Locuri de vizitat în Anglia. Ce obiective turistice nu trebuie să ratezi, de la Londra la Stonehenge sau Bath

Anglia - obiective turistice
StirilePROTV

Anglia este o țară plină de istorie și cultură, cu o arhivă arheologică ce datează din perioada neolitică timpurie și chiar mai departe. Există o mulțime de lucruri de descoperit în Regatul Unit.

Anglia este cea mai mare țară din Regatul Unit, cu o populație de peste 56 de milioane de locuitori. Anglia face parte din Regatul Unit, care include alte trei țări: Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Capitala Angliei este Londra, iar țara este mărginită de Canalul Mânecii, Marea Nordului și Oceanul Atlantic. Se află la numai 33 de kilometri de Europa continentală și este legată de Franța prin Tunelul Canalului Mânecii, care este al doilea cel mai lung tunel submarin din lume.

Anglia sau Marea Britanie?

Termenii "Marea Britanie" și Anglia sunt deseori folosiți în mod interschimbabil, dar de fapt se referă la lucruri diferite.

Numele oficial este de fapt Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Atunci când se face referire la Marea Britanie, care este, din punct de vedere tehnic, un termen geografic, se referă la cea mai mare insulă din insulele britanice. Marea Britanie include Anglia, Scoția și Țara Galilor, dar nu și Irlanda de Nord.

Citește și
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Pe de altă parte, atunci când vorbim de Regatul Unit, ne referim la țara care include Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Anglia – generalități

Anglia este o țară situată în Regatul Unit și ocupă partea sudică a insulei Marii Britanii. Ea are granițe comune cu Scoția la nord și Țara Galilor la vest.

Capitala Angliei este Londra, unul dintre cele mai influente orașe din lume. Alte orașe importante din Anglia sunt Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Newcastle sau Bristol.

În septembrie 2021, populația Angliei era de aproximativ 56 de milioane de persoane. Este cea mai populată țară din cadrul Regatului Unit. Engleza este limba oficială vorbită în Anglia.

Anglia are o monarhie constituțională cu o democrație parlamentară. Monarhul domnitor este șeful statului, în timp ce prim-ministrul este șeful guvernului.

Anglia nu mai este un stat membru al Uniunii Europene, după Brexit. Moneda folosită în Anglia este lira sterlină britanică.

Anglia are un bogat patrimoniu cultural, cu contribuții semnificative la literatură, muzică, artă și teatru. Este locul de naștere al celebrului William Shakespeare și este cunoscută pentru reperele sale istorice, printre care Stonehenge, Palatul Buckingham, Turnul Londrei și Casa Parlamentului.

Anglia - obiective turistice

Fotbalul este cel mai popular sport din Anglia. Țara are cultură fotbalistică bine înrădăcinată, cu mai multe cluburi de fotbal celebre, printre care Manchester United, Liverpool FC, Chelsea și Arsenal. Alte sporturi populare sunt cricket, rugby, tenis și golf.

Anglia are un sistem educațional bine stabilit, care include universități prestigioase precum Universitatea din Oxford, Universitatea din Cambridge, Imperial College London și London School of Economics.

Cât despre subiectul favorit de discuție al englezilor, Anglia are o climă temperat maritimă, caracterizată prin ierni blânde și veri răcoroase. Ploile sunt frecvente pe tot parcursul anului.

Cum ajungi în Anglia din România

Ca să ajungi din România în Anglia ai mai multe opțiuni, inclusiv avion, autocar, mașina personală sau trenul.

Zborul este cel mai convenabil și mai rapid mod de a călători între România și Anglia. Poți găsi zboruri directe de pe aeroporturi importante din România către diverse aeroporturi din Anglia, inclusiv Aeroportul Heathrow din Londra (LHR), Aeroportul Gatwick din Londra (LGW), Aeroportul Manchester (MAN) și altele. Durata zborului este, de obicei, de aproximativ 3 până la 4 ore.

Dacă preferi trenul, poți lua un tren din România către țările din Europa de Vest (de exemplu, Germania, Franța, Belgia) și apoi poți lua trenul Eurostar din orașe precum Paris sau Bruxelles către Londra. Această opțiune poate dura mai mult și poate implica mai multe transferuri.

Autobuzele internaționale pe distanțe lungi operează, de asemenea, între România și Anglia, dar, de obicei, acestea necesită mai mult timp și sunt mai puțin confortabile decât zborul sau mersul cu trenul. Autocarele oferă curse zilnic spre Londra sau alte orașe din Anglia.

Dacă preferi să conduci, poți porni într-o călătorie cu mașina din România în Anglia. Această opțiune are avantajul că poți să vezi pe traseu diverse țări și atracții turistice. Totuși, este o călătorie dificilă și lungă.

Principalele aeroporturi din Anglia

Londra Heathrow - 61,6 milioane de pasageri

Anglia - obiective turistice

London Heathrow (LHR) este cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie, având un număr de pasageri aproape dublu față de următorul din listă. În 2022, LHR a înregistrat 61,6 milioane de pasageri.

Londra Gatwick - 32,83 milioane de pasageri
Următorul pe listă este al doilea aeroport din Londra, London Gatwick (LGW). În 2022, acesta a înregistrat un total de 32,83 milioane de pasageri.

Gatwick se concentrează mai mult pe companiile aeriene low-cost și pe rutele de agrement și are un număr mult mai mic de pasageri în tranzit (15,2 milioane pentru Heathrow, față de 4,3 milioane pentru Gatwick).

Manchester - 23,34 milioane de pasageri

Aeroportul Manchester (MAN) din nordul țării este cel mai aglomerat aeroport regional - și singurul aeroport din afara Londrei din top cinci cele mai aglomerate aeroporturi din Anglia. În 2022, a gestionat 22,34 milioane de pasageri. Este o scădere de doar 16% față de nivelurile din 2017.

Londra Stansted - 23,29 milioane de pasageri

În 2022, London Stansted (STN) s-a situat pe locul patru - și a fost al treilea cel mai aglomerat dintre aeroporturile londoneze. A gestionat 23,29 milioane de pasageri și a înregistrat o scădere de numai 10% față de cifrele din 2017 (una dintre cele mai bune performanțe dintre toate aeroporturile din Marea Britanie).

Londra Luton - 13,32 milioane de pasageri

Aeroportul Luton din Londra (LTN) ocupă locul cinci, cu 13,32 milioane de pasageri. La fel ca Stansted, a înregistrat o redresare mai bună decât Heathrow și Gatwick, cu o scădere de 17% în 2022 față de nivelul de pasageri din 2017.

Edinburgh și Birmingham se află la mică distanță de Luton (cu 11,25 milioane și, respectiv, 9,6 milioane de pasageri). Această diferență se menține până în 2023.

Acestea sunt principalele aeroporturi din Anglia.

Top 10 obiective turistice în Anglia

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Turismului din Marea Britanie, acestea sunt cele mai populare obiective turistice din Anglia: 

Turnul Londrei

Nu ai cum să ajungi în Anglia și să nu vizitezi Turnul Londrei, una dintre cele mai faimoase fortărețe din lume care adăpostește inestimabilele bijuterii ale coroanei. Construit ca reședință regală și închisoare în urmă cu aproape 1.000 de ani, între zidurile sale există câteva povești fascinante.

Vizitatorii de astăzi pot face un tur ghidat alături faimoșii Beefeaters, pot asista la Ceremonia cheilor, veche de secole, care are loc zilnic, și pot afla despre foștii locuitori mai neobișnuiți ai Turnului - inclusiv un urs polar.

Anglia - obiective turistice

Abația Westminster

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Londra este Westminster Abbey - locul unde a avut loc cea mai faimoasă nuntă din 2011.

Urmărește ultimii pași ai lui Kate Middleton înainte de a deveni ducesă de Cambridge, admiră renumita arhitectură gotică și minunează-te de frumoasele monumente comemorative ale abației dedicate marilor regi și regine ale istoriei.

Charles Dickens, Sir Isaac Newton și Charles Darwin se numără printre cele 3.000 de personalități celebre îngropate la Westminster Abbey.

Grădinile Kew

Kew Gardens sunt printre cele mai renumite grădini botanice din lume și este ușor de înțeles de ce. Imensul sit din Patrimoniul Mondial este un tărâm al minunilor, care găzduiește milioane de plante exotice și rare.

Vizitatorii pot explora o pasarelă în vârful copacilor, pot descoperi plante carnivore și pot vedea copaci unici, cum ar fi captivantul baobab din Madagascar. De asemenea, poți vizita Palatul Kew, unde te poți plimba în jurul unei bucătării regale și a unei rezervații naturale adorate de familia regală britanică.

Catedrala St Paul

Cea mai cunoscută catedrală din Londra a fost martoră la multe evenimente importante din istoria Marii Britanii, inclusiv la funeraliile de stat ale lui Sir Winston Churchill și la căsătoria Prințului Charles și a Prințesei Diana.

O vizită la Catedrala St Paul oferă 1.200 de ani de istorie, precum și șansa de a urca cele 237 de trepte până în vârful spectaculosului Dom. Pe drum în sus, poți asista la Galeria Șoaptelor, unde o șoaptă poate fi auzită de la 30 de metri distanță, înainte de a admira priveliștile uimitoare ale orizontului Londrei.

Anglia - obiective turistice

Grădina zoologică din Chester

Grădina zoologică Chester găzduiește cea mai mare expoziție de urangutani din Europa și cel mai extins adăpost de fluturi din Marea Britanie.

Nu numai că găzduiește 11.000 de animale - inclusiv unele dintre cele mai periclitate specii din lume - dar există și 110 acri de grădini premiate care pot fi explorate.

Stonehenge

Parte a unui sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Stonehenge este unul dintre cele mai faimoase locuri de vizitat din Marea Britanie.

Se crede că datează încă din anul 3000 î.Hr., însă istoricii sunt încă nedumeriți de modul în care au fost transportate lespezile uriașe de la Stonehenge. Cântărind până la 50 de tone fiecare, ar fi fost nevoie de 600 de oameni pentru a muta doar una.

Anglia - obiective turistice

Grădina zoologică din Londra

Peste 12.000 de animale trăiesc la Grădina Zoologică din Londra, inclusiv tigri, lei, gorile și peste 100 de pinguini. Grădina zoologică se învecinează cu verdele Regents Park din Londra și este cunoscută pentru enigmaticul său țarc al leilor, dar sunt multe altele de făcut și de văzut.

Parcul Național New Forest, Hampshire

New Forest reprezintă o excursie minunată de o zi - poți explora pub-urile din New Forest, numeroasele trasee de drumeție, locurile de picnic și, de asemenea, frumoasele sate din New Forest. Este foarte accesibil pentru toți și vine și cu proprii ponei și purceluși rezidenți - toți au drept de trecere pe drumuri.

Palatul Hampton Court, Surrey

Palatul Hampton Court a fost inițial reședința regelui Henric VIII și este format dintr-un parc de 304 hectare, grădini și curți. Cerbii care trăiesc în parc sunt încă urmașii cerbilor pe care Henric al VIII-lea îi vâna odată.

Anglia - obiective turistice

Districtul Peak, Derbyshire

Aceasta este principala atracție din Derbyshire -așteaptă-te la vârfuri luxuriante, la uluitoarea Vale Dovedale și la porțiuni generoase de mlaștini pentru a întâmpina fiecare excursionist de o zi în Derbyshire.

Castelul Windsor, Berkshire

Castelul Windsor este reședința regală pentru îndatoriri oficiale. Este, de asemenea, cel mai vechi castel din lume care este încă locuit de o familie regală și cel mai mare castel din țară.

Londra – locuri de vizitat în capitala Marii Britanii

Londra este un oraș vibrant, cu o istorie bogată și o multitudine de atracții de explorat. Iată câteva dintre locurile pe care trebuie să le vizitezi în Londra:

British Museum: Un muzeu de renume mondial cu o colecție vastă de artă și artefacte din diverse civilizații și culturi de pe glob.

Turnul Londrei: O fortăreață istorică emblematică care a servit ca palat regal, închisoare și trezorerie. Nu rata bijuteriile coroanei expuse aici.

Anglia - obiective turistice

Palatul Buckingham: Reședința oficială a monarhului britanic și un loc de vizitat obligatoriu pentru ceremonia de schimbare a gărzii.

Parlamentul și Big Ben: Repere emblematice situate de-a lungul râului Tamisa, reprezentând inima politicii britanice.

Anglia - obiective turistice

London Eye: O roată gigantică care oferă vederi panoramice uimitoare ale orizontului orașului. Când a fost construită, London Eye era cea mai înaltă roată Ferris din lume (depășită recent de High Roller din Las Vegas).

Roata este atât de mare încât pasagerii nu stau doar pe scaunele tradiționale cu banchete, ci se plimbă în niște capsule în care încap până la 25 de persoane.

Întreaga plimbare durează aproximativ o jumătate de oră, ceea ce îți oferă suficient timp pentru a te bucura de priveliștile expansive ale orașului.

Roata este luminată noaptea, deși coloritul se schimbă adesea, astfel încât se remarcă ca un punct de reper frumos.

Anglia - obiective turistice

Abația Westminster: O biserică istorică și magnifică în care au avut loc numeroase nunți regale, încoronări și înmormântări.

Catedrala Sfântul Paul: O catedrală anglicană impresionantă, cu domul său iconic, care oferă vederi frumoase asupra Londrei din vârf.

Tate Modern și Tate Britain: Două galerii de artă de clasă mondială care prezintă arta britanică modernă și istorică.

Muzeul de Istorie Naturală: Un muzeu fascinant cu exponate de istorie naturală, inclusiv dinozauri, pietre prețioase și multe altele.

Covent Garden: O zonă vibrantă cu magazine de tip boutique, artiști stradali, restaurante și o piață plină de viață.
Hyde Park: Unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din Londra, perfect pentru plimbări pe îndelete și picnicuri.

Acest parc mare se află în mijlocul orașului și oferă un contrast puternic cu viața agitată a orașului. Este situat foarte aproape de Palatul Buckingham

Datorită faptului că este deschis publicului este adesea o locație în care se organizează proteste. În acest parc au loc deseori concerte gratuite, așa că s-ar putea să ai parte de surprize plăcute.

The Shard: Una dintre cele mai înalte clădiri din Londra, care oferă priveliști uimitoare de pe puntea sa de observație.

Piața Camden: O piață la modă din Camden Town, cunoscută pentru amestecul eclectic de magazine, standuri cu mâncare și localuri cu muzică live.

Anglia - obiective turistice

Teatrul Globe: Un teatru în aer liber reconstruit, unde poți experimenta piesele shakespeariene așa cum erau jucate în trecut.

The British Library (Biblioteca Britanică): O vastă colecție de cărți, manuscrise și documente istorice, inclusiv Magna Carta.

Tower Bridge: Poți traversa Tower Bridge pe jos gratuit, dar dacă vrei să treci pe puntea de la nivel înalt sau prin turnuri trebuie să plătești pentru un tur.

National Art Gallery: Un muzeu în care veți vedea picturi realizate de cele mai importante nume din istorie, de la Picasso la Van Gogh sau Titian.

Orașe pe care trebuie să le vizitezi în Anglia

Londra e superbă, dar există și alte orașe în Anglia pe care ar trebui să le vizitezi. Sunt unice în lume și te vor face să te simți ca și cum ai pășit pe un cu totul alt tărâm.

Bath

În sud-vestul Angliei se află fermecătorul oraș Bath, situat în comitatul Somerset. Bath a fost adesea numit cel mai frumos oraș din Marea Britanie și, după o scurtă vizită, vei putea înțelege de ce.

Străbătut de râul Avon, Bath a fost fondat de romani. Aceștia au fost atrași de izvoarele sale termale naturale. Folosindu-l ca stațiune balneară în secolul I d.Hr., orașul a fost transformat de atunci într-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Orașul reprezintă o excursie de o zi perfectă de la Londra, deoarece se află la doar 90 de minute cu trenul. Bath este mic și ușor de explorat pe jos și este cunoscut pentru că este o destinație excelentă pentru cumpărături.

Anglia - obiective turistice

Cambridge

O altă destinație la care se poate ajunge într-o oră cu trenul de la Londra este orașul intelectual Cambridge.

Acest oraș pitoresc este axat pe universitate, pe bună dreptate, deoarece este una dintre cele mai renumite din lume.

Râul Cam, care traversează Cambridge-ul, este, de asemenea, o atracție uriașă, iar relaxarea pe barcă este o activitate obligatorie. Bucură-te de priveliști și de istorie și nu rata bărcile-bar de pe râu, care vin și îți prepară băuturile chiar acolo. În plus, cu o singură plimbare poți vedea clădirile impozante ale celor mai importante colegii din Cambridge.

Anglia - obiective turistice

Oxford

Celălalt oraș universitar din Anglia, Oxford este accesibil la o oră de tren de Londra, ceea ce îl face o excursie de o zi perfectă dacă nu vrei să rămâi peste noapte și să explorezi unele dintre locațiile de filmare și atracțiile din Harry Potter.

O vizită la Oxford este perfectă pentru a fi asociată cu un tur al satului Cotswold, unde poți explora unele dintre casele de țară ale mega-bogaților și faimoșilor britanici.

Anglia - obiective turistice

Brighton

Poți găsi orașul de la malul mării Brighton în East Sussex, situat în sud-estul Angliei. Se află la doar o oră de Londra.

Brighton este cunoscut pentru că este capitala LGBTQ+ a Regatului Unit, iar caracterul incluziv și atmosfera primitoare a acestui oraș este una dintre principalele atracții pentru vizitatori.

Brighton oferă o viață de noapte excelentă.

Bristol

Bristol este un epicentru al creativității și unul dintre cele mai bune orașe de vizitat în Marea Britanie dacă îți plac artele. Casa unei istorii fascinante, dar importante, aici poți vedea unele dintre cele mai bune opere de artă stradală ale lui Banksy, poți admira priveliștile uimitoare ale Podului suspendat Clifton și poți participa la fiesta anuală a baloanelor, precum și să te bucuri de scena culinară și să admiri arhitectura frumoasă.

Anglia - obiective turistice

Coventry

Unul dintre cele mai subestimate orașe din Marea Britanie este Coventry. Cu toate acestea, merită o excursie. Coventry este Orașul Culturii 2021 în Marea Britanie și se află la doar o oră de Londra cu trenul. Cu o istorie medievală bogată și uimitoarea catedrală Coventry, există o mulțime de lucruri de văzut și de făcut aici.

Anglia este minunată și vei avea nevoie de ceva timp la dispoziție dacă vrei să îi vizitezi cele mai frumoase colțișoare. Alternativ, poți planifica excursii de câteva zile în fiecare dintre cele mai interesante orașe.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Ce poți să faci la Eforie Nord - a doua cea mai mare stațiune de pe litoralul românesc
Ce poți să faci la Eforie Nord - a doua cea mai mare stațiune de pe litoralul românesc

Stațiunea Eforie Nord este a doua stațiune ca mărime din Constanța și se află la 14 kilometri de oraș. În partea de sud-vest se află lacul Techirghiol, celebru pentru nămolul său vindecător.

Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral
Stațiunea din România care a purtat numele reginei Elisabeta. Astăzi are cea mai nouă plajă de pe litoral

Eforie Sud este o localitate componentă de reședință e orașului Eforie din Constanța. Pe vremuri, înainte de Al Doilea Război Mondial, se numea Carmen Sylva - pseudonimul Reginei Elisabeta.

Vacanță cu trenul în Europa. Ce variante ai pentru o excursie idilică pe calea ferată, la prețuri mici
Vacanță cu trenul în Europa. Ce variante ai pentru o excursie idilică pe calea ferată, la prețuri mici

Dintr-o combinație de romanticism, conștientizare a climatului și dorința de călătorii lente, trenurile de noapte câștigă popularitate în întreaga Europă.

Recomandări
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: ”O înșelăciune”
În prag de campanie electorală, premierul cere măsuri împotriva comercianților care practică „shrinkflation”: ”O înșelăciune”

Premierul Marcel Ciolacu promite sancționarea comercianților care practică ”shrinkflation”, respectiv reducerea gramajului produsului, fără a i se scădea prețul.

Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare:
Bunica Robertei, fata ucisă de Vlad Pascu, declarație zguduitoare: "Viața mea s-a terminat!". E așteptat verdictul instanței

Cea mai lungă zi din procesul lul Vlad Pascu, tânărul care a provocat teribilul accident din 2 Mai, a început, joi dimineață, la Mangalia.

Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.