"100 de ani în 100 de zile". 1971 - Anul în care Ceaușescu începe revoluția culturală, după vizita în China
Continuăm campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1971.
Este anul în care începe făurirea "societății multilateral dezvoltate", totul se organizează în cincinale și muncitorii sunt forțați să îndeplinească planurile înainte de termen.
Pe de altă parte, Nicolae Ceușescu merge în vizită în China. Se întoarce impresionat și începe acasă o revoluție culturală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1971. Este începutul făuririi "societăţii multilateral dezvoltate", iar viaţa se împarte pe cincinale, o doctrină care va marca dezvoltarea viitoare a României. În ciuda opoziţie unor lideri comunişti, printre care şi premierul Gheorghe Maurer, Ceaușescu forţează dezvoltarea industriei. Încep să apară semenele unei crize economice.
Ceauşescu pleacă în China unde stă 9 zile şi este primit cu toate onorururile.
Vizita la Beijing îl marchează pe dictatorul român şi le destăinuie apropiaţilor la întoarcere că a fost impresionat de felul în care sute de mii de oameni bine organizaţi l-au întâmpinat. În plus, e marcat şi de modul în care cultura chineză este pusă în slujba ideologiei de partid. Îşi doreşte şi el acelaşi lucru pentru România şi îi pare rău că în cinematografele şi teatrele noastre sunt spetacole aduse din vest şi nu inspirate din lupta revoluţionară a partidului. Porneşte o revoluţie culturală.
În luna iulie, Ceauşescu înfiinţează Consiliul Culturii şi Educaţiei socialiste şi rosteşte o cuvântare în 17 puncte, celebrele "teze din iulie", în care explică principiile noii politici din domeniul culturii.
Liberalizarea este sistaăa, iar linia politică se radicalizează. Partidul preia controlul activităţilor culturale şi artistice, se pregăteşte un pachet de teme care să fie realizate de scriitori, regizori şi artişti, se introduce învăţământul ideologic. Se stabilesc vaste operaţiuni de propagandă în cadrul fiecărei grupe profesionale.
Se încheie astfel cea mai bună perioadă a comunismului în România. Ceauşescu este prezent în toate articolele şi emisiunile de televiziune.
În toamna lui 1971, în Certej, digul de la iazul de decantare se rupe, iar sterilul năvăleşte asupra blocurilor din zonă. 89 de oameni îşi pierd viaţa.
Un grup de 6 persoane înarmate sechestrează un avion ce urma să decoleze de la Oradea către Bucureşti şi forţează echipajul să aterizeze în Austria. Cei 6 sunt arestaţi la aterizare.
În lume este înfiinţată organizația umanitară "Medici fără frontiere". Asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență, în urma războaielor şi catastrofelor naturale.
Mai multe imagini impresionante găsiți AICI
SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, campanie, istorie, centenar, 100 de ani in 100 de zile,
Dată publicare:
15-10-2018 08:00