Secretul celui mai popular iaurt din Romania. "Cand l-am facut prima data, ne-a sunat directorul sa ne spuna ca nu e acru"
Este cel mai consumat iaurt din Romania, dar despre modul in care e produs circula cele mai diverse mituri. Cum, unde si din ce se face, de fapt, celebrul iaurt Danone?
Danone a fost primul brand "occidental" de iaurt fabricat de romani si este in continuare cel mai consumat iaurt de la noi. Compania are in spate 100 de ani de experienta in domeniu. Cei de la Danone au produs prima oara in 1919, la Barcelona, primele iaurturi care se vindeau in farmacii ca leac pentru copii care sufereau la vremea respectiva de probleme digestive.
Prima data cand a inceput productia in Romania, la o fabrica modernizata din Colentina, angajatii isi amintesc ca nu toata lumea a fost convinsa de succes. Se intampla pe 15 mai 1999. "Cand am produs prima sarja de iaurt, care avea vreo 10 tone, am stat toata noaptea sa veghem fermentarea, palet cu palet”, isi amintesc angajatii de atunci. “Totul a decurs bine, dar a doua zi directorul general ne-a spus ca nu e suficient de acru, ca nu a fermentat destul. Dar noi stiam ca romanii prefera iaurturile mai consistente si nu prea acre". Reteta a avut insa atat de mult succes, incat Danone Romania produce astazi 1 milion de iaurturi pe zi in fabrica din Bucuresti, pentru piata locala si alte 12 tari din Europa.Fabrica foloseste peste 50 milioane de litri de lapte de cea mai buna calitate, colectat zilnic de la fermieri din Muntenia.
In fabrica laptele nu intra in contact cu aerul si cu atat mai putin cu mana omului. Din ce e facut un iaurt? Simplu: lapte si fermenti. Pentru iaurturile cu fructe se adauga gemuri de calitate. Iaurturile Danone isi pastreaza calitatile un timp indelungat din doua motive: sunt conservate prin fermentare si produse in conditii de igiena impecabila, cu ingrediente de calitate si printr-un proces de fabricatie extrem de bine controlat. In fabrica se fac zilnic aproximativ 1800 de teste: se verifica aerul din echipamentele de ambalare care trebuie sa fie steril, ambalajele, laptele si produsul final inainte de a fi trimis pe piata. Cei care vor sa afle mai multe pot vizita fabrica: saptamanal sunt organizate vizite pentru scoli, iar pe 9 iulie are loc Ziua Portilor Deschise la fabrica Danone din Bucuresti, la care se poate participa doar prin inscrierea pe site-ul www.danone.ro.
Sustinut de Danone
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.