"100 de ani în 100 de zile". 1923: Anul noii Constituţii pentru modernizarea României Mari

28-08-2018 08:45


Campania "100 de ani în 100 de zile" continua, marți, cu anul 1923.

Este anul unei noi Constituţii care desăvârşeşte acţiunile energice depuse pentru modernizarea României Mari.

Efortul administrativ din ultimii ani este concretizat şi printr-o nouă Constituţie. Este promulgată prin decret regal Constituţia României Mari, votată de Parlamentul României, una dintre cele mai avansate Constituţii din Europa acelor vremuri.

Potrivit Constituţiei din 1923, România este o monarhie constituţională, stat naţional, unitar, indivizibil, cu teritoriu inalienabil. Constituţia unificării, cum mai e numită, consfinţeşte realizarea României Mari. Regele Ferdinand reprezintă elementul cheie al vieţii politice româneşti.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Parlamentul constituie puterea legislativă în cadrul regimului democratic - are rolul de a vota legile, de a le abroga şi are drept de control asupra activităţii guvernului.

În URSS, Vladimir Lenin suferă cel de-al treilea accident vascular cerebral, ceea ce-l ţine la pat şi-l face incapabil să vorbească. Formal, rămâne liderul oficial al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. Stalin îşi face jocurile şi-şi pregăteşte dictatura.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

Franţa şi Belgia ocupă zona Ruhr pentru a obţine în mod forţat cărbune, în urma neîndeplinirii Germaniei a plății compensaţiilor de război. Germania este într-o nouă criză. Pentru Hitler pare momentul propice pentru a declanşa o lovitură de stat. Puciul de la berărie este o tentativă eşuată de preluare a puterii - liderul partidului nazist Adolf Hitler împreună cu câţiva veterani ai Primului Război Mondial încearcă să ia conducerea în Munchen şi Bavaria. Însă nici armata, nici poliţia nu se alătura mişcării naţional-socialiste, dimpotrivă, revolta este înăbuşită. Adolf Hitler este condamnat la închisoare.

Reprezentanți ai poliției din 20 de țări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională - Interpol organizația numără 190 de state membre.

În 1923 se înființează asociaţia culturală şi sportivă CFR, clubul Rapid. Fotbalul devine cel mai popular sport în România.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO