De ce scoala face ca meseria sa fie cu adevarat o bratara de aur. Solutia pentru problema "muncitorilor necalificati"
In 2014, nu mai traim intr-o lume in care meseriile se pot practica "dupa ureche". 2 din 3 romani inteleg asta si cred ca o meserie se invata "la scoala", se arata in studiul "Meserii pentru Romania", realizat de D&D Research impreuna cu berea Bucegi.
Orice elev s-a plans macar o data in viata ca are parte de prea multa teorie si de prea putina practica la scoala. Cei care au ales in viata scolile de meserii si-au rezolvat aceasta problema. Programul elevilor care aleg invatamantul profesional se bazeaza mai mult pe practica. Pentru ei exista si o bursa lunara de 200 de lei si, cei mai buni, se pot angaja chiar din timpul scolii.
E doar inceputul intr-o tara in care oamenii inteleg in sfarsit nevoia de pregatire in cazul meseriasilor. 65% dintre romani considera ca o meserie se invata "prin pregatire", "la scoala". Scoala poate fi atat una de stat, cat si una particulara si poate fi platita chiar de catre angajator. In randul tinerilor, procentul este si mai mare. Cei cu varste intre 18 si 24 de ani cred in procent de 71% ca e nevoie de scoli pentru a invata cu adevarat o meserie.
"Muncitorul necalificat" e o meserie pe care cei mai multi vor sa o evite. In acelasi timp, in procent de 65%, romanii sunt de acord ca ar merita sa fie mai bine platite pentru ca implica o munca grea.
Diplomele obtinute in scolile profesionale sunt sansa multor muncitori sa obtina salarii mai bune, dar si o sansa in plus pentru Romania de a avea meseriasi calificati, care sa aplice ce au fost invatati nu ce au prins "dupa ureche".