"100 de ani în 100 de zile". 1974 - Nicolae Ceaușescu îşi atribuie funcţia de preşedinte al ţării


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 08:29
Categorie: 100 de ani de Romania

Campania Ştirilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" ajunge astăzi în 1974. Este anul în care Nicolae Ceaușescu îşi atribuie funcţia de preşedinte al ţării, o ţară în care se resimt efectele crizei economice.

De pe piaţă lipsesc alimentele de bază, dar se inaugurează Transfăgărșanul.

Ceuașescu se întâlneşte cu Sadam Husein şi cresc importurile din Statele Unite ale Americii.

1974, Nicolae Ceauşescu îi înlătură de la conducerea partidului pe ultimii adversari. Printre ei şi premierul Gheorghe Maurer. La scurt timp după această mişcare, liderul comunist şi-a atribuit funcţia de preşedinte al ţării înfiinţată special pentru el în cadrul congresului al 11-lea al Partidului Comunist Român. Acesta poate fi considerat momentul instaurării dictaturii Ceauşescu.

În ţară se resimt din plin efectele crizei economice, iar planul de investiţii şi producţie pe 1974 nu este realizat. Şi în agricultură cifrele sunt sub nivelul celor din plan. La sfârşitul anului, pe piaţa internă se semnalează numeroase lipsuri la produsele alimentare de bază, în primul rând la zahăr şi ulei. Raţionalizarea carburanţilor este abandonată, dar creşte masiv preţul.

Comuniştii acordă o atenţie deosebită relaţiilor externe. Ceauşescu ajunge în Irak, unde speră să construiască o rafinărie şi se întâlneşte cu omologul sau, Sadam Husein. Între cei doi se leagă o strânsă prietenie.

În 1974 volumul schimburilor comerciale realizate de România ajunge la o cifră record: 407,6 milioane de dolari, cea mai mare parte a sumei este reprezentată de importurile din Statele Unite ale Americii.

În Bucureşti, pornesc lucrările la primul tronson de metrou. Semănătoarea - Timpuri Noi.

În toamnă este inaugurat drumul naţional Transfăgărășan, magistrală cu o lungime de peste 90 de kilometri, situată la cea mai înaltă altitudine - 2.040 de metri.

În lume, armata de teracotă a lui Qin Shi Huang este descoperită la Xi'an, în China. În total, 50 de mii de relicve istorice vechi de peste 2000 de ani.

În Statele Unite ale Americii are loc procesul Watergate, în urma căruia preşedintele Richard Nixon este obligat să demisioneze.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

”100 de ani în 100 de zile”. 1973 - Năstase câştigă turneul de la Roland Garros
“100 de ani în 100 de zile”. 1972 - Elena Ceaușescu ocupă funcții înalte în elita țării
VIDEO PROTVPLUS.RO