“100 de ani în 100 de zile”. 1988 - Românii reușeau să supraviețuiască prin sistemul PCR - pile, cunoștințe și relații
1988 este anul în care Nicolae Ceauşescu renunţă la clauza naţiunii celei mai favorizate prin care ţara noastră primea avantaje economice de la SUA.
În acelaşi timp îşi propune să sistematizeze satele şi plănuieşte să radă de pe faţa pământului câteva zeci de localităţi.
Asta în vreme ce americanii se confruntau cu primul virus care afectează un calculator conectat la internet.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1988 este anul în care America dă semnale că vrea să retragă României clauza naţiunii celei mai favorizate care ne aducea avantaje economice prin acces la tehnologie avansată şi credite cu dobânda mică, din cauza măsurilor totalitare luate de Ceauşescu. Dictatorul înţelege ce-l aşteaptă şi anunţă înainte ca SUA să comunice decizia, că România renunţă la clauză.
Rafturile magazinelor erau în continuare goale, iar românii supravieţuiau prin sistemul PCR - pile, cunoştinţe şi relaţii, prin care făceau rost de hrană. Aveau dreptul la o jumătate de pâine pe zi, un litru de ulei şi un kilogram de zahăr. ŞI carnea era raţionalizată, însă nu se găsea. Oamenii stăteau ore întregi la coadă să cumpere un pui care avea de multe ori greutatea unui porumbel. Portocalele şi bananele apăreau în magazine doar de Crăciun.
Românii trăiau în frig şi întuneric. Ceauşescu anunţa noi planuri de sistematizare a satelor şi plănuia să radă de la faţa pământului câteva zeci de localităţi, urmând ca oamenii să fie mutați într-un fel de colonii.
În acelaşi an, zeci de copii erau îmbolnăviţi cu HIV în spitalele din România din cauza instrumentarului nesterilizat şi a condiţiilor mizere.
În tot acest timp, americanii lansau prima fibră optică transatlantică ce permitea funcţionarea a 40 de mii de apeluri telefonice simultan. În acelaşi an, primul virus intră într-un calculator conectat la internet.
1988 este şi anul în care ia sfârşit războiul dintre Irak şi Iran care a durat opt ani şi în care au murit un milion şi jumătate de oameni.
Mai multe imagini impresionante găsiți AICI
SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: campanie, istorie, centenar, 100 de ani in 100 de zile,
Dată publicare:
01-11-2018 07:45