"100 de ani în 100 de zile". 1971 - Anul în care Ceaușescu începe revoluția culturală, după vizita în China

×
Codul embed a fost copiat

Continuăm campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1971.

Este anul în care începe făurirea "societății multilateral dezvoltate", totul se organizează în cincinale și muncitorii sunt forțați să îndeplinească planurile înainte de termen.

Pe de altă parte, Nicolae Ceușescu merge în vizită în China. Se întoarce impresionat și începe acasă o revoluție culturală.

1971. Este începutul făuririi "societăţii multilateral dezvoltate", iar viaţa se împarte pe cincinale, o doctrină care va marca dezvoltarea viitoare a României. În ciuda opoziţie unor lideri comunişti, printre care şi premierul Gheorghe Maurer, Ceaușescu forţează dezvoltarea industriei. Încep să apară semenele unei crize economice.

Ceauşescu pleacă în China unde stă 9 zile şi este primit cu toate onorururile.

Citește și
ceausescu
"100 de ani în 100 de zile". 1969 - Iliescu se afirmă în calitate de director al secţiei de Propagandă şi Agitaţie
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Vizita la Beijing îl marchează pe dictatorul român şi le destăinuie apropiaţilor la întoarcere că a fost impresionat de felul în care sute de mii de oameni bine organizaţi l-au întâmpinat. În plus, e marcat şi de modul în care cultura chineză este pusă în slujba ideologiei de partid. Îşi doreşte şi el acelaşi lucru pentru România şi îi pare rău că în cinematografele şi teatrele noastre sunt spetacole aduse din vest şi nu inspirate din lupta revoluţionară a partidului. Porneşte o revoluţie culturală.

În luna iulie, Ceauşescu înfiinţează Consiliul Culturii şi Educaţiei socialiste şi rosteşte o cuvântare în 17 puncte, celebrele "teze din iulie", în care explică principiile noii politici din domeniul culturii.

Liberalizarea este sistaăa, iar linia politică se radicalizează. Partidul preia controlul activităţilor culturale şi artistice, se pregăteşte un pachet de teme care să fie realizate de scriitori, regizori şi artişti, se introduce învăţământul ideologic. Se stabilesc vaste operaţiuni de propagandă în cadrul fiecărei grupe profesionale.

Se încheie astfel cea mai bună perioadă a comunismului în România. Ceauşescu este prezent în toate articolele şi emisiunile de televiziune.

În toamna lui 1971, în Certej, digul de la iazul de decantare se rupe, iar sterilul năvăleşte asupra blocurilor din zonă. 89 de oameni îşi pierd viaţa.

Un grup de 6 persoane înarmate sechestrează un avion ce urma să decoleze de la Oradea către Bucureşti şi forţează echipajul să aterizeze în Austria. Cei 6 sunt arestaţi la aterizare.

În lume este înfiinţată organizația umanitară "Medici fără frontiere". Asociația are drept scop acordarea de ajutor medical în situații de urgență, în urma războaielor şi catastrofelor naturale.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1970 - Se inaugurează Aeroportul Otopeni, Ceaușescu se laudă cu realizări inexistente

Campania Știrilor PRO TV "100 de ani în 100 de zile" a ajuns la anul 1970. Cu toate că autoritățile raportează realizări măreţe, în realitate cifrele sunt "umflate".

"100 de ani în 100 de zile". 1969 - Iliescu se afirmă în calitate de director al secţiei de Propagandă şi Agitaţie

"100 de ani în 100 de zile", campania Ştirilor PRO TV, ajunge astăzi în 1969. Este anul în care preşedintele american Richard Nixon vizitează România.

"100 de ani în 100 de zile". 1968: Este inaugurată fabrica de autoturisme Dacia

Campania "O sută de ani în o sută de zile" ajunge, vineri, în anul 1968. România renunță la administrarea pe raioane și regiuni. Țara este împărțită în 39 de județe plus municipiul București. Iar la Mioveni se deschide fabrica de autoturisme Dacia.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.