul publicării articolului au votat: Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, George Simion, Cristian Popescu Piedone, Nicușor Dan, Sebastian Burduja, Traian Băsescu, Clotilde Armand, Dacian Cioloș.

Klaus Iohannis: Vă invit pe toți să poftiți la vot

Președintele Klaus Iohannis a votat, duminică, la liceul Jean Monnet din București.

„Este o zi importantă astăzi, o zi în care alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim şi alegem pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European”, a spus preşedintele după exercitarea votului.

Citește și
alegeri locale 2024
Bucureștiul pe ultimul loc la prezența la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

„Eu am votat şi vă invit pe toţi să poftiţi la vot, este extrem de important. Vă mulţumesc! Vă doresc o zi bună!”, a spus preşedintele în scurtul mesaj de la secţia de vot.

Premierul Ciolacu: Am votat româneşte

Premierul Marcel Ciolacu a votat, duminică, la o secţie de votare din Buzău, în jurul orei 08.00. Premierul a declarat, după vot, că a votat pentru o echipă valoroasă, care a ştiut să implementeze proiecte, mai ales proiecte europene, atât la nivelul municipiului Buzău cât şi la nivelul Consiliului Judeţean.

”De asemenea, am votat româneşte, am votat pentru o voce puternică în Parlamentul European (..) şi nu în ultimul rând pentru investiţii, pentru autostrăzi, pentru şcoli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României”, a spus liderul PSD.

Pe teritoriul României sunt deschise 18.955 de secţii de votare la care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot la alegerile locale şi europarlamentare, iar în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secţii de vot pentru scrutinul europarlamentar.

Cele mai multe secţii de votare din ţară se află în Bucureşti, iar din străinătate - în Italia, Spania şi Marea Britanie.

Procesul de votare se va încheia la ora 22:00, dar se poate prelungi, în mod excepţional, până la ora 23:59.

La scrutinul din 9 iunie s-au înscris 207.389 de candidaţi pentru alegerile locale şi 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene, precum şi 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.

"Pentru aceste alegeri au fost tipărite (...) aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie", a precizat Greblă.

La alegerile locale, cetăţenii români vor putea vota numai la secţia la care sunt arondaţi cu domiciliul sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data scrutinului.

La secţia de votare unde sunt arondaţi, alegătorii vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei un set de cinci buletine de vot - pentru alegerea cetăţenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti/Consiliului Judeţean, pentru alegerea primarului localităţii/pentru alegerea primarului de sector şi pentru alegerea Consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale/Consiliu de sector.

Alegătorul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă specială pentru cetăţenii care nu pot fi transportaţi sau au dificultăţi majore în a se prezenta la secţia de votare.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, pe 31 mai erau înscrişi în Registrul electoral 18.978.908 de cetăţeni. Dintre aceştia, 18.018.921 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 959.987 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Alegeri locale 2024. Prezența la vot, rezultatele exit-poll și cele mai importante evenimente din ziua alegerilor
Alegeri locale 2024. Prezența la vot, rezultatele exit-poll și cele mai importante evenimente din ziua alegerilor

Alegerile locale 2024 s-au încheiat la ora 22:00, când s-au închis urnele în majoritatea secțiilor de votare din țară. Românii și-au ales primarii, consilierii locali, președinții de consilii județene și consilierii județeni. 

Bucureștiul pe ultimul loc la prezența la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024
Bucureștiul pe ultimul loc la prezența la urne la alegerile locale din 9 iunie 2024

Cifrele oficiale privind prezența la urne de la Autoritatea Permanentă Electorală arată că cea mai scăzută prezență la urne din țară se înregistrează în București.

Cum votăm la alegerile din 9 iunie 2024. Ce avem voie să facem și ce NU în secția de votare în ziua alegerilor
Cum votăm la alegerile din 9 iunie 2024. Ce avem voie să facem și ce NU în secția de votare în ziua alegerilor

Alegerile locale, precum și cele pentru Parlamentul European (europarlamentare) au loc în România în ziua de 9 iunie 2024. Votarea are loc în aceeași secție pentru ambele alegeri, de la ora 7.00 la ora 22.00.    

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.