Obama si Romney se infrunta marti in fata a 80 de alegatori indecisi, in a doua dezbatere
PRO TV NEWS transmite cele mai importante momente din cea de-a doua dezbatere intre candidatii la Casa Alba, respectiv Barack Obama si Mitt Romney. De asemenea, pe site-ul nostru veti gasi un LIVE TEXT privind dezbaterea cu miza prezidentiala din SUA.
Aproximativ 80 de americani indecisi le vor adresa intrebari lui Barack Obama si Mitt Romney marti seara, in a doua dezbatere prezidentiala, la Hempstead, langa New York.
Dezbaterea este un format inaugurat in 1992, care va permite compararea in direct a contactului celor doi candidati cu alegatorii, relateaza AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Timp de 90 de minute, incepand de la ora locala 21.00 (miercuri, 4.00, ora Romaniei), Barack Obama si Mitt Romney urmeaza sa se deplaseze liber pe o scena circulara inconjurata de tribune in care se vor aseza alegatorii selectati. Ei vor avea la dispozitie cate doua minute fiecare pentru a raspunde intrebarilor care le sunt adresate, dupa care va urma un minut de "discutii".
Institutul Gallup a recrutat telefonic, saptamana trecuta, aproximativ 80 de persoane care au dat asigurari ca nu stiu inca cu cine vor vota sau ca inclina sa voteze cu un candidat, dar nu exclud ca ar putea sa voteze cu celalalt.
In plus, "suntem atenti sa nu avem prea multe persoane care sa incline in favoarea lui Romney sau a lui Obama, incercam sa facem jumatate-jumatate", a explicat pentru AFP Frank Newport, redactorul-sef al Gallup, care a supervizat selectarea.
Alegatorii nu sunt reprezentativi pentru populatia americana, ci sunt doar alegatori indecisi din comitatul Nassau, in care se afla Universitatea Hofsra, unde are loc dezbaterea, la aproximativ 40 de kilometri est de New York.
Moderatoarea dezbaterii, jurnalista CNN Candy Crowley, se va intalni cu grupul selectat marti si va alege intrebarile in avans. Doar noua persoane au putut sa ia cuvantul in 2008, in cursul dezbaterii dintre Barack Obama si John McCain, la care au fost preluate si trei intrebari pe Internet. Candy Crowley a anuntat ca nu se va multumi doar sa predea microfonul, ci ca va cere lamuriri candidatilor in cazul in care raspunsurile lor vor fi evazive, o afirmatie care, potrivit revistei Time, ingrijoreaza membrii celor doua echipe de campanie.
Acest format exista incepand din 1992, de la campania in care s-au infruntat Bill Clinton si George W. Bush. Democratul l-a dominat, atunci, pe presedintele in exercitiu care, intr-un cadru care a devenit celebru, se uita in mod demonstrativ la ceas in timp ce astepta sa ii fie predat cuvantul.
In 2000, vicepresedintele Al Gore s-a ridicat de pe scaun si s-a apropiat de George W. Bush cu o atitudine sfidatoare, in timp ce republicanul raspundea la o intrebare, acesta multumindu-se sa dea din cap scurt in directia lui, dupa care a continuat linistit. Dezbaterea incepe la ora locala 21.00 (4.00, ora Romaniei) si va aborda subiecte de politica interna si externa.
Candidatii la Casa Alba au de lamurit probleme ce tin de securitatea nationala a SUA
Politica externa reprezinta o tema ce va fi tratata atent in cadrul celor doua dezbateri prezidentiale ramase intre presedintele democrat in exercitiu Barack Obama si adversarul sau republican la alegerile de la 6 noiembrie, Mitt Romney, ultima urmand sa fie dedicata acestui subiect, releva CNN.
Dezbaterea intre vicepresedintele democrat Joe Biden si candidatul republican la vicepresedintie Paul Ryan a scos in evidenta cea mai dificila provocare pentru echipa republicana - cum sa se diferentieze de politicile administratiei Obama. Totusi, aceasta dezbatere a lasat o serie de semne de intrebare privind modul in care se va diferentia fiecare tabara in materie de securitate nationala.
Referitor la Iran, Obama a afirmat ca optiunea militara ramane in discutie, iar Biden a afirmat ca aceasta ar trebui sa fie "ultima masura la care se recurge". Ryan a spus doar ca amenintarea "nu este privita ca fiind credibila", dar ca administratia Romney "va avea credibilitate in privinta acestei probleme".
O alta chestiune in discutie se refera la atacul asupra consulatului american de la Benghazi, Libia, si la cei care se fac vinovati de acesta. Atitudinea lui Biden din timpul dezbaterii a deschis calea unor noi acuzatii potrivit carora Casa Alba ar incerca mai degraba sa dea vina pe Departamentul de Stat si pe comunitatea serviciilor de informatii. Avand in vedere ca au fost demarate trei anchete - una a FBI, una a Congresului si una a Departamentului de Stat -, identificarea celor responsabili va necesita timp.
Numai ca Obama s-ar putea sa fie nevoit sa spuna care a fost responsabilitatea sa in acest caz. Un alt subiect se refera la planurile lui Romney si Ryan privind cheltuielile pentru aparare. Ryan i-a lasat partenerului sau de cursa sarcina de a da o serie de explicatii privind costul preconizat al cresterii cheltuielilor de aparare. Obama a anuntat deja o taiere de aproape 500 de miliarde de dolari in materie de aparare ca o modalitate a ajuta la echilibrarea bugetului. Planul echipei Romney-Ryan ar presupune cheltuieli pentru aparare de 4 la suta din PIB, ce ar duce la o crestere de 2,1 mii de miliarde de dolari in 10 ani, potrivit unei estimari facute anterior de CNNMoney.
Dar cand Biden a adus in discutie, saptamana trecuta, suma, Ryan a afirmat ca nu acesta este planul, fara sa explice care ar fi cresterea la care s-ar ajunge. In privinta retragerii trupelor americane din Afganistan pana la sfarsitul lui 2014, Biden a spus ca termenul va fi respectat, dar nu a facut referire la militarii care vor ramane pentru a ajuta la instruirea fortelor locale. Ryan a lasat insa calea deschisa spre o ramanere a trupelor dupa aceasta data, chiar daca echipa republicana pentru Casa Alba este de acord, in principiu, cu 2014 ca termen pentru tranzitie.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, barack obama, Mitt Romney,
Dată publicare:
16-10-2012 17:30