“100 de ani în 100 de zile”. 1987 - Apar primele manifestații anticomuniste. Un primar este bătut

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

1987 este anul în care apar în România primele manifestații anticomuniste. Muncitorii de la Steagul Roşu Brașov ies în stradă, iar câțiva studenți din Iași susțin, la rândul lor, protestul.

În același an, țara noastră este vizitată de Mihail Gorbaciov, care critică politica lui Ceaușescu. Urmează acum un nou episod din campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile".

1987 aduce primele manifestaţii anticomuniste. Pe fondul lipsurilor şi al izolării au loc conflicte de muncă spontane, dar limitate ca intensitate, în Cluj şi Iaşi. Totul culminează cu o grevă masivă în Brașov, în luna noiembrie, pentru că muncitorii încasaseră doar jumătate din salariu. Opresc munca şi plecă la Comitetul Judeţean să se facă auziţi. Pe drum li se alătură şi angajaţii de la Steagul Roşu cântând ”Deşteaptă-te române”, imnul revoluţiei de la 1848.

Ajunşi la Comitetul Judeţean, protestatarii bat primarul şi un miliţian pe care îl dezbracă în pielea goală. Incendiază obiecte din clădire şi devastează mobilierul. Revolta este însă înăbuşită de armată. 300 de oameni au fost reţinuţi şi condamnaţi să-şi execute pedepsele la locul de muncă.

În sprijinul muncitorilor vin studenţii din Iaşi care ies în stradă. Şapte sunt reţinuţi, exmatriculaţi şi trimişi în localităţile din care povin.

1987 este şi anul care îl aduce la Bucureşti pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov. Ca de obicei, înaintea unei vizite importante, magazinele sunt umplute cu marfă, iar străzile reparate. Ceauşescu percepe vizită ca pe un eşec pentru că este pentru prima dată când un lider străin îi critică în public direcţia politică.

După plecarea liderului sovietic, românii primesc în folosinţă două pasaje: Unirea şi Lujerului.

În plan extern, se lansează primul medicament anti-SIDA, iar în America este arestat primul criminal pe baza probelor ADN. Tot atunci, sunt lansate pe piaţă lentilele de contact.

1987 se termină cu o secundă mai repede, ca să fie adaptat calendarului gregorian.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO