(P) Putem utiliza anvelope all season în România? Sunt ele legale?

anvelope advertorial

Siguranța noastră în timpul șofatului ține de multe aspecte, printre care se numără și anvelopele.

Alegerea acestora este extrem de importantă încât are un impact direct asupra calității șofatului, dar și siguranței și stabilității mașinii pe drum.

Până la sfâarșitul anilor 1970, șoferii din multe părți ale lumii erau nevoiți să schimbe anvelopele când vremea se răcea. În 1977, pentru a stopa acest inconvenient, Goodyear Tire & Rubber Company a lansat primele anvelope all season.

Allseason însemna că aceste anvelope puteau fi utilizate în aproape toate locurile pentru majoritatea anului, indiferent de vreme. Nu însemna că șoferul putea să instaleze cauciucurile și să uite de ele. Deși majoritatea mașinilor sunt vândute acum cu anvelope all season direct din fabrică, există momente când poți să provoci serios anvelopele allseason și să le împingi peste limita lor.

Știind că cauciucurile sunt special fabricate pentru anumite vehicule și pentru anumite regiuni, și ajută la menținerea siguranței șoferului și pasagerilor, atunci când vremea caldă se schimbă și intrăm în sezonul rece, cu atât mai mult trebuie să avem grijă la anvelopele pe care le utilizăm.

Citește și
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge președinte: "Există doar o singură soluție"

În ceea ce privește anvelope all season, acestea au un model și sunt realizate dintr-un cauciuc ce le face potrivite pentru condiții umede și o varietate de temperaturi scăzute sau ridicate. Aceste cauciucuri sunt gândite să poată funcționa pe strat de zăpadă mic, ceea ce înseamnă că șoferii le pot utiliza în multe situații de-alungul anului. Cauciucul utilizat în anvelope all season este gândit să rămână flexibil și pliabil chiar și în temperaturi apropiate de cele de înghețare.

Chiar și termenul de all season indică faptul că aceste anvelope sunt potrivite pentru toate sezoanele, dar acesta nu e cazul. Sunt proiectate pentru a se plia pe condițiile întregului an, dar nu putem utiliza anvelope all season ca și cauciucuri dedicate special pentru iarnă. Nu vor avea aderența maximă de care avem nevoie iarna.

Ce spune legea în România despre anvelope all season?


Nu există nici o dată oficială la care cauciucurile de iarnă să fie montate, însă este specificat că acestea trebuie să fie mereu prezente atunci când circulăm pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de luna în care ne aflăm.
Legea precizează că anvelopele de iarnă sunt marcate cu literele M și S sub forma: M+S, M.S. sau M&S. Potrivit RAR, anvelopele all season nu corespund anvelopelor de iarnă. Denumirea de anvelope all season este una pur comercială și, cum spuneam și mai sus, nu îndeplinesc aceleași caracteristici ca anvelopele de iarnă. Anvelopele trebuie să fie omologate pe timp de iarnă conform Ordonanței OG 5/2011, iar singurul criteriu care certifică faptul că anvelopele sunt omologate este inscripția literelor M și S.

Anvelopele all season sunt recomandate pentru a fi utilizate pe tot parcursul anului în țări cu climă mai temperată, nu în țări cu climat atât de diferit ca al României, unde verile sunt foarte diferite de ierni. Conform legii, orice nerespectare este sancționată cu între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 1300 și 2900 de lei. De asemenea, ți se vor reține și certificatul de înmatriculare sau înregristrare ori dovada înlocuitoare a acestuia.

Pentru vehiculele până în 3,5 tone este necesară montarea doar a anvelopelor de iarnă, iar pentru vehiculele de peste 3,5 tone și cele de transport cu mai mult de 9 locuri, pe roțile de tracțiune este neesară montarea unor lanțuri sau echipamente antiderapante certificate.

Există, într-adevăr, beneficii în ceea ce privește utilizarea de anvelope all season. Iată câteva dintre acestea:
• Tracțiune bună pe suprafață umedă datorită modelului complex de caneluri ce mută apa în exteriorul cauciucului.
• Eficiente în temperaturi scăzute de până la 4 grade Celsius.
• Durată de viață mai lungă decât cauciucurile special fabricate pentru anumite condiții de vreme.
• Pot fi utilizate pe aproape orice tip de autoturism, de la SUV la mini dube.
• Stabile pe o varietate de terenuri și condiții.

Cu toate acestea, au și foarte multe dezavantaje, după cum menționam și mai sus, și, deși au o durată de viață mai mare, fiind anvelope all season pe care le-am utiliza mai mult timp fără a le schimba, se vor uza mai rapid pentru că vom atinge limita de rulare mult mai repede.

Ideea de anvelope all season sună foarte bine pentru că ar însemna să nu mai stăm primăvara și toamna la coadă la mecanic pentru a schimba cauciucurile și nici nu trebuie să ne mai gândim unde depozităm celălalt set de anvelope. Ne-am îngriji de un singur set pe care l-am schimba atunci când se tocește. Cu toate acestea, vremea în România este cam imprevizibilă, iar legea trebuie respectată pentru siguranța noastră. 

De aceea, este indicat să utilizați anvelopele corespunzătoare fiecărui sezon, mai iarna când temperaturile sunt scăzute și este ninsoare sau polei.

Articol recomandat de sport.ro
Călin Georgescu, luat peste picior de Gardoș pe tiktok: fostul fotbalist, scârbit de nesimțirea multor români
Călin Georgescu, luat peste picior de Gardoș pe tiktok: fostul fotbalist, scârbit de nesimțirea multor români

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie
(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie

Fabrica EGGER din Rădăuți, parte a grupului internațional EGGER, reprezintă un model de referință în România pentru integrarea conceptelor de economie circulară și sustenabilitate în industria prelucrării lemnului.

(P) Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și sugari
(P) Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și sugari

Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru copii.  

(P) ASUS Learn and Compete 2025: o nouă competiție pentru liceenii bucureșteni pasionați de tehnologie
(P) ASUS Learn and Compete 2025: o nouă competiție pentru liceenii bucureșteni pasionați de tehnologie

Într-o societate în care tehnologia evoluează rapid, ASUS România continuă să sprijine educația digitală a tinerilor prin inițiative inovatoare și captivante.

Recomandări
Doi candidaţi la prezidenţiale au solicitat Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Doi candidaţi la prezidenţiale au solicitat Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur

Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor.

Preşedinta Comisiei Europene: ”Rusia cheltuie până la 9% din PIB-ul său pentru apărare, iar Europa 1,9. Este ceva greșit”
Preşedinta Comisiei Europene: ”Rusia cheltuie până la 9% din PIB-ul său pentru apărare, iar Europa 1,9. Este ceva greșit”

Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a concura cu cheltuielile de apărare ale Rusiei, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Fostul președinte al CMR demontează afirmațiile lui Călin Georgescu cu privire la COVID-19. „O amenințare directă”
Fostul președinte al CMR demontează afirmațiile lui Călin Georgescu cu privire la COVID-19. „O amenințare directă”

Prof. Dr. Daniel Coriu, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, doctor în științe medicale, și-a exprimat părerea cu privire la declarațiile controversate ale lui Călin Georgescu, despre inexistența virusului COVID-19.