(P) Anul acesta, oamenii vor face cunoștință cu un nou tip de PC

TH Cheng - interviu asus

TH Cheng, șeful regional ASUS pentru Europa de Est, explică revoluția laptopurilor AI și a software-ului care remodelează cultura utilizatorilor de PC în 2024.  

Q: Industria tehnologiei este în plină expansiune cu inteligența artificială în ultima vreme. Totul, de la software la hardware, se raportează acum la AI. Ne puteți explica de ce se întâmplă acest lucru tocmai acum?

R: Toate schimbările semnificative din industria tehnologică la care am fost martor de-a lungul carierei mele au avut loc exact la momentul potrivit și au fost determinate de integrarea tehnologiei potrivite. Permiteți-mi să ilustrez acest lucru cu un exemplu: lansarea platformei Intel Centrino în 2003. Deși numele în sine s-ar putea să nu fie cunoscut utilizatorilor finali, aceasta a marcat o transformare istorică în domeniul computerelor personale prin introducerea Wi-Fi-ului integrat!

ASUS S1N a fost primul laptop Intel Centrino din lume pus la dispoziția utilizatorilor. Această schimbare a marcat unul dintre acele momente de "înainte și după". În prezent, este imposibil să găsești un laptop fără Wi-Fi. O transformare similară a avut loc atunci când a fost introdus segmentul Ultrabook câțiva ani mai târziu. Datorită acestei schimbări, avem acum laptopuri ultraportabile care cântăresc puțin peste 1 kg și care pot funcționa timp de 10-15 ore cu o singură încărcare.

Iar acum, a sosit era inteligenței artificiale. Am asistat la apariția revoluționară a modelelor lingvistice de mari dimensiuni de la inovatori software precum OpenAI, iar această tendință se orientează acum și spre calculatoarele personale.

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

De ce să ne concentrăm pe laptopuri? Pentru că acestea sunt cel mai popular tip de PC utilizat la nivel global. Este momentul perfect pentru a inaugura o nouă schimbare, creând dispozitive mai inteligente, mai rapide și mai sigure.

În opinia mea, aceasta ar putea fi cea mai importantă revoluție a PC-urilor din ultimele decenii.

Q: O numiți revoluție, dar ce înseamnă aceasta pentru utilizatorul final?

R: În prezent, majoritatea serviciilor de inteligență artificială funcționează în cloud. Utilizatorii pot accesa aceste servicii de pe orice calculator, dar există mai multe preocupări pe termen lung:

1. Confidențialitatea datelor clienților: Solicitările trimise către serverele terților trebuie să fie gestionate în siguranță.
2. Timpul de răspuns: Timpul necesar pentru a satisface cererile poate crește din cauza cererii utilizatorilor pentru anumite servicii sau software.
3. Costuri: Investițiile în cloud computing au crescut recent și se estimează că vor ajunge la 400 de miliarde de dolari în următorii trei ani. În consecință, se așteaptă ca și costurile abonamentelor la aceste servicii să crească.

Laptopurile sunt utilizate de milioane de oameni din întreaga lume și rămân cel mai popular tip de computer personal. Dacă o parte din calculul AI ar putea fi efectuat la nivel local, ar spori semnificativ funcționalitatea inteligenței artificiale, ar îmbunătăți confidențialitatea datelor și ar reduce timpii de răspuns.

Q: Vă referiți la UPN (unitatea de procesare neuronală)/ (Neural processing unit)?

R: Da, UPN (Neural Processing Unit) este o nouă componentă crucială a PC-urilor, asemănătoare procesorului sau plăcii grafice. UPN este responsabilă pentru gestionarea tuturor calculelor legate de AI, acesta fiind lucrul la care m-am referit prin "o parte a software-ului AI care funcționează la nivel local".

Integrarea Copilot de către Microsoft în Windows aduce numeroase avantaje, dincolo de faptul că se bazează doar pe UPN. Este de așteptat ca această tendință să continue să crească.

De exemplu, să luăm în considerare aplicațiile pentru întâlniri online în care utilizatorii pot activa estomparea fundalului. Această funcție, în timp real, solicită semnificativ procesorul, deoarece acesta supraveghează diverse alte procese care rulează în sistemul de operare.

Prin transferarea sarcinilor de estompare în fundal către UPN, realizăm acest lucru cu un consum de energie de trei ori mai mic. Ca urmare, utilizatorii finali câștigă 2-3 ore suplimentare de autonomie a bateriei, un beneficiu care nu putea fi obținut anterior. Fie că participați la întâlniri frecvente sau lucrați în mișcare, această durată de viață extinsă a bateriei prezintă un avantaj substanțial.

Imaginați-vă că nu reușiți să găsiți un anumit slide sau o fotografie dintr-unul din materialele pe care le-ați analizat săptămâna trecută. Cu ajutorul modului Reamintire din Windows 11, asistentul cu inteligență artificială vă permite să parcurgeți cronologia de pe desktop pentru a găsi acea bucată de conținut lipsă. Este cu adevărat remarcabil, mai ales având în vedere cât de des se confruntă oamenii cu această problemă.

Q: Există o perioadă preconizată în care oamenii vor începe să își schimbe laptopurile actuale după ce vor afla despre laptopurile AI?

R: Primul Copilot+ PC va ajunge pe piața mondială în iunie, însoțit de o disponibilitate tot mai mare a software-ului de inteligență artificială pe parcursul anului 2024. ASUS va lansa pe 18 iunie Copilot+ PC, Vivobook S15 (S5507).

Anticipând o perioadă de adaptare, recunoaștem existența utilizatorilor care vor adopta imediat această tehnologie și a creatorilor de conținut. Aceste grupuri sunt pregătite să reacționeze rapid datorită eficienței acestor computere, ceea ce contribuie direct la dezvoltarea afacerii lor.

Pe măsură ce vor fi disponibile tot mai multe programe software îmbunătățite cu ajutorul inteligenței artificiale, se așteaptă ca piața să se extindă rapid. Conform previziunilor din industrie, în următorii doi ani ar putea fi vândute câteva zeci de milioane de unități.

Q: Există detalii despre strategia ASUS pe care le puteți împărtăși?

R: Ne-am stabilit un obiectiv clar: să fim primii pe piața Copilot+ PC. Și nu țintim doar un singur model; vrem să acoperim simultan mai multe segmente importante.

ASUS are o lungă istorie de a fi în prima linie a inovațiilor tehnologice. Aceste inovații nu numai că ne-au ajutat să devenim unul dintre primii trei furnizori de laptopuri, dar ne-au și consolidat brandul.

Viitoarea noastră lansare a Copilot+ PC este o chestiune de mare importanță pentru noi. Așteptăm cu nerăbdare explorarea de către clienții noștri a acestei noi generații de calculatoare personale.

Articol recomandat de sport.ro
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024
"Scandalos!" Motivul pentru care Istvan Kovacs ar fi fost trimis acasă imediat după grupele EURO 2024

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) OMV anunță un parteneriat cu Franco Morbidelli, rider în MotoGP, pentru carburanți OMV MaxxMotion
(P) OMV anunță un parteneriat cu Franco Morbidelli, rider în MotoGP, pentru carburanți OMV MaxxMotion

Franco Morbidelli este cea mai nouă personalitate din motorsport care se alătură echipei de sportivi OMV MaxxMotion.

(P) Căminul pentru seniori Enayati Home – un loc bun care dă valoare timpului
(P) Căminul pentru seniori Enayati Home – un loc bun care dă valoare timpului

A da valoare timpului este echivalent cu a te bucura de fiecare clipă, pentru că ceea ce contează cu adevărat este calitatea vieții.

(P) Frații Doroftei vând afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas și investesc ȋn energie regenerabilă
(P) Frații Doroftei vând afacerile cu jocuri de noroc sub brandul Las Vegas și investesc ȋn energie regenerabilă

Frații Mihai și Sorin Doroftei, cunoscuți pentru afacerile din industria jocurilor de noroc, sub brandul Las Vegas, au decis să își schimbe radical direcția de business.

Recomandări
Reuters: Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump. Directoarea Secret Service, chemată în fața Congresului SUA
Reuters: Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump. Directoarea Secret Service, chemată în fața Congresului SUA

Donald Trump a fost împuşcat în ureche în timpul unui miting de campanie, sâmbătă, după o eroare majoră de securitate, un atac ce va remodela probabil cursa prezidenţială din acest an.

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, după atacul armat de la mitingul lui Trump: „Americanii sunt șocați”
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, după atacul armat de la mitingul lui Trump: „Americanii sunt șocați”

Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, a vorbit în cadrul Știrilor PRO TV, despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.

Portretul lui Thomas Crooks, suspectul în tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Ce s-a descoperit despre trecutul său
Portretul lui Thomas Crooks, suspectul în tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Ce s-a descoperit despre trecutul său

FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca suspect în tentativa de asasinare, sâmbătă, a fostului preşedinte american Donald Trump la un miting de campanie.