“100 de ani în 100 de zile”. 1972 - Elena Ceaușescu ocupă funcții înalte în elita țării

×
Codul embed a fost copiat

Campania "100 de ani în 100 de zile” a ajuns la anul 1972, când se încheie lucrările la Porţile de Fier 1 şi se instituie titlul de "erou al muncii socialiste" pentru cei care depăşesc planurile în producţie.

Creşte cultul personalităţii liderilor comunişti, iar Elena Ceauşescu şi alţi membri ai familiei ocupă funcţii înalte în elita puterii. Liderul cubanez Fidel Castro vine în vizită la Bucureşti.

După 8 ani de lucrări şi eforturi naţionale, este inaugurat Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier 1. Pornesc lucrările la sistemul de la Porţile de Fier 2.

Marea Adunare Naţională adoptă legea cetăţeniei române, care prevede ca românii care pleacă din ţară în mod clandestin sau fraudulos se fac vinovaţi de fapte ostile şi pierd cetăţenia română. Aceeaşi adunare instituie titlul de "erou al muncii socialiste" care se acordă în special celor care depăşesc planurile stabilite de partid.

Conferinţa Naţională a PCR cheamă poporul la muncă mai eficientă şi stabileşte îndeplinirea planurilor noului cincinal înainte de vreme, măsură care duce la o scădere accentută a nivelului de trai.

Se înfiinţează consiliul Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale, care controlează procesul de producţie. Se intensifică propaganda de partid şi atragerea spre participare activă în sistem a unui număr cât mai mare de cetăţeni. În reportajele vremii, în România curge lapte şi miere.

Nevoile populaţiei sunt însă neglijate şi criza economică se accentuează. Aflat în vizită în Valea Jiului, Ceauşescu află de la mineri că sunt epuizaţi de muncă şi că nu au ce pune pe masă.

Creşte vizibil şi cultul personalităţii liderilor comunişti. Elena Ceauşescu şi alţi membri ai familiei ocupă locuri de cinste în rândul elitei puterii.

Ceauşescu îi îndepărtează pe adversarii politici, Ion Iliescu, Manea Mănescu, Paul Niculescu Mizil. Liderul cubanez Fidel Castro vine în vizită în România.

În Bucureşti se inaugurează Muzeul Naţional de Istorie, iar România devine membră în Fondul Monetar Internaţional.

La Munchen se organizează cea de a 20-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. Opt terorişti arabi din grupul "septembrie Negru" pătrund în satul olimpic şi atacă delegaţia Israelului, iau ostatici şi ucid 2 oameni.

La sfârşitul anului, Eugene Cernan este ultima persoană care merge pe lună.

Se lansează trupa Abba.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1971 - Anul în care Ceaușescu începe revoluția culturală, după vizita în China

Continuăm campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1971.

"100 de ani în 100 de zile". 1970 - Se inaugurează Aeroportul Otopeni, Ceaușescu se laudă cu realizări inexistente

Campania Știrilor PRO TV "100 de ani în 100 de zile" a ajuns la anul 1970. Cu toate că autoritățile raportează realizări măreţe, în realitate cifrele sunt "umflate".

"100 de ani în 100 de zile". 1969 - Iliescu se afirmă în calitate de director al secţiei de Propagandă şi Agitaţie

"100 de ani în 100 de zile", campania Ştirilor PRO TV, ajunge astăzi în 1969. Este anul în care preşedintele american Richard Nixon vizitează România.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.