Istoria parcurilor din Timisoara. Vezi ce povesti au in spate locurile de promenada din oras
Timisoara are multe parcuri, insa putini timisoreni stiu ca acestea ascund in spatele lor o mici povesti. Parcul Rozelor sau Parcul Central sunt cele mai insemnate de istorie.
Povestirile spun ca Parcul Rozelor a fost inaugurat la initiativa femeilor bogate din oras. Ele au adus din strainatate in Timisoara mai multe specii de trandafiri. Parcul se inaugureaza in anul 1891 cu ocazia unei expozitii industriale, iar toate aranjamentele au fost realizate de celebrul florar, Wilhelm Mühle. El a reunit in „gradina Timisoarei” peste 300 de specii de trandafiri pentru vizita imparatului Franz Josef.
In 1942, parcul isi schimba denumirea in „Rozariul Regina Maria”, iar in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial este distrus complet. In perioada 1953-1965 parcul este refacut si peste 1200 de specii de trandafiri au renascut. In toamna lui 2011, municipalitatea din Timisoara a decis sa renoveze parcul, care in primavara acestui an a fost inaugurat. In prezent, Parcul Rozelor reuneste peste 900 de soiuri de trandafiri care se gasesc in tarile Europei.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Parcul Central din Timisoara situat chiar langa Catedrala Mitropolitana are o istorie impresionanta. In secolul al XVII-lea, in locul acestuia se afla un cimitir militar care a fost inchis in anul 1770. O suta de ani mai tarziu, comandantul militar al orasului, generalul Anton Scudier, a dat ordin ca acel loc sa se transforme cat mai repede posibil intr-un loc de promenada. Astfel, osemintele au fost mutate in Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei si au inceput lucrarile de amenajare ale parcului.
Noul spatiu verde a preluat numele generalului si, dupa moartea sa, a fost ridicata o statuie in acel loc. Statuia a fost distrusa in Primul Razboi Mondial, iar in prezent Parcul Central gazduieste un monument al eroilor, cateva statui si fantani arteziene.
Parcul Poporului din Timisoara este cel mai vechi din oras si se afla aproape de intrarea in cartierul Fabric. Constructia parcului a inceput in anul 1852, cand guvernatorul militar al Voievodinei Sarbe si al Banatului Timisean, Cronin Cromberg, a insotit muncitorii pentru plantarea arborilor. De-a lungul timpului, acesta a purtat mai multe nume: Parcul Coronini, Stadt Parc, Regina Maria, Parcul Poporului si Parcul Tineretului. Spatiul a fost reabilitat in anul 2011 de catre municipalitate.
Parcul Soarelui sau Parcul Padurice a fost amenajat in anul 1900. La inceput a fost o pepiniera, unde an de an se plantau arbori care mai apoi au fost plantati pe strazile Timisoarei. Structura actuala a parcului exista din anul 1999, cand au fost conturate aleile si s-a pus gazon pe intreaga suprafata.