Alegeri europarlamentare: ce vor vota de fapt romanii. INFOGRAFIC INTERACTIV

infografic parlamentul european

Dintre motivele care ii aduc pe romani la urne, alegerile europarlamentare sunt cele mai putin populare. Ce inseamna insa aceste alegeri? Ce votam de fapt pe 25 mai?

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

AICI AFLATI INFORMATII ACTUALIZATE IN TIMP REAL DESPRE ALEGERI PARLAMENTARE 2014

Din 5 in 5 ani, cetatenii statelor UE isi aleg reprezentantii in Parlamentul European. Ar trebui sa fie unul dintre cele mai importante voturi, dat fiind ca e vorba de oamenii care dau legi pentru tot continentul nostru, insa in realitate lucrurile nu stau deloc asa. La scrutinul precedent, in 2009, s-au prezentat doar 43% dintre europenii cu drept de vot, in unele tari absenteismul ajungand si la 80%. Nici macar la primele euroalegeri, acum 35 de ani, prezenta la urne nu a depasit 62%, apoi a scazut constant.

Nici romanii nu sunt foarte preocupati cine ii reprezinta la Strasbourg. In 2007, cand si-au ales pentru prima data reprezentantii la Strasbourg, mai putin de 30% au venit la vot iar in 2009 prezenta a fost de 27.67%. Vezi in infograficul interactiv ce europarlamentari au ales atunci romanii:

Citește și
cover infografic gaze Europa
Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Partide, europartide, grupuri
Unul dintre motive ar putea fi ca Parlamentul European e foarte complex iar partidele din fiecare tara nu se regasesc in aceasta institutie. Concret, partidele din fiecare stat al UE se grupeaza in partide europene iar acestea la randul lor se aduna in grupuri europene. De exemplu, PSD de la noi face parte din Partidul Socialistilor Europeni, care la randul sau face parte din grupul politic Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor.

Acest grupuri sunt de fapt partidele din Parlamentul European, chiar daca ele nu au voie sa isi campanie electorala in calitate de grupuri, ci doar prin partidele din care sunt formate. De asemenea, exista avantaje, dar si reguli petru aceste grupuri: acestea primesc finantare si locuri in comisiile Parlamentului European, dar trebuie sa aiba minim 25 de membri din cel putin 7 state uniti de o “afinitate politica”. De aceea, grupurile politice unesc alesii mai ales in functie de ideologie.

Grupurile politice din Parlamentul European, pe scurt
Dat fiind ca, in momentul in care votati un europarlamentat, nu votati de fapt PSD, PNL, PDL sau alt partid romanesc, e bine sa stiti care sunt grupurile politice din Parlamentul European:

Partidul Popular European reuneste formatiuni de orientare conservatoare, crestin-democrata sau, mai general, de centru-dreapta. La ora actuala este cea mai puternica forta politica din Parlamentul European si din randurile sale provin atat Presedintele Consiliului European, cat si cel al Comisiei Europene. Trei formatiuni politice romanesti au reprezentanti in acest grup din Parlamentul European – PDL, UDMR si Miscarea Populara. De asemenea, PNTCD face parte din acest grup, dar in clipa de fata taranistii nu au niciun ales la Strasbourg.

Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor este al doilea grup ca marime si reprezinta partidele social-democrate, printre care si PSD din tara noastra.

Alianta Democratilor si Liberalilor pentru Europa (ALDE) este compusa din doua europartide, cel liberal si cel democrat. Din Romania face parte din acest grup PNL

Verzii/Alianta Libera Europeana e numele grupului politic ce reuneste ecologistii si partidele regionale. Europarlamentarul independent Lazslo Tokes a aderat in 2008 la acest grup, dupa ce a fost refuzat de populari, la care a revenit ulterior.

Conservatorii si Reformistii Europeni sunt un grup reprezentand partide conservatoare care pledeaza impotriva federalismului si a cresterii rolului Uniunii Europene.

Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica este grupul socialistilor si comunistilor europeni. Acestia au in comun ideologia anticapitalista, cer o schimbare radicala a UE si doresc desfiintarea NATO.

Europa Libertatii si Democratiei este grupul dreptei si mai ales extremei drepte, care este ostil UE si integrarii europene.

In fine, exista peste 30 de parlamentari europeni neinscrisi in vreun grup, printre care si trei romani. Este vorba de cei doi europarlamentari ai PRM si despre Adrian Severin, care a fost exclus din grupul Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor in 2011, dupa scandalul lansat de ziarul “Sunday Times”.

La ora actuala, tara noastra are 33 de reprezentanti la Strasbourg, insa din 2014 va avea doar 32, dupa ce locurile se vor redistribui ca urmare a aderarii Croatiei la UE, dar si a scaderii numarului de locuitori ai tarii.

Pe www.StirileProTV.ro gasiti toate informatiile despre alegerile pentru Parlamentul European si rezultatele alegerilor europarlamentare din 25 mai

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Curtea Europeana de Justitie a hotarat ca providerii de internet pot sa blocheze accesul la site-urile de torrente
Curtea Europeana de Justitie a hotarat ca providerii de internet pot sa blocheze accesul la site-urile de torrente

Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a hotarat recent ca providerii de internet din Europa pot lua decizia de a bloca accesul clientilor la site-urile de piraterie, cum ar fi cele care partajeaza torrente.

Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV
Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV

Se vorbeste mult despre faptul ca UE nu se poata certa cu Rusia din cauza dependentei de gazele rusesti. Cat de reala e insa aceasta dependenta? Si, mai ales, cat va suferi Romania daca teava cu gaz din Est va fi taiata?

Propunerea
Propunerea "Romania, te iubesc" ajunge in Parlament. Taierile masive ilegale de paduri, atentat la siguranta nationala

Atentat la siguranta nationala! Asa ar putea fi incadrata taierea ilegala a peste un hectar de padure.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.