"Cartea si partea" in confictul dintre generatii. De ce parintii si copiii lor vad viitorul diferit
Cata parte iti mai aduce cartea in zilele noastre? Aceasta este intrebarea care ii imparte pe romani in doua, potrivit unui studiu realizat de D&D Research impreuna cu berea Bucegi.
50% dintre romani s-au convins: meseria este bratara de aur. Fie ca o inveti la scoala, asa cum cred 65% dintre cei intervievati, fie ca o inveti prin ucenicie, 1 din 2 romani cred ca o meserie te ajuta sa te descurci oriunde.
Cifrele rezultate din studiul „Meserii pentru Romania” arata insa si o diferenta mare intre generatii. Parintii viseaza aproape in exclusivitate meserii cu „guler alb” pentru copiii lor. In topul alegerilor, pe primele 4 pozitii sunt ocupatiile de medic, avocat, profesor si inginer care insumeaza aproape 45% din optiuni. Prima pozitie cu „guler albastru” e cea de sportiv, cu doar 5 procente. Cand sunt rugati sa-si si motiveze alegerile, parintii merg mereu pe aceeasi varianta: e o meserie banoasa.
Mult mai conectati in prezent, tinerii par a fi mai apropiati de idee de meserie. Cei cu varste intre 18 si 24 de ani cred mai degraba ca „Meseria e bratara de aur” decat ca „cine are carte are parte”. Valorile atribuite examenului de Bacalaureat, diplomei de facultate si ocupatiilor cu guler alb in general par a fi mai degraba pretuite de parinti in 2014. Tinerii, mult mai pragmatici, stiu ca pentru a supravietui intr-o generatie cu 200.000 de elevi ce nu trec BAC-ul e bine sa fii oricand pregatit sa inveti o meserie.