(P) Ce este supralegalizarea documentelor și când ai nevoie de ea?

advertorial

Dacă urmează să te deplasezi într-o țară străină pentru afaceri, studii, muncă sau pentru încheierea căsătoriei, trebuie să rezolvi mai întâi câteva formalități, ca să nu ai probleme de ordin juridic.

Mai precis, în anumite state cu care România nu are tratat bilateral de recunoaștere a actelor oficiale, trebuie să dovedești că toate documentele tale sunt originale, pentru a fi acceptate de către autoritățile străine.

Pentru ca un act din țara noastră să fie recunoscut la nivel internațional, e necesar ca acesta să fie supus unei proceduri de supralegalizare. Iată ce presupune întregul proces și când trebuie să apelezi la o firmă pentru a beneficia de servicii de supralegalizare:

Ce reprezintă supralegalizarea documentelor?
 

Supralegalizarea se referă la o procedură efectuată de autoritățile competente din țara noastră, prin care se atestă faptul că un act notarial este oficial, se demonstrează ce calitate are semnatarul documentului, identitatea sigiliului ori a ștampilei existente pe acesta.

O asemenea acțiune este obligatorie dacă actul va fi folosit pe teritorii ale statelor care nu au calitatea de parte a Convenției de la Haga sau cu care țara noastră nu are semnate tratate pentru recunoașterea reciprocă a documentelor.

Citește și
VIDEO. Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii așteptau liniștiți la semafor

Cu toate că mulți fac această confuzie, supralegalizarea nu este similară cu apostilarea. Chiar dacă actele care pot fi supuse acestor sunt aceleași, țările în care pot fi utilizate documentele sunt diferite, la fel și instituțiile care aplică apostila și supralegalizarea.

Așadar, este bine să știi că se impune apostilarea anumitor certificate pentru a se arăta veridicitatea lor doar atunci când urmează să fie folosite într-un stat semnatar al Convenției de la Haga în 1961. De fapt, această convenție a fost încheiată tocmai pentru a suprima cerința supralegalizării pe cale administrativă și consulară a actelor oficiale străine. Prin urmare, în țările care nu sunt parte a acestui acord, ca de exemplu Canada, Indonezia, China, Thailanda sau Vietnam, se aplică în continuare cerința supralegalizării.

Când ai nevoie de supralegalizare?
 

Documentele care pot fi supralegalizate sunt actele originale, copiile legalizate sau traducerile legalizate ale lor. Acest instrument de recunoaștere a certificatelor emise de un stat pe teritoriul altui stat a fost creat din dorința mai multor țări de a beneficia de protecție, de securitate a datelor, a informațiilor și a oamenilor.

Fiecare stat în parte are propriile reguli pentru emiterea actelor oficiale, recunoașterea valabilității și utilizarea lor, iar supralegalizarea este necesară pentru a asigura o procedură unitară, ca urmare a intensificării relațiilor diplomatice dintre țări. În acest sens, ai nevoie de supralegalizare pentru acte precum certificate de stare civilă (naștere, căsătorie, deces) emise după anul 1998, acte notariale, certificate de cazier judiciar, adeverințe prin care se atestă domiciliul, documente de studii, certificate de botez, acte medicale, documente cu caracter fiscal, certificate care atestă calificarea profesională sau documente originale emise de Registrul Comerțului.

Cine poate să aplice supralegalizarea?
 

Autoritățile române competente să aplice supralegalizare pe diferite documente sunt Ministerul Afacerilor externe - pentru documente administrative, Ministerul Justiției - dacă este vorba de hotărâri judecătorești și acte emise de Registrul Comerțului, și Camera Notarilor Publici - pentru acte notariale sub formă de înscrisuri autentice, cu dată certă, cu legalizare de semnătură, traduceri legalizate.

În funcție de tipul de document ce trebuie supralegalizat, poate fi nevoie și de avize de la ministerele competente (Educație, Sănătate etc.), notari publici, traducători autorizați sau secția consulară a statului în care îți dorești să folosești actele.

Ce acte nu se pot supralegaliza?
 

Documentele care nu pot fi supralegalizate sunt cele emise în alte țări, certificatele în format vechi emise înainte de 1998, cazierele judiciare emise în urmă cu mai bine de 6 luni, actele de identitate, livretele, diplomele onorifice, certificatele de înregistrare a rezidenței pe teritoriul României ori adeverințele de angajat eliberate de firme.

De asemenea, nu pot beneficia de această procedură nici adeverințele de asigurat, documentele de competență lingvistică, adeverințele de grad/definitivat ale profesorilor, certificatele de prim ajutor sau cele care atestă absolvirea cursurilor pentru personal sanitar auxiliar.

Totodată, sunt scutite de la supralegalizare certificatele de stare civilă sau oricare alte documente întocmite de către agenții diplomatici ai României și actele ce vor fi utilizate în state cu care țara noastră are încheiate tratate ori convenții bilaterale de asistență juridică.

Ca să te asiguri că totul este în regulă atunci când pleci din țară, optează pentru procedura de supralegalizare a actelor, dacă statul în care vei ajunge solicită acest lucru.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) ME TIME într-un 1SHOT! Dacă vrei să mergi mai departe, începi cu o pauză!
(P) ME TIME într-un 1SHOT! Dacă vrei să mergi mai departe, începi cu o pauză!

Trăim într-o lume agitată, care ne ține mereu în mișcare.

(P) Profi, cel mai mare angajator privat de la noi, recunoscut ca Top Employer în România. Iată ce îl diferențiază
(P) Profi, cel mai mare angajator privat de la noi, recunoscut ca Top Employer în România. Iată ce îl diferențiază

Profi este cel mai mare angajator privat de la noi, cu peste 28.000 de angajați în aproximativ 1.750 de magazine proprii și Partener prezente în aproape 870 de localități urbane și rurale.

(P) Campania #cuMamaLaMamo: Cum poți dona mamei tale mamografia de pe abonament
(P) Campania #cuMamaLaMamo: Cum poți dona mamei tale mamografia de pe abonament

Pe întreaga durată a lunii octombrie, abonatele (dar și abonații) Regina Maria pot dona mamelor lor mamografia inclusă integral din abonament.

Recomandări
De ce nu le mai pasă americanilor de Europa și ce s-ar întâmpla dacă SUA ar ieși din NATO. „Ne așteaptă o schimbare mare”
De ce nu le mai pasă americanilor de Europa și ce s-ar întâmpla dacă SUA ar ieși din NATO. „Ne așteaptă o schimbare mare”

Europa de azi nu mai prezintă interes pentru opinia publică americană, pentru că nu mai există nicio personalitate sau o țară europeană care să captiveze imaginația publicului din SUA.

Corespondență Știrile PRO TV | Dezastru după retragerea apelor în regiunea Valencia. Fenomenul infracțional apărut rapid
Corespondență Știrile PRO TV | Dezastru după retragerea apelor în regiunea Valencia. Fenomenul infracțional apărut rapid

Patru români au pierit în inundațiile catastrofale din Spania, iar bilanțul depășește 200 de morți. Dintre victimele din țara noastră, trei formau o familie stabilită de peste 20 de ani în cartierul Torre de la marginea Valenciei.

Zelenski pune Occidentul la zid. „Răspunsul zero” al aliaților care a agitat apele la Kiev
Zelenski pune Occidentul la zid. „Răspunsul zero” al aliaților care a agitat apele la Kiev

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat lipsa de reacție a Occidentului la prezența trupelor nord-coreene în regiunea Kursk din Rusia.