"100 de ani in 100 de zile". 1925: Biserica Ortodoxă Română este ridicată la rang de Patriarhie

30-08-2018 08:53


Anul 1925 reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Română momentul în care este ridicată la rang de Patriarhie.

Treptat, instituţiile statului se adaptează în noua formă a României Mari. În Constituţia din 1923 Biserica ortodoxă este menţionată ca biserica dominantă a românilor, iar din 1925 mitropolia Ungrovlahiei este ridicată la rang de patriarhie.

Dacă până atunci biserica ortodoxă română depindea de patriarhatul ecumenic de la Constantinopol, după hotărârea sfântului sinod şi legiferarea prin act special, în noiembrie 1925 are loc înscăunarea lui Miron Cristea ca prim patriarh al Bisericii Ortodoxe din România.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Benito Mussolini ajuns la putere în Italia, scoate în afara legii toate partidele de opoziţie. Partidul fascist devine singurul partid activ în Italia. Mussolini îşi începe dictatura violentă prin schimbarea legilor, şi impunerea prin forţă a ideilor sale naţionaliste.

Imediat după ieşirea sa din închisoare, unde fusese condamnat pentru un puci eşuat, Adolf Hitler publică Mein Kampf - Lupta mea. Este o carte autobiografică în două volume, dar şi platforma program a partidului nazist.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

Principele Carol fuge în Franţa cu iubita sa, Elena Lupescu, şi-şi abandonează familia şi ţara. Regele Ferdinand şi regina Maria sunt consternaţi de decizia fiului care prin gestul său provoacă o criză dinastică. Este a doua oară când Carol al Il-lea face acest gest, după ce în 1918 dezertase şi se căsătorise în secret cu Zizi Lambrino în 1918.

Atunci, a renunţat la mariaj şi s-a întors să-şi preia atribuţiile. Consiliul de coroană ratifica renunţarea principelui Carol la succesiunea tronului în favoarea fiului său, Mihai de România şi se stabileşte o regentă care să-l asiste şi sfătuiască pe tânărul moştenitor în vârstă de doar 4 ani.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO