(P) Cum și de ce apar pietrele la rinichi la femei?

pietre la rinichi

Nu se cunoaște exact motivul pentru care se formează pietrele la rinichi la femei.

Majoritatea dintre acestea sunt mici și se pot elimina odată cu urina. Din păcate, unele dintre acestea rămân blocate în rinichi sau în tubul prin care urina se scurge din rinichi (ureter).

Mișcarea acestor pietre poartă numele de litiază renală, iar durerea în zona respectivă in cazul în care persistă in organism se recomandă vizita unui medic specialist. În cazul în care piatra blocată în ureter este împinsă spre vezica urinară aceasta împiedică procesul normal de a urina și se produce o durere foarte puternică, de obicei în flancurile abdomenului, iar cauza a acestei dureri este presiunea exercitată de acea piatră.

Se cunosc cazuri când a fost nevoie de intervenția chirurgicală pentru a elimina pietrele. În plus, durerea poate iradia și spre parte inferioară a abdomenului și poate fi însoțită de transpirații sau de senzația de greață. Durerea implicată de o colică renală este accentuată de tuse, strănut și chiar de respirație profundă.

În cazul în care vă știți cu probleme renale și aveți un istoric în ceea ce privește litiaza renală, trebuie să știți că Cystone previne infecțiile acute și ameliorează crizele generate de problemele pietrelor de la rinichi.

Citește și
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge președinte: "Există doar o singură soluție"

Din ce sunt formate pietrele la rinichi?

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

În linii mari, majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu. Însă, de obicei, cantitatea de calciu și alte substanțe chimice din urină sunt în cantități normale și la persoanele care suferă de litiază și colică renală. Uneori, diverse afecțiuni rar întâlnite pot crește nivelul unor substanțe chimice din urină, cum ar fi calciu, oxalați, acid uric și cistină care se pot acumula sub forma unor pietre. Altfel spus, consumul de alcool, alimente procesate, băuturi energizante, excesul de cafea pot produce deshidratare constantă ceea ce determină o concentrație mai mare în urină a unor substanțe chimice și tot alimentația poate schimba pH-ul urinei sau conținutul de săruri care și acesta este dăunător.

Altfel spus, calculii renali pot fi formaţi din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două. Creşterea concentraţiei de calciu în urină poate fi consecinţa deshidratării, aportului prea mare de vitamina D, unor boli precum cele renale (acidoză tubulară renală), hiperparatiroidiei (hormonii secretaţi de paratiroide reglează metabolismul calciului) sau cancerului şi medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor şi steroizilor.

Care sunt primele semne de pietre la rinichi?

Atunci când pietrele de la rinichi încep să crească în volum și în consistență, durerea în zona rinichilor începe să crească exponențial și este, de cele mai multe ori, violentă sau se poate simți în fază incipientă ca o jenă lombară care iradiază în jos, spre fosa iliacă, hipogastru, labii mari sau testicule.

Durerea poate persista de la câteva ore, până la câteva zile, sfârşitul durerii survenind uneori cu eliminarea calculilor la urinare. Durerea din colica renală este accentuată de tuse, de strănut sau de respiraţia profundă. La mai mult de jumătate dintre bolnavi, calculii se pot regenera, determinând crize frecvente la intervale diferite de timp, asta dacă nu se iau măsuri de prevenție și nu se schimbă regimul alimentar.

Incidența pietrelor la rinichi

Deși profilaxia acestor anomalii structurale ce țin de aparatul urinar are o incidență mai mare la bărbați decât la femei, s-a stabilit de către specialiști că atunci când vorbim de colica renală este vizat segmentul 30-35 ani, boala fiind mai rar întâlnită la vârstnici, persoane de peste 65 de ani. Totodată, colica renală are incidență mai mare la femeile însărcinate în intervalul 30- 45 decât la femeile trecute de 55 de ani și intrate în menopauză.

Riscuri generate de pietrele la rinichi

Chiar dacă pietrele de la rinichi sunt eliminate prin urină, ele pot reapărea, asta înseamnă că trebuie rezolvată cauza. În plus, în peste 80% dintre cazurile de colică renală s-au stabilit legături directe cu diabetul de tip II și obezitatea. Alte afecțiuni care predispun la formarea de calculi urinari sunt hiperparatiroidismul, boalapolichistică renală, boala Crohn, fibroza chistică, sindromul de jocțiune pielo-ureteral, stricturile ureterale, refluxul vezico-ureteral și rinichiul în potcoavă.

În plus, dacă nu se intervine complet, rinichii pot suferi un blocaj renal și corpul se poate infecta cu urină. Infecţia se poate răspândi în organism şi poate duce la septicemie. Fără o intervenţie rapidă, ea poate fi fatală. E important să avem grijă cu alimentația și să facem consulturi periodice la urolog.
 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Românul cu două selecții la națională a semnat cu Real Madrid!
OFICIAL Românul cu două selecții la națională a semnat cu Real Madrid!

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) L’OR ofera o experienta VIP pe circuitul de la Imola in 2025, campanie inspirată de parteneriatul cu Ferrari Hypercar
(P) L’OR ofera o experienta VIP pe circuitul de la Imola in 2025, campanie inspirată de parteneriatul cu Ferrari Hypercar

L’OR Espresso, brand premium din portofoliul JDE Peet’s, desfăşoară (27 Octombrie - 22 Decembrie 2024) o campanie de prin care se poate câştiga o experienţă VIP în cadrul competiţiei de la Imola din 2025 alături de alte premii precum kituri LOR X Ferrari.

(P) Toyota România, partener al excelenței olimpice, premiază sportivii medaliați la Paris 2024
(P) Toyota România, partener al excelenței olimpice, premiază sportivii medaliați la Paris 2024

Într-un moment special din cadrul Galei „110 ani de Olimpism în România”, Toyota România a celebrat excelența sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice Paris 2024, oferindu-le câte un automobil Toyota Hybrid, ca recunoaștere a performanțelor lor.

(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie
(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie

Fabrica EGGER din Rădăuți, parte a grupului internațional EGGER, reprezintă un model de referință în România pentru integrarea conceptelor de economie circulară și sustenabilitate în industria prelucrării lemnului.

Recomandări
Cum se pregătesc liberalii de alegerile parlamentare. Ilie Bolojan: „Cred că PNL și-a învățat lecția”
Cum se pregătesc liberalii de alegerile parlamentare. Ilie Bolojan: „Cred că PNL și-a învățat lecția”

Începând de miercuri seară, vom discuta cu reprezentanții marilor partide care se vor prezenta duminica, la urne. Primul invitat al Știrilor Pro Tv, este Ilie Bolojan, noul președinte interimat al PNL.

Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el

După ascensiunea fulminantă, obţinută pe TikTok și cu ajutorul influencerilor, Călin Georgescu a început să-şi piardă o parte dintre susținători.

De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare

O analiză a primului tur al alegerilor prezidențiale, realizată de Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare explică cum a reușit Călin Georgescu, un cvasinescunoscut la acel moment, să obțină votul de încredere al românilor în turul întâi.