Povestea miliardarului Jack Ma, fondatorul Alibaba, va ajunge film: "Cea mai buna perioada, cand eram platit cu 20 de dolari"

Dată publicare: 28-09-2014 09:53
Dată actualizare: 01-10-2014 07:03


Povestea lui Jack Ma, devenit peste noapte cel mai bogat om din China, va ajunge in curand pe marile ecrane. Un scenarist american, care a scris intriga a cateva filme din seria James Bond, lucreaza deja la un film despre miliardarul chinez.

Totul, dupa succesul urias pe care l-a inregistrat compania lui, Alibaba, la bursa de la New York. Acum, averea fondatorului se ridica la 25 de miliarde de dolari. Jack Ma a pornit afacerea cu doar 60.000 de dolari si a construit in 15 ani o companie care domina piata comertului online in China.

Jack Ma, fondator Alibaba: "N-am studiat nici macar o zi in Statele Unite. Sunt 100% un.... produs chinezesc".

Totusi, in 1999, Jack Ma si-a testat viziunea despre site-ul lui in San Fancisco, unde a intrebat necunoscuti daca le spune ceva cuvantul Alibaba. A primit raspunsul asteptat: Alibaba le amintea tuturor formula: "Sesam, deschide-te!", cu alte cuvinte: posibilitatea de a avea acces la tot soiul de comori.

Jack Ma, fondator Alibaba: "Cea mai buna perioada a vietii mele a fost dupa absolvirea facultatii, cand eram platit cu 20 de dolari pe luna. A fost o perioada fantastica. Atunci cand ai un milion de dolari, esti un norocos. Cand ai 10 milioane deja esti in belea."

Fost profesor de engleza si provenit dintr-o familie saraca, Jack Ma este deja un simbol al ascensiunii fabuloase de care se bucura miliardarii creati de internet si noile tehnologii in China.

Patrick Sheridan, analist financiar: "Jack Ma nu e un inventator, nu e un inovator. Ce a facut el a fost sa se foloseasca de tehnologii deja existente si sa-i bata pe altii cu propriile lor arme. In asta consta geniul lui".

Alibaba a avut saptamana trecuta un debut frenetic la bursa din New York, actiunile grupului crescand cu 38% - cel mai mare avans obtinut vreodata de o companie atat de mare in prima sedinta de tranzactionare. Dupa prima zi de listare, a ajuns la o valoare totala de 231 miliarde de dolari, mai mult decat Facebook, Amazon si eBay, la un loc.

Jeff Sica, expert investitii: "Sa zici ca Alibaba creste intr-un ritm fabulos e putin spus. In acest moment, controleaza 80% din schimburile online din China".

In drumul sau catre succes, Jack Ma a promis ca banii nu il vor schimba. E convins ca angajatii nu trebuie sa lucreze pentru patron, ci pentru un scop comun. Mai crede ca banii si puterea politica nu sunt compatibili. Chiar daca declara ca idolul lui american este Forrest Gump, Jack Ma pare sa fie inspirat si de fondatorul Microsoft Bill Gates. La nici 50 de ani, Ma a cedat functia de director executiv al companiei si se implica in actiuni de caritate.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO