EUROPARLAMENTARE 2014. Legile de la Bruxelles: Disparitia tigarilor cu arome sau dreptul de a returna un produs in 14 zile
Oricat ar parea de departe, la Bruxelles sau la Strasbourg, euroalesii si deciziile lor ne influenteaza viata. In ianuarie, printr-o decizie a PE, s-au ridicat restrictiile de pe piata muncii astfel incat romanii sa poata lucra in orice stat al Uniunii.
Si tot europarlamentarii au hotarat ca, din 2015, sa dispara tarifele la roaming si tigarile cu gust mentolat. Mai bine de jumatate dintre legile facute de europarlamentari devin obligatorii si pentru noi.
In aprilie, europarlamentarii au decis sa elimine tarifele de roaming. Astfel, din decembrie 2015 ne vom putea suna rudele sau prietenii atunci cand suntem in strainatate, fara sa ne mai facem griji in legatura cu factura. Cu 40% se vor reduce si preturile la pachetele de date pentru internet. Pentru romani, asta inseamna ca se vor conecta la internet de pe telefon, oriunde in Europa, la aceleasi costuri ca si in tara.
Una dintre cele mai importante decizii luate insa de Parlamentul European este aceea care a permis ca de la inceputul anului, romanii sa poata avea acces liber pe piata muncii in toate cele 28 de state membre al Uniunii. Marea Britanie a fost ultima tara care a ridicat restrictiile pentru noi si bulgari, iar masura ar fi intarziat daca nu ar fi fost impusa de Legislativul de la Bruxelles.
Si tot din aceasta directie au venit recomandari stricte legate de fumat. Deputatii europeni au stabilit de pilda ca din 2016 tigarile nu vor mai contine arome si se vor vinde in pachete de aceleasi dimensiuni, cu inscriptii de tipul "fumatul ucide", care sa acopere trei sferturi din suprafata ambalajului. 12 state din UE au interzis fumatul in toate spatiile publice inchise, incluisv in baruri si in cluburi, dupa o decizie venita tot de la Bruxelles. In ciuda recomandarilor, la noi fumatul este inca permis in multe locuri, dar proprietarii barurilor si restaurantelor au fost obligati sa amenajeze locuri separate pentru fumat.
Un accent puternic este pus in Europa civilizata pe tot ce intelegem prin protectia consumatorului. De luna viitoare vom avea cu totii dreptul de a ne razgandi in doua saptamani in privinta cumpararii sau vanzarii unui produs. Asta inseamna ca orice produs neperisabil poate fi returnat, indiferent de motiv, in cel mult 14 zile calendaristice. In prezent, legislatia prevedea doar 7 zile.
Alesii europeni au adoptat si masuri de protectia mediului. Una dintre ele a facut ca din toate casele sa dispara treptat becurile cu incandescenta, cu putere mai mare de 75 de Watti. Acestea au fost inlocuite cu becuri ecologice.
Si tot prevederile votate de Bruxelles si devenite obligatorii la Bucuresti au facut ca strainii sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole in tara noastra.
In a saptea sa legislatura, din 2009 pana astazi, cei 766 de parlamentari europeni s-au intalnit in peste 23 de mii de sedinte de plen (23.551 sedinte de plen) si au adoptat 2.790 de acte (1,071 legi si 1,719 masuri).