"100 de de ani în 100 de zile". 1924: Atacurile bolșevicilor, intervenția Armatei Române și interzicerea Partidului Comunist

29-08-2018 08:10


Campania „100 de de ani în 100 de zile" ajunge miercuri în anul 1924, când provocările sovieticilor continuă la adresa vecinilor, iar printre cei vizați se numără și românii.

Comuniștii din URSS încearcă să insufle în satele din sudul Basarabiei ideile bolșevice, dar fără succes.

Acest an este presărat de agresiuni și provocări ale sovieticilor la adresa României.

Sub pretextul ideologiei comuniste, URSS atacă, în mod repetat, graniţele noastre, încercând infiltrarea unor provocatori. În sudul Basarbiei, la Tătar-Bunar, zonă care face parte acum din Ucraina, agenţii sovietici reuşesc să stârnească o răscoală cu mână armată.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Cete de bolşevici ocupă instituţii şi atacă comercianţii şi ţăranii deopotrivă, pe care i-au jefuit de alimente, bani sau mijloace de transport. Intervenţia Armatei Române a fost promptă şi a înăbuşit ceea ce sovieticii încearcă să acrediteze ca fiind Revoluţia de la Tătar-Bunar. Au fost arestate atunci 489 de persoane, 85 dintre ele fiind condamnate. Niciunul dintre ei, atenţie, nu este român.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

În urma acestei rebeliuni, guvernul român interzice partidul comunist pe teritoriul ţării noastre.

Vladimir Ilici Lenin moare şi deschide astfel calea unei lupte pentru succesiune, lupta dominată de Iosif Visarionovici Stalin.

Pentru Hitler este, în schimb, un an petrecut în închisoare, ca autor al unui puci eşuat. Este perioada în care a citit şi a scris mult, un an al discursurilor fanatice în sala de judecată. Prin intermediul presei vremii ajunge să fie cunoscut în toată Germania, chiar şi de cei care nu ar fi venit la gălăgioasele sale întruniri. Scopul lui Hitler este să se prezinte ca ultima şansă a Germaniei cuprinse de haos.

În Grecia sunt probleme politice şi, după o lovitură de stat, regele George al II-lea, căsătorit cu Elisabeta, fiica reginei Maria şi a regelui Ferdinand, este forţat să abdice. Se refugiază în România, iar Grecia devine oficial Republică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO