"100 de ani în 100 de zile". 1952: România se află în proces de colectivizare

×
Codul embed a fost copiat

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1952. România se află în proces de colectivizare. Statul le dictează țăranilor ce și cum să cultive și la ce prețuri să vândă.

În același an se adoptă a doua constituție comunistă. În legea fundamentală a țării scrie că România își datorează existența Uniunii Sovietice.

Între timp, în Marea Britanie decolează primul avion de pasageri cu reacție.

Statul le ordona ţăranilor ce şi cât să cultive, cât le ia din recoltă şi cu cât îi plăteşte.

"Cifrele de pe graficul orar saltă în sus din oră în oră. Primul grâu se cultivă statului"

Citește și
orasul brasov
"100 de ani în 100 de zile". 1950: Brașovul este redenumit orașul Stalin
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Presa trebuie să mobilizeze masele ţărănimii municitoare la luptă neîmpăcată împotriva chiaburilor." - declara Gheorghe Gheoghiu Dej. Chiaburii erau catalogaţi cei care se opuneau cotelor impuse de stat şi refuzau să-şi dea pământurile.

"Bucuria cea mare nu-i face pe colectivişti să-i uite pe duşmanii vieţi noi chiaburi. Zi de zi sunt dezvăluite faptele lor ticăloase din fundul hambarelor chiabureşti sunt scoase la iveală sute şi mii de kilograme de grâu dosit, astfel încearcă chiaburii să fure pâinea poporului muncitor."

În 1952 are loc o aprigă luptă pentru putere în interiorul partidului comunist.

Până atunci puterea era deţinută de cvartetul Gheoghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca şi Teohari Georghescu. Dej controla partidul, Pauker şi Georgescu stăpâneau ministerul de Interne, adică Securitatea. Iar Vasile Luca Finanţele. De atunci a rămas celebra lozincă "Ana, Luca, Teo, Dej baga spaima în burgheji".

Dej îi înlătură, cu acceptul lui Stalin, pe Ana Pauker, Vasile Luca şi Teohari Georgescu. Începe în schimb ascensiunea lui Nicolae Ceauşescu, care este avansat în Comitetul Central al PMR.

În acelaşi an Dej devine prim-ministru.

Tot în 1952 este adoptată a doua Constituţie comunistă. În ea se menţionează încă din al doilea rând ca existenţa Republicii Populare Române se datorează Uniunii Sovietice şi "glorioasei" Armate Sovietice.

Tot în Constituţie era precizat că "Partidul Muncitoresc Român" este forţa conducătoarea a statului.

În 1952 încep lucrările la Casa Scânteii şi la Combinatul Chimic Borzești, în jurul căruia se formează oraşul Oneşti.

În sport, România obţine prima sa medalie olimpică de aur. Iosif Sârbu, la Helsinki, primul loc la tir.

Pe plan extern continuă războiul din Coreea. America bombardează Coreea de Nord.

În Marea Britanie moare Regele George al VI-lea, cel după viaţa căruia a fost realizat în 2010 filmul Discursul Regelui. Pe tronul Regatului Unit este încoronata Regina Elisabeta a-2-a , cel mai longeviv monarh britanic.

Tot în Marea Britanie are loc primul zbor al unui avion de pasageri cu reacţie. Acestea sunt poze cu zborul inaugural intre Londra şi Johanesburg.

1952 este anul în care are loc prima operaţie de schimbare de sex. Soldatul George William Jorgensen Jr. devine Crhistine Jorgensen.

Tot în anul 1952 se naşte viitorul premier al României Calin Popescu Tariceanu şi Vladimir Putin, viitorul preşedinte al Rusiei.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI.

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1951: Au loc cele mai mari deportări ale regimului comunist

Continuăm campania Știrilor PRO TV, dedicată centenarului: "100 de ani, în 100 de zile", cu anul 1951. Începe primul al primului cincinal din istoria Republicii Populare Române. Comuniştii încep electrificarea ţării, inclusiv în zonele rurale.

"100 de ani în 100 de zile". 1950: Brașovul este redenumit orașul Stalin

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1950, când Brașovul este redenumit orașul Stalin.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.