(P) Generatia care a inteles ca poti face bani si daca esti sofer, frizer sau mecanic. Ce isi doresc tinerii de 18-24 de ani
Tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani ies in evidenta atunci cand privesc catre viitor. Au inteles ca Romania are nevoie de profesionisti si sunt gata oricand sa dea „gulerul alb” pe unul „albastru”.
Cel putin asta reiese din studiul "Meserii pentru Romania", realizat de D&D Research, impreuna cu berea Bucegi.
Obisnuiti sa auda ca fac parte dintr-o generatie care nu poate sa treaca BAC-ul, tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani au ajuns sa fie categoria de varsta cu cei mai scazuti parametrii psihologici ocupationali.
Tinerii nu sunt satisfacuti cu munca pe care o fac, ar migra oricand spre o alta ocupatie daca ar insemna sa-si pastreze nivelul salarial si, poate chiar mai important decat atat, simt ca nu aduc prin munca lor nicio contributie la societate. In plus, tinerii se confrunta si cu un nivel extrem de redus al stimei de sine.
Speranta pentru aceasta categorie de varsta poate veni insa din sfera meseriilor. Din studiul "Meserii pentru Romania", reiese ca tinerii cu varste intre 18-24 de ani sunt mult mai atrasi de ideea de meserie decat cei din orice alta categorie de varsta. Doar 37,7% dintre ei cred ca o diploma obtinuta la facultate conteaza pentru a obtine job-ul visat.
Poate si pentru ca acestia au inteles foarte bine ce oportunitate au in fata. Din locurile de munca vacante doar aproximativ 1200 sunt pentru cei cu studii superioare iar aproximativ 15000 sunt disponibile pentru persoanele cu studii medii sau profesionale (date furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, 15.07).
Intrebati ce meserie ar alege daca ar fi "sa o ia din nou de la inceput", tinerii intre 18-24 de ani au pus pe primul loc meseria de sofer, pe 3 cea de coafeza/frizer si pe 5 cea de mecanic. Ei sunt practic singura categorie de varsta ce a ales in TOP 5 3 meserii din sfera "gulerelor albastre".
Romania are nevoie de buni profesionisti si, chiar daca trec prin momente mai grele in alegerea unei meserii, tinerii de pana in 25 de ani au inteles cel mai bine potentialul urias al acestei zone.
Metodologia anchetei sociologice a fost fata in fata (PAPI), pe un sample de 1.150 persoane, probabilistic, multistadial pe cote – varsta (18-55), gen, educatie si regiune statistica. Chestionarul a fost compus dintr-un total de 36 de intrebari. Culegerea datelor a avut loc in intervalul 19-25 iunie 2014.