"100 de de ani în 100 de zile". 1924: Atacurile bolșevicilor, intervenția Armatei Române și interzicerea Partidului Comunist

×
Codul embed a fost copiat

Campania „100 de de ani în 100 de zile" ajunge miercuri în anul 1924, când provocările sovieticilor continuă la adresa vecinilor, iar printre cei vizați se numără și românii.

Comuniștii din URSS încearcă să insufle în satele din sudul Basarabiei ideile bolșevice, dar fără succes.

Acest an este presărat de agresiuni și provocări ale sovieticilor la adresa României.

Sub pretextul ideologiei comuniste, URSS atacă, în mod repetat, graniţele noastre, încercând infiltrarea unor provocatori. În sudul Basarbiei, la Tătar-Bunar, zonă care face parte acum din Ucraina, agenţii sovietici reuşesc să stârnească o răscoală cu mână armată.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Citește și
Alba Iulia, centenar, 100 de ani de Romania
"100 de ani în 100 de zile". 1922: Momentul în care se desăvârșește Marea Unire prin încoronarea regelui Ferdinand
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Cete de bolşevici ocupă instituţii şi atacă comercianţii şi ţăranii deopotrivă, pe care i-au jefuit de alimente, bani sau mijloace de transport. Intervenţia Armatei Române a fost promptă şi a înăbuşit ceea ce sovieticii încearcă să acrediteze ca fiind Revoluţia de la Tătar-Bunar. Au fost arestate atunci 489 de persoane, 85 dintre ele fiind condamnate. Niciunul dintre ei, atenţie, nu este român.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

În urma acestei rebeliuni, guvernul român interzice partidul comunist pe teritoriul ţării noastre.

Vladimir Ilici Lenin moare şi deschide astfel calea unei lupte pentru succesiune, lupta dominată de Iosif Visarionovici Stalin.

Pentru Hitler este, în schimb, un an petrecut în închisoare, ca autor al unui puci eşuat. Este perioada în care a citit şi a scris mult, un an al discursurilor fanatice în sala de judecată. Prin intermediul presei vremii ajunge să fie cunoscut în toată Germania, chiar şi de cei care nu ar fi venit la gălăgioasele sale întruniri. Scopul lui Hitler este să se prezinte ca ultima şansă a Germaniei cuprinse de haos.

În Grecia sunt probleme politice şi, după o lovitură de stat, regele George al II-lea, căsătorit cu Elisabeta, fiica reginei Maria şi a regelui Ferdinand, este forţat să abdice. Se refugiază în România, iar Grecia devine oficial Republică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1923: Anul noii Constituţii pentru modernizarea României Mari

Campania "100 de ani în 100 de zile" continua, marți, cu anul 1923.

"100 de ani în 100 de zile". 1922: Momentul în care se desăvârșește Marea Unire prin încoronarea regelui Ferdinand

Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" continuă! Și vorbim acum și despre încoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand ”Întregitorul” și a reginei Maria, care e principalul eveniment al anului 1922 pentru România Mare.

"100 de ani în 100 de zile". 1921: Anul când s-a născut ultimul rege al României, dar şi Partidul Comunist

Campania Ştirilor Protv "100 de ani în 100 de zile" continuă cu principalele evenimente ale anului 1921, un an în care România Mare intră pe calea reformelor şi a modernizării.

"100 de ani în 100 de zile". 1920: Anul recunoaşterii României Mari, dar şi al primului atentat cu bombă

Continuăm să vă prezentăm principalele momente din ultima sută de ani. Astăzi vorbim despre anul 1920 an, în care se finalizează tratatele de pace şi acordurile internaţionale, cu privire la granițele ţării.

"100 de ani în 100 de zile". 1919: Sfârşitul Primul Război Mondial aduce noi ameninţări la adresa României

Campania 100 de ani în 100 de zile continuă cu povestea României Mari în momentele anului 1919. Lumea nu era nici pe departe aşezată după Primul Război Mondial, iar ameninţările la adresa ţării erau în continuare prezente.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.