Mirajul diplomei de la facultate pe care trebuie sa o "bifezi" in viata. Cum te poti descurca insa si fara ea
“Fara diploma, nu esti bagat in seama”. Cel putin pentru 37,7% dintre romani, acesta pare sa fie motto-ul dupa care isi ghideaza viata, potrivit studiului “Meserii pentru Romania”, realizat de D&D Research impreuna cu berea Bucegi.
In Romania, diploma la facultate a devenit “o bifa”. Conteaza mai putin de unde si cum a fost obtinuta si cu atat mai putin ce faci apoi cu ea. Important e sa o ai. Asa au aparut adevarate “fabrici de diplome”, pe care autoritatile le-au inchis cu greu. In acelasi timp, universitatile adevarate traiesc o adevarata drama, dupa ultimii ani de rezultate dezastruoase la BAC. Unele au ajuns chiar sa faca super-oferte: platesti o facultate si pe a doua o primesti gratuit.
In realitate insa, Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca are peste 7000 de locuri disponibile pentru cei care isi doresc sa se apuce de o meserie, iar salariile pot urca usor si pana la 4.000 de lei.
Diploma in Romania poate capata in curand un sens mult mai sanatos pentru viitorul tarii. Peste 30% dintre cei intervievati cred ca o meserie se invata cel mai bine in scoala. O diploma data de o scoala de meserii poate fi la fel de importanta si de “banoasa” ca una obtinuta de la o facultate ce scoate absolventi pe banda rulanta.
In ultimii 3 ani, peste 200.000 de tineri nu au reusit sa ia bacalaureatul. Multi dintre ei ar putea fi meseriasii de maine de care Romania are nevoie.
Metodologia anchetei sociologice a fost fata in fata (PAPI), pe un sample de 1.150 persoane, probabilistic, multistadial pe cote – varsta (18-55), gen, educatie si regiune statistica. Chestionarul a fost compus dintr-un total de 36 de intrebari. Culegerea datelor a avut loc in intervalul 19-25 iunie 2014.