Wine Trips România | Crama Beciul Domnesc, în mijlocul istoriei din patria vinului vrâncean
Poate cea mai întinsă zonă viticolă din România se află în Vrancea, la hotarul dintre Moldova și Țara Românească. E o zonă istorică cu încărcătură care se traduce și în tradiția vinului.
„Wine Trips Romania” a pornit din nou la drum, în căutarea nestematelor îmbuteliate cu iz nobil, și a poposit la Beciul Domnesc, locul încărcat de istorie care amintește de trecutul glorios al unei națiuni, unde, din vechime, vinul nu lipsește de pe masă.
Din 1949, la Beciul Domnesc se fac vinuri alese, din viță de vie nobilă, grație strugurilor care se pârguiesc natural în renumitele podgorii Cotești, Huși, Panciu și Odobești. Martoră a multor schimbări în plan social, economic și politic, zona viticolă Vrancea a rămas statornică principiului că vinul ales se face cu migală, profesionalism și un strop de tandrețe specifică viticultorilor dedicați meseriei.
Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au descoperit un alt loc de poveste cu secrete care merită dezvăluite și povestite din generație în generație, numai din convingerea că orice lucru bun trebuie să dăinuie. Iar Crama Beciul Domnesc are marele merit de a transmite urmașilor o moștenire istorică, legendară, demnă de orice manual.
În episodul de azi, care îl are ca invitat special pe Florin „Busu” Busuioc , aflăm de la administratorii domeniului Beciul Domnesc care sunt vinurile cu tradiție pe care le putem pune pe masă la orice eveniment important din viețile noastre. Aventura noastră în patria vinului din Vrancea este acum pe PROTV PLUS și VOYO.
Beciul Domnesc și locul său în istoria vinului
În 1949 s-a născut compania Beciul Domnesc, azi unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. Domeniul viticol din Vrancea se întinde pe mai mult de 1.400 de hectare, suprafață generoasă pe care se cultivă soiuri precum Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Traminer, Busuioacă de Bohotin, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Fetească Albă, Fetească Regală şi Galbenă de Odobești.
Mândria acestui loc unic în România este Monumentul Beciul Domnesc, un ansamblu de pivnițe vechi de sute de ani, descoperit în jurul anului 1834. Prințul Sturdza, care a moștenit atunci 200 de hectare de viță de vie în zona Odobești, a cerut refacerea beciurilor aflate în ruină. Datând de pe vremea lui Ștefan cel Mare, beciurile au fost inaugurate la 1839, iar azi se află în patrimoniul cultural al României.
Beciul contemporan conține peste 100.000 de sticle de vin învechit, din care se pot cumpăra două sortimente: Pinot Gris (1993) și Tămâioasă Românească (2001), spune Nicu Mateescu, director de producție în cadrul companiei.
Portofoliul de vinuri Beciul Domnesc
Sergiu Nedelea și Florin Busuioc au fost primiți de Luchi Georgescu, președintele companiei Beciul Domnesc. Antreprenoarea le-a propus spre degustare un cupaj de Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Merlot, reunit sub brandul Sceptrus. Însă, din portofoliul companiei mai fac parte gamele Mirabilis Machina, Sempre Rose, Vinoteca, Comoara Pivniţei, Egregio, Rosé Vérité, Beciul Domnesc, Beciul Domnesc Grand Reserve și Sigillum Moldaviae, branduri care s-au impus cu succes pe piața românească.
Orice vin îți place din portofoliul Beciul Domnesc, îl poți găsi pe eMAG la un preț special.
Un vin aparte este asamblajul de Cabernet Sauvignon și Fetescă Neagră din gama Mirabilis Machina, despre care Nicu Mateescu spune că a fost maturat doi ani în baricuri și un an în sticle, pentru a oferi degustătorului o experiență unică. „Am pus 65% Cabernet și 35% Fetească pentru a-l liniști puțin pe nărăvaș”, a confirmat specialistul.
Curios să vezi cum a fost la Crama Beciul Domnesc? Vezi VIDEO-ul de mai jos! Dar asta nu e tot! Rămâi alături de noi, fiindcă Wine Trips Romania continuă călătoria prin țară, pentru a descoperi vinurile speciale ale României.
Articol susținut de eMAG.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.