Hong Kong, o metropola care trebuie sa se supuna formulei "o tara, doua sisteme". De ce protesteaza mii de tineri pe strazi

×
Codul embed a fost copiat

Hong Kong-ul se afla in mijlocul unor proteste politice nu de acum, ci inca de la predarea sa catre China in 1997.

Activistii pro-democratie spun ca prin actiunea lor incearca sa combata incercarea de blocare a componentei de afaceri al orasului - adica cel mai important centru financiar pentru aceasta regiune.

Iata 4 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre aceasta fosta colonie britanica, detinuta de China, subliniate de CNN:

1 - Hong Kong nu este un oras obisnuit al Chinei

Citește și
Hong Kong
Imaginile pe care turistii din Hong Kong nu le vad. 170.000 de oameni traiesc in conditii greu de imaginat
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Orasul celebru pentru numerosii zgarie-nori este locul in care traiesc aproximativ 7 milioane de oameni. In 1997, cand Hong Kong-ul s-a intors in proprietatea Chinei, a fost incheiata o intelegere prin care se promitea "un nivel inalt de autonomie", sub formula denumita "O tara, doua sisteme". Legea de baza a acestui oras (sau mini-Constitutia) a permis metropolei sa mearga mai departe cu propriul sau sistem financiar. De asemenea, orasul se bucura de libertati care nu sunt permise in China, ca de exemplu independenta judiciara, libertatea presei si dreptul de a protesta. De asemenea, se specifica faptul ca "sufragiul universal" este tinta finala a Hong Kong-ului, desi nu se ofera o data anume cand se va realiza aceasta reforma politica.

In prezent, liderul Hong Kong-ului, cunoscut ca presedinte executiv al orasului, este ales de 1200 de membri ai unui comitet controlat de oameni loiali Beijingului.

2 - Populatia din Hong Kong s-a saturat

Studiile arata ca increderea populatiei in autoritatile locale este in scadere, in timp ce perceptia asupra guvernului de la Beijing este la cel mai inalt nivel, de la predarea orasului in 1997. Nemultumirile vin in special din partea tinerilor, care critica discrepanta tot mai mare dintre bogati si saraci, dar sunt nemultumiti si din cauza numarului mare de chinezi care vin in Hong Kong si cumpara tot: de la apartamente pana la lapte praf pentru bebelusi.

Un studiu realizat pe 21 septembrie arata ca 1 din 5 locuitori ai Hong Kong-ului se gandeste sa emigreze. Ultimul val de proteste a izbucnit dupa ce Beijingul a respins in luna august cererile populatiei care dorea sa il poata vota pe liderul orasului la urmatorul mandat in 2017.

3 - Nu toti locuitorii Hong Kong-ului sustin protestele

Gruparile pro-Beijing spun ca activistii "pun in pericol" Hong kong-ul si provoaca haos. Aceste organizatii au propriile mitinguri si lanseaza campanii publicitare in media pentru a-si exprima temerile.

Un sondaj de opinie realizat in septembrie de Universitatea Chineza arata ca 46% din populatie nu sustine campania protestatarilor, in timp ce 31 % sprijina miscarea civila de nesupunere.

4 - China considera ca Hong Kong-ul este "confuz"

Intr-un document public din luna iunie, beijingul afirma ca Hong Kong-ul nu beneficiaza de "autonomie completa", iar rezidentii sunt confuzi sau dezechilibrati in intelegerea conceptului de "O tara, doua sisteme". Aceasta retorica arata faptul ca este putin probabil ca Beijingul sa isi schimbe pozitia in ceea ce priveste reforma electorala a orasului. Li Fei, un oficial chinez, a dat asigurari ca selectarea unui candidat anume este necesara pentru ca autoritatile sa fie sigure ca persoana respectiva "iubeste China, iubeste Hong Kong-ul si va asigura suveranitatea orasului, securitatea si interesele sale".

Zeci de mii de militanti prodemocratie au iesit pe strazile din Hong, Kong intr-un climat tensionat

Zeci de mii de manifestanti prodemocratie au paralizat centrul Hong Kong-ului duminica, 28 septembrie, hotarati sa obtina din partea Beijingului mai multe libertati politice. Politia a folosit gaze cu piper si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care au invadat o importanta artera rutiera din centrul orasului, denuntand decizia Beijingului de a limita sufragiul universal in fosta colonie britanica trecuta sub tutela chineza.

Militantii prodemocratie au fortat un cordon al politiei instalat in jurul cladirilor care adapostesc sediul Guvernului si consiliul legislativ din Hong Kong, in fata carora manifestantii campeaza de mai multe zile pentru a impiedica alti militanta sa ingroase randurile. Potrivit estimarilor jurnalistilor, zeci de mii de persoane au fost prezente.

"Rusine, rusine, rusine!", au strigat manifestantii care incercau cu disperare sa se protejeze de gaze cu umbrele si saci de plastic. Folosirea de catre fortele de ordine a gazelor lacrimogene este foarte rara in Hong Kong.

"Avem dreptul sa ramanem aici si sa protestam", a comentat Ryan Chung, un licean in varsta de 19 ani. "Lumea trebuie sa stie ce se intampla in Hong Kong. Trebuie sa stie ca noi vrem democratie dar ca nu o obtinem".

Traficul rutier a fost paralizat. Aceste scene neobisnuite pentru fosta colonie britanica au venit sa puncteze o saptamana de manifestatii animate de studenti in greva. Duminica, Occupy Central, organizatia prodemocratie cea mai vizibila, a decis sa se arunce oficial in lupta. Aceasta coalitie condusa de doi profesori universitari si un preot ameninta sa ocupe si sa paralizeze Central, cartierul de afaceri din oras, ale carui cladiri inalte au devenit o emblema, iar initiativa ar fi urmat sa fie lansata incepand de miercuri.

Dar in fata mobilizarii studentilor, a decis sa devanseze apelul si le-a cerut sustinatorilor sai sa vina la sediul puterii locale.

China a anuntat in august ca viitorul executiv local va fi ales prin sufragiu universal incepand din 2017, dar doar doi sau trei candidati, selectionati de un comitet de nominalizare, vor putea sa se prezinte la scrutin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Violente in Hong-Kong. Cel putin 61 de demonstranti au fost arestati, dupa ce au ocupat sediul guvernului
Violente in Hong-Kong. Cel putin 61 de demonstranti au fost arestati, dupa ce au ocupat sediul guvernului

Protestele din Hong Kong au luat, sambata, o turnura violenta. Zeci de demonstranti care ocupasera sediului guvernului local au fost scosi afara cu forta, iar 61 dintre ei au fost arestati.

Imaginile pe care turistii din Hong Kong nu le vad. 170.000 de oameni traiesc in conditii greu de imaginat
Imaginile pe care turistii din Hong Kong nu le vad. 170.000 de oameni traiesc in conditii greu de imaginat

Anii de criza economica au modificat standardele oamenilor din toata lumea. Cei mai multi aleg acum locuinte mai mici decat cu ceva timp in urma.

Orasul fara bani.
Orasul fara bani. "Caracatita" din tehnologie care a lasat milioane de oameni din Hong Kong fara cash

Hong Kong, casa a peste 7 milioane de oameni, este pe punctul de a ramana complet fara bani. Nu din cauza vreunei fraude, ci a dezvoltarii tehnologiei.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.