(P) Cancer de pancreas ȋn stadiu avansat, învins cu ajutorul chirurgiei robotice
Cancerul de pancreas este adesea privit ca una dintre cele mai insidioase și devastatoare forme de cancer.
Cu toate că este mai puțin frecvent decât alte tipuri de cancer (doar 7% dintre tumorile pancreatice sunt maligne), cum ar fi cel de sân sau cel de prostată, reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate. Este o afecțiune care adesea rămâne nedetectată până în stadii avansate, când șansele de supraviețuire sunt reduse semnificativ. Cu ajutorul chirurgiei robotice, cancerul de pancreas poate fi ȋnvins, chiar și ȋn stadii avansate.
Cazul pe care ȋl vom prezenta astăzi este unul cu final fericit, al unei paciente de doar 27 de ani, care de mai bine de trei ani, a căutat cauzele simptomelor și disconfortului abdominal. Chiar dacă făcuse analize la mai multe spitale, niciun tratament nu o ajuta la calmarea durerilor, motiv pentru care a decis să continue investigațiile și să se prezinte pentru o consultație la Spitalul Memorial Băneasa.
,,Chiar dacă pacienta avea o parte dintre analize făcute deja, am decis executarea unui set de investigații complet și complex, pentru un diagnostic clinic precis: endoscopie digestivă superioară, CT abdomen, RMN abdomen, ecografie abdominală și, bineînțeles, analize de sânge. Rezultatele au arătat o formațiune tumorală pancreatică”, spune dr. Marius Zamfir, Medic Primar Chirurgie Generală/Oncologică, la Spitalul Memorial Băneasa.
Pentru că stadiul bolii era avansat, echipa medicală a decis să recurgă la o intervenție robotică de ultimă generație.
,,Am cerut mai multe opinii, de la diversi chirurgi, printre care domnul doctor Zamfir Marius. Dumnealui a fost cel ales de către familia mea. A fost doctorul care ne-a convins, prin răbdarea cu care a explicat fiecare organ care este afectat și riscurile care ar putea apărea în timpul operației, respectiv devascularizarea splinei (ceea ce s-a și întâmplat). Pentru că sunt tânără, împreună cu familia mea, am ales procedura robotică, considerând că este cea mai sigură și mai noninvazivă, chiar dacă a fost cea mai costisitoare”, mărturisește pacienta.
Abordarea a fost preferată în detrimentul unei puncții aspirative trans-gastrice endoscopice ecoghidate, deoarece aceasta din urmă nu ar fi furnizat materialul biopsic relevant, esențial pentru un diagnostic anatomo-patologic precis. Diagnosticul precis este de o importanță crucială, deoarece oferă informații concrete cu privire la tipul de tumoare în cauză și ghidează abordarea oncologică post-operatorie.
,,Am folosit un abord robotic, prin care a fost scoasă formațiunea chistică împreună cu corpul și coada pancreasului, dar și cu splina, întrucât vasele acesteia tranzitau peretele chistului. Ulterior, rezultatul anatomo-patologic a fost de ,,neoplasm mucinos chistic low grade”, adică o formă de cancer greu tratabilă doar cu ajutorul chimioterapiei, dată fiind poziționarea ei”, completează dr. Marius Zamfir.
Echipa intervențională a fost una extinsă, tocmai pentru că și diagnosticul a fost unul extrem de sensibil.Prof Dr. Octav Ginghină - medic primar chirurgie generală și oncologică, cu supraspecializare în chirurgia robotică, dr. Marius Zamfir - medic primar chirurgie generală/oncologică, Dr. Andrada Spânu - medic specialist chirurgie generală și oncologică și Dr. Alina Voicu - medic specialist anestezist și terapie intensivă, au lucrat împreună, la Spitalul Memorial Băneasa, pentru vindecarea pacientei de doar 27 de ani.
,,La evaluarea de șase luni de la operație, rezultatele sunt excelente! Vorbim despre o recuperare de 100%, fără ca pacienta să fi avut nevoie de tratament citostatic ȋn acest interval. Îndepărtarea tumorii a fost suficientă pentru vindecare”, spune medicul principal responsabil de acest caz, dr. Marius Zamfir.
Pacienta va fi supusă unei atente monitorizări de către echipa medicală de la Spitalul Memorial Băneasa, pe o perioadă de cinci ani, cu scopul de a detecta și gestiona cu eficiență orice posibilă recidivă a cancerului pancreatic.
,,Acum sunt bine, mă monitorizez conform indicațiilor de la externare și i-am comunicat tot timpul domnului doctor Zamfir rezultatele. Mulțumesc si pe această cale domnului doctor Zamfir, domnului doctor Ginghină și echipei medicale de la Spitalul Memorial Băneasa. Nu am nici o ȋndoială că am făcut cea mai bună alegere”, spune pacienta, la jumătate de an după intervenție.
Conform studiilor, unul din zece cazuri de cancer pancreatic are o componentă ereditară. Există anumite gene care, atunci când prezintă anomalii, pot contribui la dezvoltarea pancreatitei, ceea ce, la rândul său, crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer pancreatic.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.