Istoria parcurilor din Timisoara. Vezi ce povesti au in spate locurile de promenada din oras

parcul central timisoara

Timisoara are multe parcuri, insa putini timisoreni stiu ca acestea ascund in spatele lor o mici povesti. Parcul Rozelor sau Parcul Central sunt cele mai insemnate de istorie.

Povestirile spun ca Parcul Rozelor a fost inaugurat la initiativa femeilor bogate din oras. Ele au adus din strainatate in Timisoara mai multe specii de trandafiri. Parcul se inaugureaza in anul 1891 cu ocazia unei expozitii industriale, iar toate aranjamentele au fost realizate de celebrul florar, Wilhelm Mühle. El a reunit in „gradina Timisoarei” peste 300 de specii de trandafiri pentru vizita imparatului Franz Josef.

In 1942, parcul isi schimba denumirea in „Rozariul Regina Maria”, iar in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial este distrus complet. In perioada 1953-1965 parcul este refacut si peste 1200 de specii de trandafiri au renascut. In toamna lui 2011, municipalitatea din Timisoara a decis sa renoveze parcul, care in primavara acestui an a fost inaugurat. In prezent, Parcul Rozelor reuneste peste 900 de soiuri de trandafiri care se gasesc in tarile Europei.

Parcul Central din Timisoara situat chiar langa Catedrala Mitropolitana are o istorie impresionanta. In secolul al XVII-lea, in locul acestuia se afla un cimitir militar care a fost inchis in anul 1770. O suta de ani mai tarziu, comandantul militar al orasului, generalul Anton Scudier, a dat ordin ca acel loc sa se transforme cat mai repede posibil intr-un loc de promenada. Astfel, osemintele au fost mutate in Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei si au inceput lucrarile de amenajare ale parcului.

Noul spatiu verde a preluat numele generalului si, dupa moartea sa, a fost ridicata o statuie in acel loc. Statuia a fost distrusa in Primul Razboi Mondial, iar in prezent Parcul Central gazduieste un monument al eroilor, cateva statui si fantani arteziene.

Citește și
Parc de joaca pentru copii
Parc model in zona Balcescu din Timisoara

Parcul Poporului din Timisoara este cel mai vechi din oras si se afla aproape de intrarea in cartierul Fabric. Constructia parcului a inceput in anul 1852, cand guvernatorul militar al Voievodinei Sarbe si al Banatului Timisean, Cronin Cromberg, a insotit muncitorii pentru plantarea arborilor. De-a lungul timpului, acesta a purtat mai multe nume: Parcul Coronini, Stadt Parc, Regina Maria, Parcul Poporului si Parcul Tineretului. Spatiul a fost reabilitat in anul 2011 de catre municipalitate.

Parcul Soarelui sau Parcul Padurice a fost amenajat in anul 1900. La inceput a fost o pepiniera, unde an de an se plantau arbori care mai apoi au fost plantati pe strazile Timisoarei. Structura actuala a parcului exista din anul 1999, cand au fost conturate aleile si s-a pus gazon pe intreaga suprafata.
 

Citește și...
Cum va fi schimbat cu doua milioane de euro Parcul Padurice din zona Soarelui
Cum va fi schimbat cu doua milioane de euro Parcul Padurice din zona Soarelui

Alei refacute, o pista de skate si un loc de joaca. Sunt doar cateva dintre schimbarile pe care autoritatile locale vor sa le faca in Parcul Padurice. Asta doar daca proiectul va fi votat de alesii locali in sedinta de la sfarsitul lunii mai.

Parc model in zona Balcescu din Timisoara
Parc model in zona Balcescu din Timisoara

Plante aduse tocmai din nordul Italiei. Gard viu din rodii. Zona de relaxare pentru sahisti. Leagane si tobogane, plus un pavaj dintr-un material special, care amortizeaza caderile celor mici. Parcul descris se afla chiar in Timisoara, in Zona Balcescu.

Recomandări
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși

Generalul-locotenent ( în rezervă) Ben Hodges - fost comandant al trupelor aliate din Europa - a vorbit într-un interviu acordat Știrile PRO TV despre evoluția războiului din Ucraina și cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative
Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative

Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă. Embargoul are ca scop reducerea veniturilor din vânzarea țițeiului pe care regimul lui Vladimir Putin le foloseşte pentru finanțarea războiului.

Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă
Comisarul european pentru economie: Vom avea o recesiune în această iarnă

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.