“100 de ani în 100 de zile”. 1972 - Elena Ceaușescu ocupă funcții înalte în elita țării


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 16 Octombrie 2018 09:12
Categorie: 100 de ani de Romania

Campania "100 de ani în 100 de zile” a ajuns la anul 1972, când se încheie lucrările la Porţile de Fier 1 şi se instituie titlul de "erou al muncii socialiste" pentru cei care depăşesc planurile în producţie.

Creşte cultul personalităţii liderilor comunişti, iar Elena Ceauşescu şi alţi membri ai familiei ocupă funcţii înalte în elita puterii. Liderul cubanez Fidel Castro vine în vizită la Bucureşti.

După 8 ani de lucrări şi eforturi naţionale, este inaugurat Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier 1. Pornesc lucrările la sistemul de la Porţile de Fier 2.

Marea Adunare Naţională adoptă legea cetăţeniei române, care prevede ca românii care pleacă din ţară în mod clandestin sau fraudulos se fac vinovaţi de fapte ostile şi pierd cetăţenia română. Aceeaşi adunare instituie titlul de "erou al muncii socialiste" care se acordă în special celor care depăşesc planurile stabilite de partid.

Conferinţa Naţională a PCR cheamă poporul la muncă mai eficientă şi stabileşte îndeplinirea planurilor noului cincinal înainte de vreme, măsură care duce la o scădere accentută a nivelului de trai.

Se înfiinţează consiliul Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale, care controlează procesul de producţie. Se intensifică propaganda de partid şi atragerea spre participare activă în sistem a unui număr cât mai mare de cetăţeni. În reportajele vremii, în România curge lapte şi miere.

Nevoile populaţiei sunt însă neglijate şi criza economică se accentuează. Aflat în vizită în Valea Jiului, Ceauşescu află de la mineri că sunt epuizaţi de muncă şi că nu au ce pune pe masă.

Creşte vizibil şi cultul personalităţii liderilor comunişti. Elena Ceauşescu şi alţi membri ai familiei ocupă locuri de cinste în rândul elitei puterii.

Ceauşescu îi îndepărtează pe adversarii politici, Ion Iliescu, Manea Mănescu, Paul Niculescu Mizil. Liderul cubanez Fidel Castro vine în vizită în România.

În Bucureşti se inaugurează Muzeul Naţional de Istorie, iar România devine membră în Fondul Monetar Internaţional.

La Munchen se organizează cea de a 20-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. Opt terorişti arabi din grupul "septembrie Negru" pătrund în satul olimpic şi atacă delegaţia Israelului, iau ostatici şi ucid 2 oameni.

La sfârşitul anului, Eugene Cernan este ultima persoană care merge pe lună.

Se lansează trupa Abba.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO