"100 de ani în 100 de zile". 1950: Brașovul este redenumit orașul Stalin

×
Codul embed a fost copiat

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1950, când Brașovul este redenumit orașul Stalin.

 

Este anul în care represiunea regimului atinge cote maxime. Sunt înființate coloniile de muncă silnică, iar elita din perioada interbelică este încarcerată la Sighet în condiții groaznice.

1950 este și anul în care începe Războiul din Coreea, cu urmări pe care le simțim și astăzi.

În 1950, România este reorganizata administrativ după model sovietic. Guvernul desfiinţează judeţele şi înfiinţează în schimb raioanele. În centrul ţării apare Raionul Stalin. Iar oraşul Braşov se va numi oraşul Stalin pentru următorii 10 ani.

Citește și
centenar 1948
"100 de ani în 100 de zile". 1948: Comuniștii dau drumul "Experimentului Piteşti"

Tot în 1950, represiunea regimului comunist atinge cote maxime: "Astfel de mutre au încercat să ne stea în drum, dar statul muncitorilor şi ţarinilor avea nevoie de sănătate economică şi putea lovi cu putere."

Pentru "mutrele" care nu conveneau statului este emis decretul 6. Se înfiinţează coloniile de muncă pentru "reeducarea elementelor duşmănoase ţării". Zeci de mii de oameni vor fi "internaţi" şi trimis la muncă silnică.

"Nu putem trimite în Justiţie elemente contra cărora nu avem fapte concrete, dovezi. Aşa că s-a venit cu o lege care permite Ministerului ridicarea tuturor celor care agită şi care nu se încadrează în texte de lege...să-i trimitem să se obişnuiască cu o muncă, cu o altă viaţă." - le explică ministrul de Interne Teohari Goergescu subalternilor săi.

"Construcţia canalalului dă prilej noilor generaţii de muncitori să înveţe mânuirea maşinilor."

În realitate, 8 din 10 munictori la Canal nu erau acolo de bună voie, ci aduşi la muncă silnică. Erau bătuţi şi privaţi de odihnă, apa, mâncare şi medicamente.

La Sighet, Dinu Brătianu, preşedintele PNL, moare încarcerat. În 1950 închisoarea este transformată în penitenciar de maximă siguranţă. Este închisă aici elita politică a perioadei interbelice. Lichidarea deţinuţilor se face prin frig, izolare şi foame.

"În temniţă Sighetului am învăţat ce este foamea... ieşind să aducem apa de la robinetele din antecamera WC-ului, în colţul uşii era o mică cantitate de grăunţe de proumb. Îmi venea să le mănânc aşa, roase şi crude, dar nu aveam cu ce pentru că măselele pe rând s-au măcinat şi au căzut." - scria episcopul Iuliu Hossu în memoriile sale.

Pe plan social, în 1950, durata medie de viaţă este de 63 de ani, România avea 10 medici la fiecare 10.000 de locuitori şi doar 20 din 1000 de români au abonament la radio.

În acelaşi an, partidul aproba primul cincinal pentru perioada 1951-1956. Acestea sunt poze de la semnarea decretului. Se introduc şi primele cărţi de muncă, iar muncitorii n-au voie să părăsească şantierele fără aprobarea şefilor.

"Anarhia în producţie, crizele, şomajul vor rămâne un vis urât. începe uriaşa luptă pentru industrializare, pentru socialism."

În celălalt capăt al lumii începe războiul din Coreea. Trupele Nord-Coreene trec paralela 38 şi ajung până la Seul. Conflictul este în acelaşi timp un război mascat intre Uniunea Sovietică , care înarma Nordul, şi Statele Unite care apărau Sudul.

În sport, la Silverstone are loc prima cursă de Formula 1. Iar la Hollywood Walt Disney lansează desenul animat Cenuşăreasa.

În 1950 se nasc viitorul premier Adrian Năstase şi Anghel Iordanescu, antrenorul cu cele mai bune rezultate la echipa naţională de fotbal a României.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI.

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
FOTO Alexia Căruțașu și-a aflat adversarele de la Campionatul Mondial de anul viitor! Românca joacă acum pentru naționala Turciei
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1949: Sunt înfiinţate Miliţia şi trupele speciale ale Securităţii

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1949.

"100 de ani în 100 de zile". 1948: Comuniștii dau drumul "Experimentului Piteşti"

Continuăm campania Știrilor PRO TV dedicată centenarului - "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1948.

Recomandări
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la negocieri: ”Vom vota în Parlament un guvern de dreapta!”
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la negocieri: ”Vom vota în Parlament un guvern de dreapta!”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a făcut, joi, un anunț surprinzător. Premierul spune că partidul pe care îl conduce se retrage de la masa negocierilor politice și va vota ”un Guvern de dreapta”.  

Moment istoric. Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă
Moment istoric. Nuclearelectrica a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro de retehnologizare a Unității 1 de la Cernavodă

Compania de stat Nuclearelectrica a atribuit, joi, un contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.  

Nu scăpăm complet de controale după intrarea în Schengen. Bulgaria va continua să verifice mașinile încă 6 luni
Nu scăpăm complet de controale după intrarea în Schengen. Bulgaria va continua să verifice mașinile încă 6 luni

Bulgaria va suspenda funcționarea punctelor de trecere a frontierei la granița cu România și va introduce controale parțiale timp de cel puțin șase luni, de la 1 ianuarie, când ambele state vor adera la spațiul Schengen.